131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

Import One-Stop Shop (IOSS) Nedir?

5 Temmuz 2021, Pazartesi 14:52

     


Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan ve AB dışından mal ithal eden ve satan e-ticaret satıcılarının KDV yükümlülüklerini basitleştirmeyi amaçlayan bir programdır. IOSS, 150 € veya altındaki mallar için geçerlidir. Bu tür mallar normalde gümrükten muaftır ve ithalat KDV'sinden muaftır.

2021 yılı Avrupa Birliği vergi değişikliği konusunda aşağıda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.  Vergi sistemi değişikliği neleri kapsar?

IOSS ne zaman yürürlüğe girecek?

Import One Stop Shop, One-Stop Shop (OSS) programına benzer şekilde 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe giriyor.

22 € altındaki kalemler için KDV Muafiyeti kaldırıldı. Düşük Değerli Sevkiyat Yardımının (LVCR) Kaldırılması

1 Temmuz'dan itibaren değeri 22 € veya daha düşük olan ürünler artık KDV'den muaf olmayacaktır. Bu, satıcının Import One Stop Shop'u kullanmayı seçse de seçmese de bu ürünler için KDV'nin ödenmesi gerektiği anlamına gelir. Bu değişiklik, AB üyesi olmayan ülkelerden ürün ithal eden tüm e-ticaret satıcıları için geçerlidir.

Değeri 150 €'nun üzerinde olan ürünler için ithalat ve gümrük süreci 1 Temmuz'dan öncekiyle aynı kalacaktır.

IOSS eşiği, tek tek öğeleri değil, gönderileri kapsar.

Önemli bir uyarı, IOSS'nin tek tek öğeler yerine sevkiyatları kapsamasıdır. AB Vergi sistemi değişikliği kapsamında;

Bir tüketici, aynı siparişte gönderilen toplam 150 €'dan (179$ veya 130 £) fazla ürün sipariş ederse, IOSS uygulanmaz. Ayrıca, IOSS yalnızca özel tüketim vergisine tabi olmayan kalemleri kapsar; bu, işletmeniz alkol veya tütün ürünleri gibi mallar ithal ediyorsa IOSS'nin geçerli olmadığı anlamına gelir.

IOSS'u kimler kullanabilir?

IOSS programı isteğe bağlıdır. Aşağıdaki şartlar altında IOSS'ye hak kazanabilirsiniz:

  • •          AB merkezli bir e-ticaret satıcı iseniz.
  • •          AB merkezli bir e-ticaret satıcısı DEĞİLSİNİZ, ancak ülkenizin AB ile karşılıklı idari yardım konusunda bir anlaşması varsa, bildiğimiz kadarı ile şu an itibariyle böyle bir sözleşme sadece AB ile Norveç arasında var. Yakın zamanda Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere'nin böyle bir vergi düzenlemesi yok, bu nedenle şimdilik bir aracıya ihtiyaç duyulacaktır.
  • •          AB merkezli bir e-ticaret satıcısı DEĞİLSİNİZ, ancak işletmeniz, kayıtlı olduğunuz ülkede sizin adınıza hareket etmesi için bir aracı atamışsa kullanabilirsiniz.

Kısacası Import One Stop Shop 1 Temmuz sonrası ithal edilen malların uzaktan satışlarında KDV e-ticaret yükümlülüklerini yerine getirmek için kullanabilecekleri elektronik portaldır.

 







 
Son Eklenen Haberler