131019098
29 Mart 2024, Cuma

Namazın Başında ve Sonunda Okunan Dualar

7 Şubat 2018, Çarşamba 10:47

     


Namazın içerisinde okunan dualardan ikisi hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Namazın başlangıcında okunan Sübhaneke ile namaz sonunda yani kade-i ahire'de okunan ettehiyyatü dualarını bu vesile ile öğrenmiş olacağız. İlk olarak sübhaneke sayfasından da detaylarına ulaşabileceğiniz namaz duası ile başlamak istiyoruz.

Sübhaneke
Allahü Teala'yı tenzih etmek gayesiyle okunan duadır. Tüm namazlarda iftitah tekbirinden sonra ilk olarak Sübhaneke okunur. Sübhaneke ayrıca cenaze namazlarında ilk tekbirden sonra "ve celle senâüke" ilavesi ile okunmaktadır. Bunun yanısıra gayr-i mükekked sünnet namazları ki ikindi ve yatsı namazının 3. rekatında kalkıldığında yine Fatiha'dan önce okunmaktadır. 4 rekat şeklinde kılınan teravih namazı, tesbih namazı ve diğer nafile namazlarda 3. rekata kalkıldığında yine sübhaneke duası okunmaktadır. Şimdi tesbih duası yahut Allah'ı tenzih etme duası olarak da bilinen Sübhaneke duasını birlikte öğrenelim:

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük*) ve lâ ilâhe ğayrük
Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

Ettehiyyatü
Tahiyyat duası olarak da bilinen ve ettehiyyatü sayfasından öğrenebileceğiniz bu dua namazda okunması vacip olan dualardandır. Namazların kade-i ahire yani son oturuşunda okunur. Yine 2 rekattan fazla olan tüm namazlarda 2. rekat ile 3. rekat arasındaki oturuşta (ilk oturuşta) da okunmaktadır. İlk oturuş ve kade-i ahire de ettehiyyatü duasını okumak vaciptir. Kade-i ahirede bu duayı okuyacak kadar oturmak ise namazın farzlarındandır. Dolayısıyla her Müslümanın bilmesi ve ezberlemesi gereken bir duadır. Şimdi Ettehiyyatü duasının Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamını sizlere verelim:

Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllahi ve berakâtühüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasülüh
Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah’a dır. Ey Peygamber! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah’ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.

Bunların dışında kalan ve kade-i ahirede okunan Allahümme Salli Duası, Allahümme Barik Duası, Rabbena Duaları ile vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut Dualarını kaynak çalışma olarak www.namazsuresi.com sitesinde bulabileceksiniz.







 
Son Eklenen Haberler