131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Foça’nın Tarihi Köyü Kozbeyli

8 Ağustos 2019, Perşembe 18:29

     


Geçmişi yaklaşık 600 yıl öncesine dayanan ve gerek tarihi kalıntıları ile gerekse çam ormanlarıyla İzmir'in mutlaka görülmesi gereken en güzel köylerinden biri olan Kozbeyli, kendine has dokusunu çok uzun zamandan bu yana korumayı başarmış olan ender yerlerden biridir. Kozbeyli’ye giriş yaptığınızda sizi ilk olarak 100 yıllık zeytin ağaçları karşılıyor. Osmanlı Dönemi'nden kalma mezar taşlarının bile hala dimdik ayakta kaldığı bu köy aslında 3  yüzyıl öncesinde terkedilmiş. Sonrasında yeniden yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlandı. Kuzubeyi adını taşıyan bir derebeyi tarafından kurulan Kozbeyli’nin adını buradan aldığı tahmin ediliyor. Hatta civar köyler hala bu köy için Kuzubeyi ismini kullanırlar.

Kozbeyli’ye Nasıl Gidilir?

Kozbeyli’ye ulaşmak için Çanakkale yolu üzerinde bulunan Foça yol ayrımına sapmak gerekiyor. Yaklaşık 15 kilometre daha yol aldıktan sonra Gerenköy ayrımından dönüş yaparak 5 kilometre daha gittiğinizde Kozbeyli’ye ulaşıyorsunuz.

Kozbeyli’de Ne Yenir?

Bu bölgeye zeytinyağı ve dibek kahvesi ile ünlüdür. Bölgeye gittiğinizde mutlaka köylülerin kendi elleri ile yetiştirdikleri zeytin ağaçlarından hazırlanan zeytinyağından da satın alın. Öncelikle Kozbeyli’de kahvaltı yapabileceğiniz çok fazla sayıda mekan olduğunu belirtelim. Özellikle gözleme bu köyde en çok tüketilen kahvaltılıklardan biri oluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi zeytinyağlı yemek seçenekleri oldukça fazla. Aynı zamanda balık çeşitleri ve etli yemekler de bulabilirsiniz. Ege'nin kendine has yöresel yemeklerini bu köyde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kozbeyli’de Nerede Kalınır?

Son yıllarda turistik açıdan daha fazla ilgi görmeye başlayan Kozbeyli’de konaklayabileceğiniz pek çok mekan bulunuyor.  Bunlardan birkaç örnek verebiliriz.

Hellenika Otel & Restaurant Kozbeyli

Taş ve ahşap kullanılarak inşa edilen bir binada konaklama imkanı sunuyor. Sadece 5 oda kapasitesine sahip olduğu için gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Konforlu bir dekorasyona sahip olan otel odalarında ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok malzeme mevcut.

Fidda Otel Kozbeyli

Muhteşem bir dağ manzarası eşliğinde konaklama imkanı sunan Kozbeyli evcil dostlarınızla birlikte konaklama şansını elde edebiliyorsunuz. Hayvan dostu bir otel arayanlar rotasına rahatlıkla bu adrese çevirebilir. Geniş bir bahçesi de olan otelde huzur içinde konaklayabilirsiniz.

Foça hakkında daha fazla bilgi almak ve otelin web sitesini ziyaret etmek için focaotel1887.com’u inceleyebilirsiniz.

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler