23 Mayıs 2025, Cuma

Matcha Çayı Hazırlanma Şekli ve Önerileri

13 Kasım 2017, Pazartesi 14:04

     


 

Matcha çayı, çay olarak anılan bir içecek olsa da hazırlanması oldukça farklıdır. Dalından koparılmasından sofranıza gelene kadar matchanın geçirdiği serüveni sizinle paylaşalım.

Matcha Tozu Nasıl Elde Edilir?

En kaliteli yeşil çay olan matcha, çay ağacının yapraklarından elde edilir. Matcha yaprakları toplanmadan 15-30 gün öncesinde bu bitkiler güneş görmeyen, gölge bir ortama alınırlar. Böylece bitkinin daha fazla klorofil üretmesi sağlanır. Üretilen bu klorofil ise yaprakların çok daha yeşil olmasını sağlar. Ayrıca yapraklara parlaklık verecektir. Gölgede kalan bitki gözlemlenir ve istenilen renk elde edildiğinde yapraklar toplanabilir. Buda matcha çayının tozunu oluşturmaktadır.

Matcha tozuna bakıldığında açık ancak parlak bir rengi olduğu görülecektir. Fosforlu gibi bir renk olan matcha tozu bu şekilde de benzerlerinden ayrılır. Gyokura cinsi ağacın yaprakları toplanarak buhara maruz bırakılır. Daha sonra kurutulan yapraklar sap, damar ve diğer hususlardan ayrılır. Bu aşamadan sonra bitkinin yalnızca yüzde onu kalacaktır. Bu nedenle çay oldukça zahmetli bir süreçten geçer ancak az ürün elde edilir.

Bu çayın ısıya maruz kalmadan yavaş yavaş öğütülmesi gerekir. Aksi takdirde kalitesi düşecektir. Bu yüzden geleneksel değirmenlerde çay öğütülür. 100 gram matcha tozu elde edilmesi için 3 saat kadar emek vermek gerekir. Elde dilen toz artık kullanmaya hazırdır. Çayı yapıldığı gibi tatlı, yemek, içecek, kurabiye gibi hususlarda da kullanılır.

Matcha Çayı Nasıl Yapılır?

Matcha çayının yapımı oldukça kolaydır. Demlemek, kaynatmak, beklemek gibi hususlar söz konusu değildir. Bir fincan su kaynatılır. Kaynatılan suyun ilk harareti geçmesi beklenilir. İçilecek sıcaklığa geldiği zaman çayınızı hazırlayabilirsiniz.

Bir kasede çayınızı karıştırarak sonra fincana almanız gerekir. İlk olarak karıştıracağınız kaseyi ılık suyla ısıtın.. Daha sonra matcha tozunu ekleyin. Üzerine ise kaynamış ve ılımış suyu ekleyin. 1-2 çay kaşığı matcha tozuna 250 ml kadar su koymak yeterli olacaktır. toz ve suyu karıştırdıktan sonra tek yapmanız gereken iyice karıştırmaktır. Çay özleşene kadar birkaç dakika karıştırılır.  Bununla birlikte matcha tozu kullananları da incelerseniz belki değişik matcha tariflerini bulabilirsiniz.

Karıştırmak için varsa bambu çubuk kullanmak gerekir. Yoksa da metal kaşıklar yerine tahta kaşıkla karıştırmak gerekir. Çayınız hazır olunca fincana alabilirsiniz. Çayı içerken matcha tozu da tüketilecektir. Fincanın dibinde tortu kalmayacaktır.

Matcha Tozu Fiyatı

Matcha tozu oldukça zor ve az elde edilir. Bu yüzden de oldukça pahalıdır. Kilosu yaklaşık 650 euro civarıdır. Ancak kilo ile almak yerine 30 gr matcha tozu alarak bir ay kullanabilirsiniz. Bir kilo da bir yıllık tüketiminiz anlamına gelecektir.

Matcha Çayı İçmemesi Gerekenler

Reflü, demir eksiliği, ishal, böbrek taşı ya da böbrek yetmezliği olan kişiler bu çayı tüketmemelidirler. Gebe veya emzirmekte olan kişiler ise doktoruna danışarak tüketmelidirler. Günde bir fincan çay yeterlidir. Zaten etkili bir çay olduğu için 2-3 fincandan fazlasını içmemek gerekir. 







 
Son Eklenen Haberler