131019098
18 Nisan 2024, Perşembe

1C ERP Sisteminin Tekstil Sektöründe Uygulanması

15 Ekim 2022, Cumartesi 14:22

     


1C:Drive çözümünün tekstil firmalarının e-ticaret entegrasyonlarında uygulanması, üçüncü parti platformlarda gerçek zamanlı stok ve satış yönetimiPrevious

Tekstil sektöründeki son gelişmeler ve sektöre giriş eşiğinin düşük olması, sektörel rekabeti daha da şiddetlendirdi. Sektördeki işletmeler için sadece kaliteli ürün üretmek veya yeni modeller tasarlamak, başarılı olmak için hiçbir zaman yeterli değildi. Sektördeki durmaksızın hızlanan gelişmelerin yanı sıra dijitalleşme ve bununla birlikte gelişen ve farklılaşan müşteri talepleri, gitgide bu rekabeti daha da zorlaştırdı. E-ticaretin ve diğer yeni satış kanallarının da ortaya çıkmasıyla küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük tekstil şirketlerinin pozisyonlarını ele geçirmeye başladılar.

Bu yazımızda tekstil sektöründeki en yaygın sorunları ele alıp, hızla değişen dünyada 1C ERP yazılımından nasıl faydalanabileceğinizi irdeleyeceğiz.

 

  1. Üretim planlaması ve stok yönetimindeki verimsizlik sorunu

Son yıllara kadar birçok işletme üretim planlamasında Microsoft Excel kullanmaktaydı. Excel birçok özellik barındıran iyi bir yazılım olsa da her adım manuel gerçekleştirildiği için yüksek iş yüklerinde çalışmada hatalar oluşabilir. Dahası, geleneksel olarak Excel’in stok takibi için kullanılması verimsiz bir tercih olabilir.

1C:Drive, tekstil işletmelerine iş çevrimlerini izleme, yüklenmelerin ayrıntılı analizini yapma ve reçete bazlı seri üretimi planlama olanakları sağlar. Yazılımın ambar yönetimi modülü ise çok sayıda depoyu tek yerden yönetme ve gerçek zamanlı olarak stokları kontrol etme seçeneklerini sunar.

 

  1. Üretim atölyelerindeki takip ve kontrol sorunu

İşletme sahipleri üretim sonuçlarını genel olarak üretim geçmişlerine ve işletmenin performans değerlendirmesine göre öngörmeye çalışırlar. Üretim verileri izlenmezse ve toplanan veriler analiz edilmezse üretim sonuçları hakkında gerçekçi tahminler yapılamaz. Bu durum çok risklidir, çünkü stok fazlası veya yetersiz stok durumları ortaya çıkabilir. Her iki durum da tehlikelidir ve işletme için finansal zarara neden olur.

Bahsi geçen riskler göz önünde bulundurulduğunda genel performans kontrolünün son derece önemli olduğu görülebilir. Çalışanların performansının kontrolü ve üretim için gereken satın alımların zamanında alınması için kapsamlı bir ERP sistemi gerekmektedir.

Birçok farklı servis veya satış noktasından veri toplayan ve çoklu istemci kullanan işletmeler, personelinden her gittikleri noktada RDP yazılımlarıyla sunucuya bağlanarak topladıkları verileri sisteme girmelerini talep ederler. 1C:Mobil uygulaması ile bu işlem çok kolaylaştırılır ve çalışanlar istedikleri cihazla tek bir tıkla sunucuya veri girebilirler.

 

  1. Manuel raporlar sorunu

Bütün işletmelerde raporların ve gösterge tablolarının elle oluşturulması çokça zaman kaybettiren ve aynı zamanda hatalara yol açabilecek bir eylemdir. İşletmede dolaşımda olan binlerce verinin manuel olarak toplanması, çeşitlenmesi, rapor haline getirilmesi ve yığınlarla rapor baskıları oluşturulması için inanılmaz derecede efor ve zaman ayırmak gerekir. Ayrıca bütün bu işlemler ciddi bir kaosa neden olur, e-posta ve baskıların sayısını gereksiz olarak artırır ve tüm raporlama sürecini karmaşık hale getirir. Bu kadar verinin manuel olarak işlenmesi iletişim sorunlarıyla birleşince raporlarda da ciddi hatalar oluşabilir ve analiz yapacak yönetime yanlış bilgiler gidebilir. Tüm bu kaotik ortam işletme için büyük kayıplarla sonuçlanabilir.

Yukarıda bahsi geçen bütün sorunları 1Ci ERP yazılımıyla çözmek mümkündür, çünkü yazılım tekstil sektörüne özel ayrıntılı fonksiyonlarla donatılmıştır. 1Ci ERP sayesinde ana fabrikadan, üretime ait bütün yerleşkelerden, üstlenicilerden gelen tüm veriler toplanır, performans verileri ile ilgili gerçek zamanlı raporlar alınabilir.

Tekstil sektöründe son zamanlarda ağırlığı artan e-ticaret satış kanalları da ayrıca not edilmelidir. Otomasyon olmadan birden fazla satış sitesinden gelen verileri manuel olarak çeşitlemek ve analiz etmek imkânsız bir eylem olurdu. Ayrıca, bu raporları elle oluşturmaya çalışmak hatalara davetiye çıkarır ve nihai olarak ROI kontrolü zorlaşır. 1C:Drive E-ticaret sitesi entegrasyonlarıyla istediğiniz kadar ticari platform verilerini izleyebilir, gerçek zamanlı olarak stok ve satış takibi yapabilirsiniz.

  1. Personelin sorumluluk sorunları

Üretim tesislerinde personel sayısı genellikle yüzün üzerinde olur. İş dağılımından dolayı her çalışan belli bir görevle uğraşır ve nerdeyse hiç geribildirim vermez. Çalışanların birbirileri ile olan iletişimi de asgari seviyede olur ve bu da personel motivasyonunu ve dolayısıyla da verimliliği düşürebilir. Bu sorunları yazılım çözümüyle aşmak mümkündür. Bütün üretim aşamaları tek bir bilgi sistemi yelpazesi altında toplanarak performans izlenebilir ve çalışanlardan rapor ve geri bildirim istediğinde personelin sorumluluk düzeyi de yükseltilebilir. Ayrıca, personel arasında KPI'ların uygulanması da buna katkıda bulunur. İşletmede personeli motive eden unvan ve primler uygulayarak onları teşvik edebilirsiniz. 

  1. Üretim kusurları sorunu

Yukarıda bahsi geçen sorunlar kusurlu üretim oranlarını da ciddi ölçüde artırır. Mesela, artan talebi karşılamak için personelin performansının artışı gerekir, fakat bu eylem de kusurlu üretime neden olabilir. Bu tip hatalar piyasa tarafından affedilmez ve sadece mali zarara değil, itibar kaybına da neden olabilir.

Özet;
Tekstil sektöründe tedarik zinciri aşamalarının kusursuz bir şekilde işlemesini sağlamak, müşterileri memnun etmek ve rakiplerden bir adım önde olmak zordur. Tüm bunları başarmak için işletmenizde tekstil sektörüne özel olarak hazırlanmış entegre bir yazılım uygulayarak rakiplerinize fark atabilirsiniz.







 
Son Eklenen Haberler