131019098
19 Nisan 2024, Cuma

Kardeş Kıskançlığı İle Mücadele

30 Kasım 2018, Cuma 11:50

     


Kardeş bekleyen ailelerde genellikle görülen sorunlardan olan kardeş kıskançlığının üstesinden gelmek için bir takım davranışlar ve öneriler geliştirilmiştir. Bu aşamada her zaman en büyük öneri ise anne babanın tutumunun doğru olması gerektiğidir. Anne ve baba çocuğu bu duruma önceden hazırlamalı ve ayrımcılık yapmadığını çocuğa açık bir dille anlatmalıdır. Örneğin, yeni bebeğin daha çok ilgiye ihtiyacı olduğunu, eğer ilgilenilmezse abisi/ablası gibi kendi işlerini kendisi yapamayacağı vb. konuşmalar yapılabilir. Kardeş kıskançlığı durumu çocuğun yaşına ve kişilik yapısına bağlı olarak da değişen bir etmen olmaktadır. Kardeş kıskaçlığının üstesinden gelmek için sizlere önerilerde bulunacağınız.

Hayatınızda Çok Değişiklik Yaratmayın

Yeni bir bebek beklediğiniz için heyecanlı ve farklı hissederseniz fakat bu farklı ruh halini çocuğunuzun yanında yapmamanız önemli bir detay olacaktır. Anne ve baba aileye bir bebek dâhil olduğunda da eskiden nasıl bir hayat sürüyorsa, aynı hayatına devam etmelidir. Yani aktiviteler eskisi gibi olmalıdır. Bebek olmadan nasıl birlikte zaman geçiriliyorsa, çocuk ile yine aynı şekilde zaman geçirilmelidir. Örneğin çocuğun odası değiştirilmemeli, özellikle de odası yeni bebeğe verilmemelidir. Annesi ile yatan çocuk anneden uzaklaştırılmamalıdır. Bebek olduktan sonra çocuk evden uzaklaştırılmamalıdır. Bu durumlar çocuğun gelişiminde olumsuz durumlara neden olabilecek ve çocuğu kardeş kıskançlığına sürükleyebilecektir.

Yapılacak Değişiklikleri Bebekten Önce Yapın

Bebeğin dünyaya gelişi ile birlikte mecburi olarak yapmanız gereken değişiklikler varsa, bu değişikliklerin tümünü bebek dünyaya gelmeden önce yapmanız gerekir. Bu sayede çocuğun bu değişikliğe alışmasına fırsat tanımış olursunuz. Çocuğunuzun odasını değiştirmek durumunda iseniz bu değişikliği bebek dünyaya gelmeden 4-5 ay öncesinde yapmanız gerekir. Bu sayede çocuğu yeni düzenlemelere hazırlamış olursunuz. Çocuğunuz sizle birlikte yatıyorsa bu durumda değişiklik yaratmak için doğumdan önce bir pedagogdan yardım almanı gerekir. Bebeğin gelişi işe bu durum başarısız olabilir ve çocukta travmaya neden olabilir. Çocuk kendini bebek geldiği için ikinci plana atılmış hissedebilir. Hatta anne ve babasının artık onu önemsemediğini ve sevmediğini düşünebilir.

Kardeşine Yardım Etmesi için Fırsat Tanıtın

Kardeş kıskançlığında en etkili yöntemler arasında çocuğa kardeşine yardım etmesi için fırsat tanımaktır. Öncelikle bebeğin özelliklerini ona uygun bir dille anlatın. Geçmişte onunda bebek olduğunu ve neler yapıp, yapmadığından bahsederek ona bebeklik fotoğraflarını gösterin. Küçük bebeklerin ilgiye muhtaç olduklarını, isteklerini yalnızca ağlayarak dile getirdiklerini ve konuşamadıklarını ona anlatın. Hatta bunu örneklendirerek de yapabilirsiniz. Kardeşine yardım etme istediği çocukta bu davranıştan sonra kendiliğinden oluşabilecektir. Bebek uyanmış mı bir bakar mısın gibi ona yapabileceği basit görevler verebilirsiniz. Ardından bu görevi yaptığı için çocuğunuza teşekkür etmeyi unutmayın. Takdir edin fakat bu takdiri çok abartmadan yapın. Çocuk bu sayede kısa sürede kardeşini benimsemeye başlayacaktır.

Kardeş kıskançlığı hakkında Psikolojik Danışmanlık almak için https://madalyonklinik.com/blog/kardes-kiskancligi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.







 
Son Eklenen Haberler