12 Eylül 2024, Perşembe

EMDR Terapisi Nedir?

31 Ekim 2022, Pazartesi 20:00

     


EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" kelimelerinin baş harfi ile isimlendirilen bir terapi yöntemidir ve Türkçeye "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme" olarak çevrilmiştir. Travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, depresyon, fobilerde etkili ve hızlı sonuç veren bir psikoterapi yaklaşımıdır. Geçmişte ya da günümüzde yaşanan travmaların etkilerini azaltarak psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılır. EMDR terapisi izmir, zihinde yer edinmiş olan kötü anıların, yaşanmışlıklara ait bilgilerin yeniden işlenmesine yol açmaktadır. Böylece bireylerdeki kötü ve rahatsızlık verici anıların ne olduğu saptanarak, bu anıların yol açtığı rahatsızlıkların ne olduğu, neden olduğu belirlenmekte ve bilgiler yeniden işlenerek kötü anıların değiştirilmesi mümkün olmaktadır. EMDR terapide, bireylerin sahip olduğu rahatsızlıkların, sorunlu duyguların ve düşüncelerin, geçmişte yaşanan kötü anılardan kaynaklandığını savunulmakta ve bu anıların değiştirilmesi ile rahatsızlıkların giderilebileceğini belirtilmektedir.

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

EMDR terapisi hipnoz veya ilaç tedavisi değildir. Bu terapide beynin adaptif bilgi işleme mekanizması kullanılır. EMDR terapi izmir, danışanların bilinci açıkken uygulanan bir terapi yöntemidir. Terapi sürecindeki ilk aşama bireylerin olumsuz izler taşıyan bir anıyı zihninde canlandırması ve çift yönlü uyaran verilmesidir. Bu uyaranlar, gözleri sağa sola hareket ettirerek, kulaklıkla ses verilerek veya danışanların ellerine titreşim verilerek dokunma şeklinde gönderilmektedir. Zihinde canlandırılan anı ve verilen uyaranlarla birlikte bireylerin hangi duyguları hissettiği üzerine yoğunlaşılır. Bu aşamadan sonraki adım, anıların yeniden işlenerek yerine olumlu bilgilerin konulmasıdır. Böylece bireylerin rahatsızlıkları tedavi edilmiş olur ve gelecekte bu rahatsızlıklar ile ilgi sorun yaşamaları engellenir.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır?

EMDR terapisi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir. Örneğin;

  • Kaygı bozuklukları
  • Fobiler
  • Taciz, tecavüz, ölüm, işkence, kaza gibi olaylar sonucunda yaşanan stres bozukluğu
  • Depresyon
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Yeme bozukluğu
  • Uyku bozukluğu
  • Fibromiyalji
  • Migren
  • Stres

Bunların yanında EMDR terapisi, kişilik bozukluğu, duygu durum bozukluğu ve psikoz hastalarında kullanılması sakıncalıdır. Bu yüzden EMDR terapistinin ayırıcı tanılarını anlayıp, teşhis edecek klinik bilgi ve deneyime sahip olması çok önemlidir. EMDR terapisi dikkatli kullanılmadığında yarardan çok zarar getirebilir.

EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?

EMDR terapinin kaç seans süreceği diğer terapi yöntemlerinde de olduğu gibi danışana ve yaşadığı rahatsızlığın ne boyutta olduğu, bu rahatsızlığa sebep olan travmatik anıların boyutu gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir. EMDR terapisi seansları 60 dakikadan 90 dakikaya kadar uzayabilir. EMDR terapi için önerilen minimum 3 seansın yapılmasıdır. Bunun nedeni danışanların duygu ve düşüncelerinin 3 seansta çözülerek, işlenmesinin daha sağlıklı olduğudur. İzmir EMDR, daha zorlu rahatsızlıklara sahip danışanlarda 8-10 seansa kadar bazı istisnai durumlarda 20 seansa kadar sürebilmektedir.

Kimler EMDR Terapisi Yapabilir?

EMDR terapisini EMDR psikoterapist olan kişilerce uygulanabilir ancak yalnızca EMDR Türkiye Derneği’nin EMDR Avrupa onaylı sertifikalı eğitimini tamamlamış psikologlar uygulayabilir. EMDR terapisi alacağınız psikoloğunuzun eğitimini araştırmanız ruh sağlığınız için oldukça önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler