131019098
29 Mart 2024, Cuma

FOÇA TÜKODER'DEN ÇAĞRI

18 Mart 2017, Cumartesi 07:12

     


Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Foça Şubesi Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaparak kamu yöneticilerine ve tüketicilere seslendi. “Devlet tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” amir hükmünün hayata geçirilmesinin, tüketicilerinde hakları için örgütlenmesinin istendiği basın açıklamasında pahalılık ve haksız olarak alınan bedellere dikkat çekildi.

Tükoder Foça Şube Başkanı Özkan Yılmaz tarafından yapılan basın açıklamasında, Tükoder’in Temel Gereksinimlerin Karşılanması, Sağlık ve Güvenliğin Korunması, Ekonomik Çıkarların Korunması, Zararların Karşılanması, Temsil Edilme, Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama, Bilgi Edinme ve Eğitilme Haklarında farkındalık yaratılması için çalıştığı belirtildi.

Tüm çabalara rağmen; tüketicilerin tam anlamıyla korunamadığı ve tüketici hak ihlallerinin artarak devam ettiğine vurgu yapan Özkan Yılmaz; “ T.C. Anayasası’nın 172 Maddesi A Bendi; "Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder." amir hükmü tam olarak uygulanmıyor. Bunun hayata geçirilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızdan da tüketici haklarını öğrenmesi, haklarını koruyup savunabilmesi, hak ihlallerine karşı yasal yollara başvurmasını ve tüketici örgütlerine üye olarak aktif görev ve sorumluluk almasını bekliyoruz. Çünkü tüketiciler olarak hala, dünyanın en pahalı; akaryakıtını, veri depolama, iletişim, internet hizmetlerini, dolaylı vergileri en yüksek temel mal ve hizmetleri kullanıyoruz. Elektrikte kayıp kaçak bedelleri tüketicilere ödettiriliyor. İthal edilen doğalgaz fiyatları ucuzlamasına rağmen, tüketicilere yansıtılmıyor. Telefon, elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerde, sabit ücretler, haksız olarak alınmaya devam ediliyor. Mahkemeler ve yüksek yargı tarafından, haksız ve hukuka aykırı olduğu karar altına alındığı halde bankalar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatları ve ücretsiz sunulması gereken pek çok hizmetleri ücretlendirerek, haksız kazanç sağlamaya devam ediyor. Dünya tüketici örgütlerinin 2017 yılında öncelikli olarak gündemine aldığı, dijital sorunlar üzerinde yeterince durularak, güvenli e-ticareti sağlayacak, kişisel verileri koruyabilecek “tüketicilere güvenli dijital dünya yaratılması” için etkin çözüm üretilmiş değil. Yabancılara satılan konutlardan KDV alınmazken, vatandaşımızdan alınıyor. Bazı yasalarda yapılan değişiklikle, tüketicilerin kazanılmış hakları tırpanlanıyor. Evrensel tüketici haklarımızın korunması için, anayasal haklarımızın korunup geliştirilmesi için, güvenli gıda ve güvenli ürün üretiminin denetlenebilmesi, ayıplı mal ve hizmetlerin önlenmesi için, çocuklarımızın geleceği için, insanca yaşayabilmek için sesimizi duyuralım, birleşelim, mücadele edelim, örgütlenelim”dedi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler