131019098
1 Mayıs 2024, Çarşamba

VATANDAŞ DÖVİZ VE ALTINDAN UZAK DURMUYOR

1 Kasım 2021, Pazartesi 06:41

     


Son dönemde döviz kuru ve altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ekonomik anlamda ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Yaşanan bu durum, ülke genelinde kuyumcular ve döviz bürolarında alış ya da satış bakımından hareketlilik de oluşturdu. Aliağa’daki hareketliliğin ne durumda olduğunu ilçe esnafına sorduk.

Genel olarak hareketli seyreden döviz ve altın piyasaları, son dönemde yaşanılan gelişmelerle yükselişte. Hatta bu yükselişler, piyasalarda rekor tabir edilen tutarlara da ulaşıyor. Bunun sonucu olarak da vatandaşın yaşamını sürdürmesi için gerekli oIan gıda, barınma, temizlik ve benzeri ihtiyaçların fiyatları da artıyor. Gerekli harcamaların daha da artmasıyla vatandaş genel olarak yatırım ve birikim yapma konusunu da gündemine alamıyor. Peki bu durum ne kadar sürecek? Zor günler için birikim yapmaya devam edebilecek miyiz? Ya da eskilerin dediği gibi dişimizden kovuğumuzdan artırıp biriktirdiğimiz yatırımı satıp borcumuzu mu kapatıyoruz? Bir de sahte altın ve döviz vakalarında artış gözleniyor. Dolandırılmamak için ne yapmalıyız? İşte bu soruların cevabını Aliağa’da bu işlerle uğraşan esnaftan öğreneceğiz.

ALTIN YATIRIM ARACI OLMAYI SÜRDÜRÜYOR

İlk uğradığımız esnaf Kasapoğlu Kuyumculuk. Kuyumcu yetkililerinden Aytaç Öziçke’ye, yükselen fiyatlara bağlı olarak vatandaş altını daha çok alıyor mu yoksa satıyor mu diye sorduğumuzda; geçmiş döneme oranla işlemlerde yüzde 30 civarında bir düşüş olduğunu fakat alım ve satımların aynı doğrultuda olduğunu ifade etti. Öziçke, vatandaşın imkanları doğrultusunda yatırım için altın almayı da sürdürdüğünü söylerken, sahte altın konusunda ise vatandaşın güvendiği ve bildiği yerden alışveriş yapmasını önerdi.

DÖVİZ FİYATLARI KAYGILANDIRIYOR

Bir sonraki durağımız ise döviz bürosu. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız döviz bürosu çalışanı ise vatandaşın piyasanın bu durumu sonucu çok kaygılı olduğunu, bazılarının fiyatlar düşecek diye döviz bozdurduğunu bazılarının ise yükselecek diye aldığını söyledi. Doların ise en çok işlem gören döviz türü olduğunu ifade etti. Elinde döviz olanların yükselişe sevindiğini, almak zorunda olanların ise isyan ettiğini ifade eden çalışan, alış ve satışların yüksek olduğunu söyledi. Piyasadaki bu durumun ne kadar daha süreceğini kestiremediklerini, sahte döviz konusunda da vatandaşın güvenmediği yerden döviz alışverişi yapmaması gerektiğini söyledi.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler