131019098
23 Nisan 2024, Salı

ERTÜRK: “SALGIN SORUNLARI DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ”

10 Nisan 2020, Cuma 07:01

     


Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, Koronavirüs salgını nedeniyle toplumsal izolasyonu sağlamak için tedbirler arttırıldıkça, ticarette gıda ve sağlık sektörleri haricinde kısıtlamaların da yoğunlaştığını, bu nedenle sahadaki sorunların daha da derinleşmeye başladığını söyledi.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, Koronavirüs salgını ile ilgili olarak bazı değerlendirmelerde bulundu. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 2020 yılı başından itibaren dünyaya yayılan Covid-19 salgınının uğradığı tüm ülkeleri pek çok yönden etkilediğini ifade eden Ömer Ertürk, 21. yüzyılın en yaygın salgını olan bu virüsün etkisinin ne kadar süreceğinin vatandaşların açıklanan tedbir uygulamalarına riayet etmelerine bağlı olduğunun bilindiğini ve bu bağlılığın aynı zamanda ülkelerin ekonomilerine olan etkisini de belirleyeceğini söyledi. Ertürk, “Ülke ekonomisinin yüzde 6,1’ini oluşturan bölgemiz, ülkemizin de en önemli istihdam depolarından birisi olması dolayısıyla İzmir merkezden, çevre il ve ilçelerden yoğun giriş çıkışla karşılaşması, bu coğrafyada yaşayanlar olarak çok daha dikkatli ve tedbirli davranmak zorunda olduğumuz gerçeğini unutmadan hareket etmemizi ve tedbirlere sonuna kadar uymamızı gerektirmektedir.” dedi.

“Sağlık çalışanlarına desteğimizi sürdürüyoruz”

Bu şekilde yoğun istihdamın olduğu bölgemizde sağlık çalışanlarının işlerinin de zor olduğunu vurgulayan Ömer Ertürk, “İnsanüstü bir çabayla bu salgına karşı mücadele veren sağlık çalışanlarımızın manevi destek ve motivasyona ihtiyaçları olduğunu düşünerek sürecin başlamasıyla birlikte gerek hastanemiz ile gerekte aile sağlığı merkezlerimiz ile diyaloğumuzu devam ettirerek gerekli desteği sürdürme gayretindeyiz. Aynı gayretlerimizi emniyet güçlerimizle, jandarma kuvvetlerimizle ve bu salgının ortadan kalkması için mücadele eden tüm kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde olarak; bu beladan birlikte hareket ederek kurtulmamız gerektiği inancı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

“Gerekli tıbbi tedbirlerle sıhhi önlemleri aldık”

Ertürk, Aliağa Ticaret Odası olarak Koronavirüs salgınıyla ilgili olarak oda üyelerine ve çalışanlarına gerekli uyarı ve bilgilendirmelerde bulunduklarını, oda binasında gerekli tıbbi tedbirlerle sıhhi önlemleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, salgının yayılmasını önlemek amacıyla, temas riskini azaltmak üzere, üyelerin oda tarafından sunulan hizmetleri uzaktan erişim yoluyla (online) alması yönünde gerekli altyapıyı sağladıklarını kaydeden Ertürk, “Evden çalışma yöntemi ve dönüşümlü çalışma modeli ile gerek riski minimize ederek gerekte tam zamanlı çalışarak hizmetlerde aksama olmamasına özen gösteriyoruz. Salgının yayılmasını önleme çerçevesinde gıda sektöründe çalışan işletmelere de maske desteği sağlamaya gayret etmekteyiz.” dedi.

“Sorunların çözümlenmesi için gerekli girişimlerde bulunuldu”

Açıklamasında Koronavirüs salgınının ekonomik hayata etkilerini de değerlendiren Ömer Ertürk, “2020 yılında dünya büyümesinin negatif yönde etkileneceği görülmekle birlikte negatif büyümenin, istihdamın ve ticaretin önündeki sorunlar, ülkelerin destekleri ile giderilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde de sıkıntıların yaşanacağı tespitleri Ocak ayından itibaren gözlemlenmekte, bu olumsuzlukların giderilebilmesi için sorunların bakanlıklar nezdinde dile getirilmesi ve çözüm aranması formüllerinin başında oda ve borsa başkanlarımızın sahada oluşabilecek sorunları üst birliğimize ileterek TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin takibi ile sonuca ulaşılması gerektiği görülmüştür. Anılan çerçevede sahada oluşabilecek sorunları dile getirdiğimiz ilk raporumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne şubat ayının ikinci yarısında iletilmiş ve sorunların çözümlenmeleri konusunda gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Mart ayından itibaren daha da yoğunlaşan salgın vakaları ülkemizde de 11 Mart tarihinde ilk vakanın görülmesi ile toplumsal izolasyonu sağlamak için tedbirler arttırıldıkça, ticarette gıda ve sağlık sektörleri haricinde kısıtlamaların da yoğunlaşması sebebiyle sahadaki sorunlar daha da derinleşmeye başlamıştır.” dedi.

“Sorunların çözümü noktasında gerekli istişareleri yaptık”

Ertürk, Aliağa Ticaret Odası olarak, bölgedeki ufak ve büyük işletmeler ile sahadaki gerçek sıkıntıları belirlemeye çalıştıklarını, bu çalışmaları oda yönetim kurulunda ve bölge oda başkanları ile birçok sefer video konferans ve telekonferans yöntemiyle dile getirerek sorunların çözümü noktasında gerekli istişareler yaptıklarını, bugünden sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi. Sahada oluşabilecek sorunları önceden görmek ve tedbirlerin önceden alınması gerektiği felsefesi ile yola çıkan yönetim kurulunun, oluşabilecek sorunların çözümü çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatı sıklaştırma konusunda çalışmalarını arttırdığını kaydeden Ertürk, “Ülkemizdeki 365 oda ve borsa ile birlikte odamız da sahadaki sorunların çözülmesi için gerek TOBB nezdinde gerekse bölge siyasilerinin desteği ile çözüm odaklı çalışmalarına devam etmektedir. Aliağa Ticaret Odası olarak bugüne kadar oluşabilecek sorunların çözümü için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı, bugünden sonra da ortaya çıkan ya da çıkabilecek sorunların çözümü ile ilgili de devam ettirme arzusundayız. Bu noktada sorun ve çözümle ilgili duyuru ve paylaşımlarımızı sosyal medya adreslerimizden, internet sitemizden ve diğer mecralarımızdan iş alemimize iletmekteyiz.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düşüyor”

Bugüne kadar sağlanan destekler, bugünden sonra oluşabilecek sorunların tespiti ve çözümleri konusunda diyalog içerisinde bulunmak için ALTO’nun internet sitesinde, üyelerin yaşadıkları sorunları iletebilecekleri iletişim formları geliştirdiklerini, bu formları dinamik bir şekilde takip ederek üyelerden gelen talepleri gerekli kurum ve kuruluşlara iletmeye devam ettiklerini söyleyen Ömer Ertürk, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı; “Hepimizin bildiği gibi bu krizin en önemli bileşeni sağlıklı kalmaktır. Salgını eninde sonunda yeneceğiz, bundan hiç şüphemiz yok. Bu salgının sanayi ve ticarete olan etkisini minimize edebilmek için çalışmalarımıza mesai mefhumu gözetmeksizin gerekli tedbirlerin alınması noktasında sürdüreceğiz. Toplum olarak salgının en kısa sürede ortadan kalkması için yapılacaklarla ilgili ‘zihinsel bütünleşmeyi’ sağlama noktasında vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düşmektedir. Bu salgına karşı gerekli tedbirleri toplum olarak uygularsak hızlı bir şekilde önce toplum sağlığına kavuşmayı, ardından da ekonomimizin hızla düzelmesini sağlarız. Acil durumlar dışında evden çıkmamaya özen gösterelim. Sağlıkla ve mutlulukla kalın.”

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler