131019098
18 Nisan 2024, Perşembe

ANAR MAMMADOV: “ÖNCELİĞİMİZ YERLİ PİYASA”

13 Mart 2021, Cumartesi 07:02

     


SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, çevrimiçi düzenlenen basın toplantısında, Petkim ve STAR Rafineri açısından 2020 yılını değerlendirdi, 2021 yılı hedeflerini anlattı. Pandemi sürecinde ihracatı azalttıklarını, yerli piyasaya öncelik verdiklerini söyleyen Mammadov, bu dönem böyle devam ettiği sürece politikalarının bu yönde olacağını vurguladı.

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, Aliağa ve bölgedeki basın mensuplarının katılımıyla çevrimiçi basın toplantısı düzenledi. SOCAR Türkiye olarak, iki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan’ın birlikteliğinden aldıkları güçle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Anar Mammadov, SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi bünyesinde faaliyet gösteren Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama şirketlerinin, pandeminin tüm dünyayı etkisi altına aldığı 2020 yılında gece gündüz demeden çalışarak kesintisiz hizmet sağladığını belirtti.

“Salgında kesintisiz üretim yaptık”

Küresel tedarik zincirinin büyük kesintiye uğradığı ve hammadde bulmanın zorlaştığı bir dönemde, Türk sanayicisinin güvenilir tedarikçisi olmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Anar Mammadov, Petkim ve STAR Rafineri’nin entegre yapısı sayesinde yürüttükleri başarılı sürecin detaylarını, 2020 yılı finansal sonuçlarını ve 2021 yılı hedeflerini paylaştı. Mammadov, salgında kesintisiz üretim yaptıklarını söyledi. Hem Petkim hem de STAR Rafineri'nin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Mammadov, iç piyasanın ihtiyacından dolayı üretimi azaltmadıklarını kaydetti.

“İhracatı azalttık, yerli piyasaya öncelik verdik”

2020 yılında Petkim'in ihracatının düştüğünü ifade eden Anar Mammadov, "Petkim, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları etkinliğinde ilk sırada yer alırdı. Bu sene bunu bilerek kaybettik. Türkiye'nin ihtiyacını daha fazla karşılamak için böyle bir adım attık. İhracatı azalttık ve yerli piyasaya öncelik verdik. Bu dönem devam ettiği sürece de bu bizim politikamız olacak." diye konuştu.

“Petkim'in fiyatları Avrupa satış fiyatlarının altında”

Mammadov, son günlerde Petkim'in fiyatlarının yüksek olduğuna dair iddiaların ortaya atıldığına da değinerek bunun doğru olmadığını söyledi. Dünya genelinde petrokimya fiyatlarında ciddi yükselme olduğunu kaydeden Mammadov, “Pandemide petrokimya üreten tesislerin önemli bir kısmı büyük zararlar yaşadı. Bu nedenle üretimlerini azalttı. Üretimi durduran şirketler oldu. Arz eksikliği oluştu. Bu nedenlerden dolayı petrokimya fiyatları dünya genelinde yükseldi. Ancak Petkim'in fiyatları Avrupa satış fiyatlarının altında.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler