131019098
19 Mart 2024, Salı

ERTÜRK: “PANDEMİ EN ÇOK KÜÇÜK İŞLETMELERİ ETKİLEDİ”

22 Ocak 2021, Cuma 06:48

     


2020 yılını değerlendiren Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, pandemi sürecinde ekonomik olarak en çok etkilenen işletmelerin, küçük ve orta ölçekli yerel esnaf ile turizm sektörü olduğunu kaydetti.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk ve Meclis Başkanı Adnan Saka, ilçedeki basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2020 yılını değerlendirdi. Toplantıda, 2021 yılının; Aliağa, ülkemiz ve tüm dünya için sağlık, huzur, bolluk ve bereket içinde yaşanan bir yıl olması dileklerini ileterek konuşmasına başlayan Ömer Ertürk, 2020 yılına damgasını vuran Koronavirüs salgını nedeniyle birçok alanda olduğu gibi ekonomi alanında da ezberleri bozan bir yıl geçirildiğini belirtti. Ertürk, “Ciddi sınavlar verdiğimiz bir yılı geride bıraktık. Koronavirüs salgını ekonomiden eğitime, üretimden ticarete, lojistiğe kadar her sektörün olumsuz etkilenmesine sebep oldu.” dedi.

“Üyelerimiz günlük giderlerini bile karşılamakta zorluk çekti”

2020 yılında, pandemi sürecinde ekonomik olarak en çok etkilenen işletmelerin, küçük ve orta ölçekli yerel esnaf ile turizm sektörü olduğunu kaydeden ALTO Başkanı Ömer Ertürk, “Üyelerimiz uzun süre işletmelerini kapatmak zorunda kaldı ve çoğu zaman günlük giderlerini bile karşılamakta zorluk çektiler. Aliağa Ticaret Odası olarak çatı kuruluşumuz TOBB önderliğinde üretim ve ticari alanda faaliyet gösteren üyelerimizin sorunlarını pandemi sürecinin başından beri Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ilgili bakanlıklara aktardık. Yerel sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi sürekli kendilerine iletmekteyiz. Üyelerimizden gelen pek çok talebin de hayata geçmesini sağladık. Bu konudaki son örnek, deprem sonrasında yaşanan tedarikteki sıkıntılarda İzmir siparişlerine öncelik verilmesini sağladık” diye konuştu.

“İhtiyaç sahibi çocuklara tablet yardımı yapılacak”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde ihtiyaç sahibi çocuklara tablet yardımı yapılmaya başlandığını ifade eden Ertürk, “Bizlerde bu projeye yüzde 100 katkı koyarak ilçemizdeki ihtiyaç sahibi 8 ve 12. sınıflardaki öğrencilere destek olacağız. Tabletler ülkemize geldi ve bölge bölge teslimatı yapılıyor. Teslimatın bize de kısa zamanda geleceği TOBB tarafından iletildi. Bu tabletleri Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte meclisimizde alınan karar gereği noter çekilişi ile dağıtımını yapacağız.” dedi.

“Bal Ormanı ilçemize pek çok yarar sağlayacak”

Ertürk, mayıs ayında Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile yaptıkları video konferansta kendisinden bölgede bir bal ormanı oluşturulması talebinde bulunduklarını ifade etti. Aliağa Bal Üreticileri Birliği, İlçe Tarım, Orman Şefliği ile yapılan görüşmeler ve alan tespitinden sonra karar verilen 140 dönüm arazi üzerinde ekim ve sürüm işlerine başlandığını kaydeden Ömer Ertürk, “2021 yılı ilk yarısında Bal Ormanını Aliağa Bal Üreticileri Birliği’nin kullanımına teslim edeceğimizi umut ediyorum. Bal ormanının üretime katkısı ve yeşilliği ile bölgemize pek çok yarar sağlayacağını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

“Aliağa Dosyası’ndaki konuların takibini yapıyoruz”

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel’in ALTO’ya ziyaretlerinde gündeme getirdikleri sorunların akabinde, 1 hafta sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye bürokratlarının Odaya gerçekleştirdikleri ziyarette kendilerine Aliağa dosyası sunduklarını ifade eden Ertürk, “Dosyada Aliağa’nın çözüm bekleyen önemli konularına ilişkin önerileri aktardık ve takibini yapıyoruz. Bu toplantının devamında süren irtibatlarımız ile Gemi Söküm Tesislerinin ve Küçük Sanayi Sitesinin su sorununun yanı sıra ilçemizdeki demir çelik fabrikaları yöneticileriyle, işletmelerde kullanılan su kullanımının kaynağını çeşitlendirmek üzere toplantı gerçekleştirdik.

Odamızın Kadın Girişimciler Kurulu ve Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü proje kapsamında henüz tercih dönemi gelmemiş, 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin velilerine “İlçemizde Nitelikli Kalifiye Personel İhtiyacı ve Mesleki Eğitimin Önemi” konulu bir dizi seminer düzenledik. Yaptığımız bu seminerlerin olumlu geri dönüşünü tercih döneminde öğrencilerimizin mesleki eğitim veren okulları daha yoğun tercih etmeleriyle almış olduk.” dedi.

“Kurulacak Endüstri Meslek Lisesi yan sanayinin gelişimine katkı sağlayacak”

Aliağa’nın gerekli kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için TOBB katkıları ile organize sanayi bölgesinde kurulacak olan Endüstri Meslek Lisesinin yan sanayinin gelişimine katkı sağlayacağını söyleyen Ertürk, “Bu okulun açılışına sektörel gelişim raporumuzu hazırlayarak, hem eğitim yönüne hem de yeni kurulacak KOBİ’lere katkı koyacağına inancımız tam. Organize sanayi bölgesinde kurulacak olan Endüstri Meslek Lisesi, TOBB’un 81 ile 81 okul projesi kapsamında TOBB tarafından inşa edilecek olup; Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilecek ve idari mekanizma içerisinde sektör temsilcileri de yer alacaktır.” diye konuştu.

“Oda ve borsaların önemi bu dönemde daha fazla öne çıktı”

Ertürk, 2020 yılında açılışı yapılan, bölgenin ulaşımına büyük katkı koyacak olan çevre yoluna ticari araçların mecburi girişinin ve karayoluna çıkışlarının yasaklanmasının bölge ticaretine olumsuz etkileri nedeni ile UKOME ve Karayolları nezdinde yapılan girişimlerle olağanüstü UKOME toplantısı sonucunda sabah ve akşam saatleri hariç ağır vasıta araçlar için zorunluluğun kaldırıldığını, sorunun paydaşların da kabul edeceği bir çerçeveye çekildiğini kaydetti. Oda ve borsaların öneminin bu dönemde çok daha fazla öne çıktığını, sorunlara çözüm önerileri sunmanın ve çözüm bulmanın yanında, kaynakları bankalara yatırarak düşük faizli finansman da sağlandığını ifade eden Ömer Ertürk, “Aynı zamanda Nefes Kredisi, Cansuyu, KGF, Kısa çalışma ödeneği, Ziraat Bankası ve Halkbank ile Tedarik Zinciri Finansman Projesi, Aidatların ertelenmesi ve yapılandırma gibi pek çok destek hayata geçirildi. Aliağa tıp merkezi ve Medical Park Hastanesi ile üyelerimize yönelik Kovit 19 test ücretlerinin iskontosu konusunda protokol imzaladık. Bu noktada liste fiyatları üzerinden yüzde 25 indirim sağlandı.” dedi.

“Toplam 50 eğitim ve seminer düzenledik”

Pandemi dönemindeki eğitim ve sınav faaliyetlerine değinen Ömer Ertürk, “Sektörel yeniliklerin, kişisel gelişimlerin ve kanun değişikliklerinin takip edilebilmesi noktasında 2020 yılında toplam 50 eğitim ve seminer düzenledik. 2020 yılında eğitimlerimizi pandemiye kadar fiziki ortamda gerçekleştirirken, pandemi sonrasında TOBB işbirliğinde webinar olarak uzaktan bağlantı ile gerçekleştirdik. Pandemiyle birlikte insanların yaşam şekli hızla değişti ve dijitalleşme ön plana çıktı. Bu noktada üyelerimizin e-ticaret ve dijital platformlar üzerinden ticaret yapabilmeleri noktasında pek çok eğitim gerçekleştirdik.” dedi.

“Dijitalleşmeye uyum sağladık”

2020 yılında ticaret sicil işlemlerinde dijitalleşmeye uyum sağladıklarını, üyelerin de memnun kaldığı bir süreç yaşadıklarını ifade eden Ertürk, “Temmuz ayında Ticaret Sicili İlanlarının elektronik ortamda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne gönderilmesi ve 2 saat içerisinde işlemlerinin altyapı çalışmalarını tamamlayarak uygulamaya aldık. Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz işlemlerle üyelerimiz Ticaret Sicili belgelerini Mersis üzerinden online olarak alabiliyorlar. Ticaret Sicil Tasdiknamesi, Merkez Nakli Belgesi ve İflas ve Konkordato Belgelerini üyelerimize elektronik ortamdan vermeye başladık. Mesleki yeterlilik ile ilgili belgelendirme işlemlerimiz kapsamında ise geçtiğimiz yıl 14 sınav gerçekleştirdik. Bu sınavlara 175 kişi katılım gösterdi, bunlardan 130 kişi belge almaya hak kazandı. KOSGEB Temsilciliği olarak 2020 yılında 915 kişiye KOSGEB ile ilgili danışmanlık yaparak işlemlerini gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Ailelere gıda paketi, öğrencilere eğitim yardımı

Ertürk, her yıl Ramazan ayında yaptıkları gıda yardımı kapsamında 2020 yılında belirlenen ihtiyaç sahibi 1000 aileye gıda paketi yardımı yaptıklarını belirtti. Eğitim yardımları çerçevesinde de 2020’de hem ilk ve ortaokul öğrencilerine hem de üniversitelerin 2 ve 4 yıllık bölümlerinde okuyan maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere eğitim yardımında bulunduklarını sözlerine ekledi.

“Üyelerimizin bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz”

İmzaladıkları indirim protokollerine de değinen ALTO Başkanı Ömer Ertürk, “Aliağa Ticaret Odası olarak, üyelerimizin çeşitli alanlarda ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, çeşitli indirim anlaşmaları gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz ve üyelerimizin bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu noktada 2020 yılında eğitimden, sağlığa, makine bakım hizmetine kadar çeşitli firmalarla indirim protokolü imzalayarak üyelerimize katkıda bulunduk.” dedi.

2020’de kurulan şirket sayısı 230

2020 yılında açılan ve kapanan şirket sayıları hakkında da bilgi vererek açıklamasını sonlandıran Ömer Ertürk, “Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne 2020 yılı içinde gelen yazı adedi 2344 olurken, giden yazı adedi ise 1712 oldu. 2020 yılında kurulan şirket sayısı 230 oldu. Kapanan şirket sayısı ise 94 olarak gerçekleşti. 2019 yılında ilçemizde toplamda 221 şirket kurulmuştu. 2019 yılında kentte kapanan şirket sayısı ise 122 iken 2020’de bu rakam 94’e geriledi.” İfadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler