131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

CUMHURİYET KIZI KİTAPLAŞTIRILDI

3 Şubat 2016, Çarşamba 06:41

     


Türkiye’nin çeşitli illerinde annesi Rasime Şeyhoğlu ile birlikte 39 kütüphane kurarak Türk kültür ve edebiyatına büyük katkılar sunan Yazar Recai Şeyhoğlu’nun yeni kitabı ’Cumhuriyet kızının ardından’ Karşıya Belediyesi Kültür Yayınlarından çıktı. Recai Şeyhoğlu, yeni kitabı hakkında bilgi vermek amacıyla Aliağa Ekspres Gazetesi’ni de ziyaret etti. Yazar Recai Şeyhoğlu’nun 21 Ağustos tarihinde vefat eden ve ’Kütüphaneler imparatoriçesi’ olarak tanınan annesi Rasime Şeyhoğlu’nu anlattığı kitap önümüzdeki günlerde Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenecek imza ve söyleşi günleriyle tanıtılacak. ’Cumhuriyet kızının ardından’ ismiyle kitaplaşan yapıt 6 bölümden oluşuyor. Karşıyaka Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan kitapta Rasime Şeyhoğlu’nun açtığı kütüphanelerden görüntüler ve yaşamından kesitlerin yanı sıra 74 kişinin de ’Türkü Ana’ hakkındaki düşünceleri yer alıyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da kitabın giriş kısmındaki yazısıyla okurlara sesleniyor.

GENÇLİK FOTOĞRAFLARI VE MEKTUPLARA YER VERDİ

Annesini kaybettikten sonra Recai Şeyhoğlu’nun Ayvalık’ta kaleme aldığı kitap, ilk önce Feyza Hepçilingirler ve Mehmet Atilla tarafından okunup redaksiyonu yapıldı. Binlerce fotoğraflık arşivinden seçmeler yapan Şeyhoğlu, kitabında annesinin çocukluk ve gençlik fotoğraflarına da yer verdi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Muzaffer İzgü, Yekta Güngör Özden, Feyza Hepçilingirler, Ünal Ersözlü, Nail Çetin, Öner Yağcı, Tahsin Şimşek, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, Cihan Demirci, Avram Ventura, Veysel Çıldır, Gönül Çatalcalı, Deniz Şeyhoğlu, emekli vali yardımcısı Fahir Işıksız gibi toplumun farklı kesimlerinden kişilerin Rasime Şeyhoğlu’nu anlattığı kitabın son bölümünde de anne Şeyhoğlu’nun çocuklarına yazdığı bazı mektuplara yer verildi.

KİTAP HEDİYE ETTİ

Recai Şeyhoğlu, yeni kitabı hakkında bilgi vermek amacıyla Aliağa Ekspres Gazetesi’ni de ziyaret etti. Ziyarette Aliağa Ekspres Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Şahap Avcı ile görüşen Şeyhoğlu, Karşıyaka Belediyesi’nin gösterdiği değerbilirliği hiç unutmayacağını söyledi. Şeyhoğlu, "İstedim ki ilkokul mezunu olan eğitim gönüllüsü annem Rasime Şeyhoğlu ve açtığı 39 kütüphane anılarla yaşasın, unutulmasın. Annem bu kitapla hep aramızda olsun. Çünkü onu kaybettiğime hala inanamıyorum” dedi. Şeyhoğlu, yazmış olduğu kitaplardan Aliağa Ekspres Gazetesi aracılığıyla Aliağa Belediyesi Nadir Nadi Kütüphanesi’ne de hediye etti.

RASİME ŞEYHOĞLU KİMDİR?

‘Kütüphaneciler İmparatoriçesi’ olarak anılan Rasime Şeyhoğlu 1 Eylül 1930′da Gördes’te doğdu… Çocukluk yıllarını Eski Borlu da geçirdi. 1947’de Kazım Şeyhoğlu ile evlendi. Bu evlilikten 4 oğlu oldu. Çocuklarının eğitimi için Salihli’ye yerleştiler. Çok zengin bir türkü repertuarına sahip olan Şeyhoğlu’nun, diğer bir lakabı ise Türkü Ana’dır. Rasime Şeyhoğlu, 2002’de dil kökü kanserine yakalandı ve kurtulmak için birçok ameliyat oldu. Oğlu Recai Şeyhoğlu annesinin adını ölümsüzleştirmek adını ”Köylere Kütüphane” koyduğu bir proje gerçekleştirdi. 2002 yılından itibaren İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde 39 kütüphane açılışını yaptı. 2005’de Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından “Yılın Kütüphanecisi” seçildi. Rasime Şeyhoğlu, İzmir’i Sevenler Platformu, Turizm ve Kültür Bakanlığı, Bergama ve Karabağlar Belediyeleri, Ege ve Urla Rotary Kulüpleri, İstanbul Valiliği, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunca ödüllendirildi. Bolu Turizm ve Kültür Müdürlüğü bir köşeye, İzmir Büyükşehir Belediyesi bir sokağa ‘Kütüphaneci Rasime Şeyhoğlu Sokağı ‘ adını verdi. Aliağa’nın Hacıömerli köyünde, Bergama’nın Demircidere Mahallesinde adına ikinci Rasime Şeyhoğlu “Anı Evi” açıldı. 2006 yılında eşi Kazım Bey’i kaybetti. 22 yıl İzmir’de yaşamını sürdüren, ‘Cumhuriyet kızı’ olarak köylere kütüphane açmayı kendisini görevli bilen, 21 Ağustos 2015 perşembe günü Bademler’deki oğlunun evinde fenalaşan “Türkü Ana”, Seferihisar Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etti ve Urla’nın Bademler Köyünde toprağa verildi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler