131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

MECLİS GERGİN GEÇTİ

3 Ekim 2019, Perşembe 06:53

     


Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Serkan Acar başkanlığında gerçekleştirildi. Meclisin dilek ve temenniler kıskımda gergin anlar yaşandı.

Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Serkan Acar başkanlığında yapıldı. Meclis toplantı salonunda gerçekleşen oturumun gündeminde başkanlıktan gelen önergeler, gündem dışı önergeler ve komisyondan gelen raporlar yer aldı. Meclis üyelerinin görüşüne sunulan 24 madde tek tek oylandı. 3 Eylül 2019 tarihli meclis tutanaklarının okunup oylanması ile başlayan toplantı başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesiyle devam etti.

Kredi yetkisi talebi reddedildi

Başkanlıktan gelen önergeler kısmında dikkat çeken bir madde olan Aliağa Belediyesi’ndeki işlerinden atılan 8’i kadrolu ve 31’i Aliağa Belediyesi Personel şirketi çalışanı olan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının İller Bankası’ndan kredi olarak temin edilmesi maddesi oldu. Mecliste oylanan madde Millet İttifakı’nın 14 meclis üyesinin ret oyuyla oy çokluğuyla reddedildi. Başkanlıktan gelen önergeler kısmında dikkat çeken bir diğer madde ise Yalı Mahallesi’nde yaşayan halkın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, kırtasiye ve benzeri gibi işyerlerinin bulunmaması sebebiyle Yalı Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nin yol boyu ticaret aksı olarak belirlenmesi talebi meclis gündeminde görüşüldü. Bu madde oy birliğiyle imar komisyonuna gönderildi.

Engelliler derneği ile ortak hizmet projeleri üretilecek

Aliağa’da yaşayan engelli vatandaşların topluma kazandırılması, menfaatlerinin en yüksek düzeyde tutulması, sosyal gelişimlerine katkı sunulması amacıyla Aliağa Engelliler ve Rehabilitasyon Derneği ile protokol yapılarak 5393 Sayılı Belediye Kanununun 75. maddesi hükümleri kapsamında ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi hususunun görüşüldüğü madde oy birliği ile Plan, Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Başkanlıktan gelen önergeler görüşülüp onaylandıktan sonra Meclis toplantısının komisyonlardan gelen raporların okunup oylanması kısmına geçildi. Komisyonlardan gelen raporların okunup oylanması bölümünde dikkat çeken madde ise Türk Hava Kurumu Aliağa Şube Başkanlığı’nın yer tahsisi talebinin görüşülüp oylanması oldu. Bu madde de komisyondan geldiği şekilde oy birliği ile kabul edildi.

Gündem dışı üç önerge verildi

Toplantıda Millet İttifakı Aliağa Belediye Meclis Üyelerince üç gündem dışı önerge meclise sunuldu. Kanser tedavisi gördüğü esnada hayatını kaybeden Neslican Tay ve eski belediye çalışanlarından Mehmet Emin Şavur’un isminin Aliağa’da bir park ya da sokağa verilmesi ile Aliağa’da kadın sığınma evi kurulmasını içeren önergeler meclis tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Meclis gündeminde yer alan 2020 Mali Yılı Performans Programı ve 2020 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nı içeren maddeler oy birliği ile Plan, Bütçe Komisyonuna havale edildi. Performans Programı ve Bütçe Tasarısı görüşmeleri 4 Ekim 2019 Cuma günü saat 18.00’de yapılacak olan ikinci birleşimde oylanacak.

Turan, “Sorularımızın daha açık şekilde cevaplanmasını temenni ediyoruz”

Komisyonlardan gelen raporların görüşülmesinin ardından toplantının dilek ve temenniler kısmına geçildi. Dilek ve temenniler kısmında söz alan Grup Sözcüsü Hakan Turan, “ Sayın başkan, Ağustos ayı Meclisi’nde sorduğumuz, Eylül ayı Meclisinde cevap verdiğiniz Aliağa Belediyesi’ne bağlı çalışan şirketlerle ilgili sorularımıza geçiştirici mahiyette cevaplar verdiniz. Cevabınız da Ticaret Sicil Gazetesinde bu isimlerin yayınlanmış olduğunu belirttiniz. Ancak bizim sorumuz şuydu; “Aliağa Belediyesi şirketlerinin tamamının yönetim kurulu başkan ve üyeleri kimler olduğu? Ticaret sicil kayıtlarının olup olmadığı ve atanan kişilerin aldığı maaş ve huzur hakkının ne kadar olduğu konusunda tarafımızın bilgilendirilmesiydi. Ancak bu sorularımıza cevap vermediniz. Bu yüzden tekrar soruyoruz. Yine Ağustos ayı meclisinde yazılı olarak cevaplanmasını istediğimiz diğer bir konu Ağapark Sosyal Tesisleri hakkında. Ağapark sosyal tesisleri işletmesinin hangi şirkete ne kadar süreyle ne bedelle ve neden verildiği hususu ve kıyı kenar kanununa göre Aliağa halkının ücretsiz yararlanması mümkün olan sahillerimizin ücretli olarak, girişi de 25 TL olan bir işletmeye neden devredildiği konusunda tarafımızın ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istemiştik. Siz verdiğiniz cevapta da 01.06.2019 tarihinde yine belediyeye bağlı olan Jeotermal A.Ş.’ye devrettiğinizi belirttiniz. Biz bu sorularımızın daha açık bir şekilde cevaplanmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Turan ayrıca Murat Gülibrahimoğlu ve Süleyman Bozkurt'un Aliağa Belediyesi'nde resmi görevlerinin olup olmadığı sordu, varsa görevlerinin açıklanması istedi.

‘Bu bir borçlanma değil’

Hakan Turan’dan sonra CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan söz aldı. Özcan, “İşten çıkarılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları için neden kredi yetkisi istiyorsunuz. Zaten 180 Milyon TL borçlanma yetkisini aldınız. Bu kıdem ve ihbar tazminatlarını buradan karşılasanız olmuyor mu?” diye sordu. Başkan Serkan Acar ise bunun mümkün olmadığını belirterek, “ Kıdem ve ihbar tazminatı için İller Bankası meclis kararı istiyor. Bu bir borçlanma yetkisi değil. İsim isim liste istiyor. Miktarların bile yazılmasını talep ediyor. Bunu borçlanma isteği olarak algılamayın. Bu tekrar bir borçlanma değil.” ifadelerini kullandı.

Acar’dan CHP’lilere: “Çirkefsiniz”

Dilek ve temenniler kısmında son olarak CHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. Özşahin yaptığı konuşmada, kanser tedavisi gören ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren belediye eski çalışanı Mehmet Emin Şavur’un cenaze anonsunun belediye tarafından yapılmak istenmediğini söyledi. Başkan Serkan Acar da cenaze anonslarının bir usulünün olduğunu belirterek istenilen şekilde anonsun yapılamayacağını, usulüne uygun anonsun yapıldığını söyledi. Oğuzhan Özşahin ve Başkan Serkan Acar arasında kısa süren bir gerginlik oldu. Başkan Serkan Acar tartışma sırasında CHP’liler için ‘çirkefsiniz’ ifadesini kullandı. Aliağa Belediyesi Ekim ayı olağan meclisi dilek ve temennilerin ardından ikinci birleşimin 4 Ekim 2019 Cuma günü saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesi ile son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler