131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

FABRİKA GİBİ MESLEK LİSESİ

6 Ocak 2020, Pazartesi 06:22

     


Aliağa’da bulunan HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, SMYRNA markasıyla sıvı temizlik maddeleri üretiyor. Öğrencilerin ürettiği temizlik ürünleri kamu kurum ve kuruşları ile okullara satılıyor.

Kimya Teknolojisi Bölümü öğretmenlerinin desteğiyle üretim yapan öğrenciler, okullarına katkı sağlamanın yanı sıra hem mesleklerini öğreniyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kurdukları döner sermaye işletmesinde, kimya teknolojileri alanında geliştirilen temizlik ürünlerinin üretimi, Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tescillenen Smyrna markası ile gerçekleştiriliyor. Ürünlerden elde edilen gelir hem okula, hem de öğrencilere kalıyor. Üretimde yer alarak bilgi ve beceri sahibi olan öğrencilerin mezun olduktan sonra da kolayca iş bulabilecekleri belirtiliyor.

HB SMYRNA ismini koydukları ürünleri üreten okul, il ve diğer ilçelerdeki kamu kurum ve kuruşları ile Aliağa’daki diğer okulların da ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanıyor. Projeyi düşünce aşamasından hayata geçirdiklerinde, öğrencilerin de istihdamına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Okul Müdürü Bilge Han Kurtcebe , "Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu Planlaması’nda, Mesleki ve Teknik Eğitime atfedilen hedeflerden biri de Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Döner Sermaye İşletmeleri açması ve öğrencilerin üretim yaparak öğrenmelerinin önünün açılmasıdır. Aynı zamanda üretilen ürünlerin kalite ve çeşitliliğinin arttırılması da okulumuzun hedefleri arasındadır. Bu kapsamda okulumuz öğretmen ve öğrencilerinin gerçek üretim ortamlarındaki mesleki gelişimi sürekli desteklenmektedir. Biz okullarımız için 5 farklı kalemde temizlik malzemeleri üretebileceğimizi bunları daha düzenli bir şekilde dağıtabileceğimizi düşündük. Projemizde başlangıçta, İzmir Kredi Yurtlar Kurumu ile temasa geçtik. Eğitim destekli projemizdi. Görüşmelerden sonra iki kazan ve numunelik malzemeleri de aldık. Üretime başladık. Daha sonra okulumuz HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Anadolubank A.Ş. arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolü neticesinde, Kimya Teknolojisi Alanı Döner Sermaye İşletmesi kapsamında yapılacak üretim çalışmalarında kullanılmak üzere 2’şer ton kapasiteli iki (2) adet üretim kazanını Kimya Alanı imalathanesine kazandırdık. Böylece okul - İşletme arasında deneyimlerin paylaşılmasına olanak sağlanmıştır. Talep gelirse yaklaşık olarak günlük 9-10 ton üretimimiz olacak. Ama daha ileriki dönemlerde kapasitemizi artırarak bu işi daha üst seviyelere çıkartmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Mesleki liseler Gayri Safi Milli Hasıla’ya fayda sağlamalıdır”

Anadolu Bankası ile lise arasında yapılan imzalan protokolde açıklama yapan Aliağa ilçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Bayhan teknik ve mesleki liselerin önemine işaret ederek, HABAŞ Hamdi Başaran Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin iş kollarında ihtiyaç duyulan nitelikli elemanın yetişmesinde üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini söyledi. Bayhan” Meslek liselerinin en önemli görevlerinden bir tanesi de ülkeye katma değer kazandırmaktır . Bu anlamda bakıldığında çok önemlidir. Herkesin bildiği gibi meslek lisesi memleket meselesidir. HABAŞ Hamdi Başaran Meslek Lisesi bakıldığında fiziki ve donanım açısından İzmir'in çok önemli klasman okullarından bir tanesidir.Okulumuzun müdürü, öğretmenleri ve öğrencileri döner sermaye de temizlik malzemesi üretimi gerçekleştirdiler. Meslek lisesinin yapması gereken en önemli konulardan bir tanesidir bu. Şimdi kamu kurum vekuruluşlarına ürettikleri bu malzemeleri satıyorlar. Kanaatimce meslek liselerinin sınıflandırılmasında HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin üst klasman bir okul olduğunda bu şekilde ispat etmiş olduk. Çünkü Meslek liselerinden beklenen en önemli özellik üretim yapması ve bu üretimi katma değer olarak oluşturulması hem öğrenciye hem öğretmene okulun kendisine ve memleketin gayri safi milli hasılata faydası sağlaması beklenir. Bu anlamda meslek lisesinde sadece akademik anlamda değil ,uygulamalı bir eğitimle birlikte mesleğin iş için de öğrenme açısından da kazanıma ulaşmasını sağladık “ dedi

“Öğrenciler meslek liselerinin gücünün farkında değiller”

Aliağa Anadolu Bankası Şube Müdürü Seda Karakaya ise meslek lisesi öğrencilerinin kendi kıymetlerini bilmediklerini söyledi. Karakaya; “Sektör olarak birçok firma ziyaretlerinde bulunuyoruz. Firmalara ve sektörlere baktığımızda genelde firma sahiplerinin meslek lisesi mezunu olduklarını görüyoruz. Yanlarındaki çalışanlar ise iyi üniversitelerden mezun olan insanlar. Çünkü meslek lisesi mezunu olan bu insanları küçük yaşta bu işe başladıkları için ticareti daha çabuk ve iyi kavrıyorlar. Çocuklar bunun farkında değiller. Aslında çocuklara bu konuda rehberlik yapmak gerekiyor. Çocukların kendi güçlerin farkına vardırılması gerekiyor. Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bunu yapıyor. Genel Müdür ve şubemiz olarak bu projeye destek vermemiz gerekiyor ve de vereceğiz.” Dedi.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler