131019098
19 Mart 2024, Salı

“Ölüm gemisini durduracağız”

6 Ağustos 2022, Cumartesi 06:52

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asbestli olduğu iddia edilen Brezilya’ya ait uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliağa’da planlanan sökümüne karşı miting düzenledi. Mitingde, “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Ölüm gemisini durduracağız” sloganları atıldı.

Brezilya Donanmasına ait asbestli olduğu iddia edilen uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun sökülmek üzere Aliağa’ya getirilecek olmasına tepkiler sürüyor. Bu kapsamda önceki gün akşam Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu tarafından ilçede yürüyüş ve miting düzenlendi. Mitinge İzmir’den, çevre il ve ilçelerden yoğun katılım sağlandı. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Binası önünde toplanan kalabalık “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Ölüm gemisini durduracağız”, “Zehirli gemi istemiyoruz”, “Sermaye elini doğamızdan çek” sloganları eşliğinde Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş ve ardından düzenlenen mitingde birçok siyasi parti, çevre örgütü ve vatandaşlar yer aldı.

Mücadeleye devam vurgusu

Demokrasi Meydanı’ndaki mitingde sırasıyla, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Türk Tabipleri Birliği adına Behiye Mungan, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yönetim Kurulu Üyesi Seçil Ege Değerli birer konuşma yaparak geminin Aliağa’ya getirilmemesi için haklı mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar.

“Gemiyi buraya getirmek isteyenleri iyi tanıyoruz”

Mitingde son olarak Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması metnini okuyan Deniz Gültekin, yıllardır Aliağa’nın denizinin, havasının ve toprağının sanayi işletmelerinden dolayı kirlendiği vurguladı. Gültekin, “Biz bu gemiyi buraya getirmek isteyenleri, işçilerin, kentin sakinlerinin yaşamlarını tehlikeye atmakta beis görmeyenleri iyi tanıyoruz. Nae Sao Paulo gemisinin ihracatı için firmanın edindiği tehlikeli maddeler envanterinin, geminin sadece en fazla yüzde 12’sinin tespite tabi olduğu bir metot ile yapılmış olduğunu uzmanların açıklamalarından takip ediyoruz. Bu haliyle bile tehlikeli madde envanterini yapan şirket tarafından kabul edilen, yüzlerce ton kurşun, kadmiyumlu boya, radyoaktivite tehlikesi, işçi ve halk sağlığına uygun bertarafı ile ilgili hiçbir güvencemiz olmayan belirsiz miktardaki asbesti, Aliağa'da kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“İnsan ve çevre sağlığını hiçe sayan işletmeler kapatılsın”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı halkın bakanlığı olmaya davet eden Gültekin, “Nae Sao Paulo ve diğer tüm zehirli gemiler nerede yapılıyorsa orada sökülsün. Aliağa Gemi Söküm Tesisleri tam anlamıyla denetlensin, çalışma koşulları, işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilsin. Mevcut yönetmeliklere kağıt üzerinde uyan ancak insan ve çevre sağlığını hiçe sayan işletmeler kapatılsın. Bakanlığın verdiği izinler derhal iptal edilsin.” Diye konuştu.

Moğollar, parçalarını insan ve çevre sağlığı için seslendirdi

Nae Sao Paulo’nun Aliağa’da planlanan sökümüne karşı yürütülen mücadele Gündoğdu Meydanı’nda Moğollar konseriyle devam etti. Moğollar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde sevilen parçalarını bu kez insan ve çevre sağlığını korumak için seslendirdi. Alanı dolduran vatandaşlar, üzerinde “Toksik gemi geldiği gibi gidecek”, “İzmir dünyanın çöplüğü değil” yazılı pankartlar taşıdı. Konseri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, çevreciler, meslek örgütleri ve vatandaşlar hep birlikte dinledi.

“Geldikleri gibi gidecekler”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasına, “Ne zaman bu ülkenin doğasına taşına saldırı olsa dimdik ayakta duran ve bu ülkenin vicdanı olan Moğollar'a teşekkür ediyoruz” diyerek başladı. İzmir'in dünyanın çöplüğü olmayacağını ifade eden Soyer, “Gemi Brezilya’dan yola çıktı. Bugün Ankara’da Brezilya Büyükelçiliğinin önünde pankart açtık ve uyardık. Dedik ki 'Bu gemi İzmir’e gelmeyecek. Gemi yolda, muhtemelen 30-40 gün içerisinde İzmir'e varması bekleniyor. Ama bu gemiyi İzmir’e sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. Bu 30-40 gün boyunca birçok eylem yapacağız. Canımız kadar sevdiğimiz İzmir’e hep beraber sahip çıkacağız. Geldikleri gibi gidecekler” dedi.

“Bu ülke çöplük olmayacak”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da yaptığı konuşmada, “İzmir’i dünyanın çöplüğü, hurdalığı yapmak istiyorlar. Buna izin verecek misiniz? İzmir dünyanın hurdalığı olmayacak. O gemiyi İzmir’e, Aliağa’ya sokmamalıyız. İzmirli nasıl birilerini geldiği gibi gönderdiyse, o gemiyi de o gemiyi getireni de geldiği gibi göndermeyi bilir” dedi. Müzisyen Cahit Berkay ise ülkenin çöplüğe dönmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Tunç Başkan ülkemizin bir çöplüğe dönüşmesine yol açan o zihniyete karşı bir duruş sergiliyor. Gemi bütün asbestini bu ülkeye getirecek. Neresinden bakarsan bak insanın aklı, vicdanı ve mantığı almıyor. Bu ülke çöplük olmayacak” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler