Yasaklara uymayan balıkçılara göz açtırılmayacak
6 Kasım 2024, Çarşamba 07:18| Tweet |
Tarım ve Orman Bakanlığı, yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesine yönelik 2025'te 158 bin denetim gerçekleştirecek. Yasaklara uymayan balıkçılara göz açtırılmayacak.
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin coğrafi konumu ve doğal kaynakları, su ürünleri sektörü açısından önemli fırsatlar sunuyor. Nüfusun artması ve doğal kaynakların giderek azalması nedeniyle yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilen su ürünleri üretiminin payı avcılığa göre giderek artıyor. Söz konusu artışta sulama ve enerji amacıyla yapılan gölet ve barajlar da etkili oluyor. Geçen yıl gerçekleşen 1 milyon tonluk su ürünleri üretiminin yüzde 41,6'sı deniz avcılığı, yüzde 3,3'ü iç su avcılığı ve yüzde 55,1'i yetiştiricilikten oluştu. Avcılık ve yetiştiricilik dahil toplam su ürünleri üretiminin yüzde 18,8'i iç sularda gerçekleştirildi. Verilere göre, 2022'de 514,8 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 8,1 artışla geçen yıl 556 bin tona yükseldi. İç sularda alabalık, denizlerde de çipura, levrek ve özellikle son dönemde Türk somonu üretiminde önemli artış görüldü. Türkiye'de geçen yıl itibarıyla yıllık 536 bin ton kapasiteli 554 deniz balığı yetiştiriciliği tesisi, yıllık 277 bin ton kapasiteli 1831 iç su balıkları yetiştiriciliği tesisi olmak üzere 813 bin ton kapasiteli 2 bin 385 su ürünleri yetiştiriciliği tesisi faaliyet gösteriyor.
Yıllık 7 bin 500 ton ürün kapasiteli yetiştiricilik alanı üretime açılacak
Su kaynaklarının korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadele kapsamında deniz ve iç sulardaki av sahalarında, karaya çıkış noktaları dahil tüm güzergah, tesis ve balık hallerinde, balık unu ve yağı fabrikalarında, perakende satış yerleri ve soğuk hava depolarında çapraz denetim yapılıyor. Bu kapsamda yılın 6 ayında 79 bin denetim gerçekleştirildi. Yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesine yönelik olarak gelecek yıl da 158 bin denetim yapılması planlanıyor. Ayrıca 200 bin metrekare terkedilmiş av aracı da su kaynaklarından temizlenecek. Mevcut stokların korunması ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi amacıyla iç su kaynaklarına gelecek yıl 70 milyon balık yavrusu salınacak. Ayrıca, yeni su ürünleri yetiştiricilik bölgelerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında tespit edilen yıllık 7 bin 500 ton ürün kapasiteli yeni alanın üretime açılması planlanıyor.
15 bin küçük ölçekli balıkçı desteklenecek
Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği kapsamında su ürünleri stoklarının korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla üretim planlaması sürecine girildi. Düzenlemeye göre, başta hamsi olmak üzere avcılık yoluyla elde edilen mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, inci kefali, tıbbi sülük, beyaz kum midyesi ve yılan balığı, yetiştiricilik kapsamında da Türk somonu, çipura, levrek ve Akdeniz midyesi üretim planlanması kapsamına alındı. Ayrıca, avcılık ve yetiştiricilikte üretim faaliyetleri ve yeni türlerin desteklenmesi amacıyla AR-GE çalışmalarına, su ürünleri araştırma enstitülerinin altyapılarının güçlendirilmesine ve balıkçı barınaklarına yönelik ihtiyaç analizi çalışmalarına devam edilecek. Küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliklerinin sağlanması amacıyla gelecek yıl tarımsal destekleme bütçesi kapsamında 15 bin küçük ölçekli balıkçı desteklenecek.
(AA)

Estetik duruşa önem veriyor ve vücudunuzu daha fit görmek istiyorsanız

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 91. yıl dönümü

Aliağa Belediyesi, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere ücretsiz

Aliağa’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, etkinlikler, gösteriler,

Aliağa Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Serkan Acar, 2024 yılı Sayıştay Denetim

Genç yönetmen Hüseyin İlker Duman, zihinsel yüzleşme temalı

Ziraat Türkiye Kupası 4. turunda Aliağaspor FK deplasmanda karşılaştığı Sivasspor'u

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, teşkilat üyelerini daha fazla üye kazandırmaya

Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Ege Bölgesi İstişare Toplantısı,

SOCAR Energy School sertifika programının dördüncü döneminin açılış

Aliağa Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek.

Günümüz iş dünyasında hız, verimlilik ve esneklik başarı için

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında

Hafta sonu etkili olan yağışlarda, Yenifoça merkezindeki derede İZSU çalışmaları

Kelimelerin sessiz devrimini yazan Melike Melis, masalın büyüsünü,

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 13. hafta karşılaşmasında Aliağaspor FK, deplasmanda Isparta

İZSU’nun 45 milyar lira olarak belirlenen 2026 Mali Yılı Bütçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda Genç İzmirim Kart dönemini

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyhan Öz, siyasi parti

Barış Turan, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığına adaylığını

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda

Rahim duvarı kalınlaşması, birçok kadının hayatında karşılaşabileceği bir sağlık

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Aliağa’daki yeni adliye binasının

UMEDER Başkanı Ozan Yıldızbaş, yetki belgelerine yapılan zam, ticari araçların

Website sıralaması, Google sonuçlarında bir web sayfasının belirli anahtar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda

CHP Aliağa Gençlik Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile AKINSOFT arasında imzalanan protokol kapsamında,

Kastamonu'nun Osmanlı dönemindeki geniş vilayet yapısından 20 ilçeli

Etkinlik ve organizasyonlar firmaların tanıtımlarını en iyi standartlarda gerçekleştirdikleri















