131019098
30 Kasım 2023, Perşembe

Toptan, “Faturanın emekçilere çıkarılması kabul edilemez”

7 Temmuz 2023, Cuma 07:02

     


Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi, 11. Dönem 6. Temsilciler Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının sonuç bildirgesini açıklayan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “Sıkı mali ve parasal tedbirlerle kemer sıkma politikalarının devreye sokulması yoluyla faturanın emekçilere çıkarılması kabul edilemez” dedi.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi 11. Dönem 6. Temsilciler Kurulu toplantısı şube binasında bulunan Necmettin Giritlioğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, 14-15 Haziran 2023 tarihinde Afyon’da toplanan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu değerlendirmeleri Temsilciler kurulu ile paylaşıldı. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, Temsilciler Kurulu Sonuç Bildirgesi’ni açıkladı. Seçimlerin ardından ekonomide yapısal sorunlar, üretimde dışa bağımlılıkla beraber TL’de hızlı bir değersizleşme süreci ile yüzde 20’nin üzerinde değer kaybettiğini söyleyen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Hasan Toptan, “TL’deki değer kaybının yeni sorunlara yol açması, enflasyondaki artış ile halkın alım gücünün azalması ve yoksullaşmanın derinleşmesi ile sonuçlanacağı açık bir şekilde ortadadır. Politika faizi artışı dahil atılması beklenen adımlarla talebin baskılanması, sıkı mali ve parasal tedbirlerle kemer sıkma politikalarının devreye sokulması yoluyla faturanın emekçilere çıkarılması kabul edilemez. Ülkemizde sermaye yanlısı değil, emekten yana sosyal devlet anlayışı paralelinde ve tüm ücret gelirlerini destekleyen politikaların uygulanması zorunluluk halini almıştır.” dedi.

“Emeğimizin çalınmaya devam edilmesine izin verilemez”

Ülkede ücret artışı ve seviyelerini belirlerken baz alınan enflasyon rakamlarının giderek tartışmalı bir hale geldiğini dile getiren Toptan, “Son olarak Mayıs ayında doğalgaz harcama kaleminde sıfır fiyat uygulaması ile aylık enflasyon neredeyse sabit tutulmuştur. Gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamları ile emeğimizin çalınmaya devam edilmesine izin verilemez. TÜİK yayınladığı istatistikler üzerindeki tartışmalara son vermeli ve eleştirileri dikkate alarak enflasyon hesaplama yöntemini bilimsel ve şeffaf bir yaklaşımla gözden geçirmelidir. Geçmişten bugüne verilen sendikal mücadele ile kazanılan ya da kaybedilen yasal hak ve özgürlüklerin, geçerliliğini koruyan toplu iş sözleşmelerimizin bu günkü geldiği son durumu ve özeti temsilciler kurulumuzla değerlendirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Yaşanan sorunlar değerlendirilerek çözüm önerileri özerinde tartışıldı”

Toptan açıklamasında, “Yaşanan sorun sıkıntı ve hak gasplarına karşı bireysel değil işçi sınıfına yakışır, devrin gereksinimlerine uygun, teknolojik ve demokratik tüm araçları kullanarak kitlesel ve bütünsel olarak mücadele verilmesi gerektiği, sendikal mücadele yanında hangi siyasi fikir ya da görüşte olursak olalım işçi sınıfı benliğimizi siyasi mücadelemize de yansıtmamız gerektiği konusunda fikir birliği sağlanmıştır. Hukuki süreçlerin iyileştirilmesi ve hızlandırılmasıyla birlikte örgütlenme çalışmalarımızın olumlu ya da olumsuz daha hızlı sonuca ulaştığı bilgisi tüm temsilci arkadaşlarımızla paylaşılmıştır. Örgütlü olduğumuz Petkim Petrokimya, Tüpraş İzmir Rafinerisi, Star Rafinerisi, Ravago Petrokimya, Solu-Fert, Airliquide ve Saybolt işyerlerimizde yaşanan sorunlar değerlendirilerek çözüm önerileri özerinde tartışılmıştır.” diye konuştu.

“Sorunlarımızın zamanla aşılarak çözüleceğine inanıyoruz”

Petrol-İş Sendikası olarak örgütlü olunan işyerleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Toptan, “ Airliquide işyerimizde; özellikle yaz ve kış izin dönemlerinde vardiya tamamlamanın zorlukları dile getirilmiştir. Bu sorun yeni personel istihdamı ile birlikte çözülebileceği ortadadır. Solu-Fert işyerimizde; yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecimiz başlamıştır. TİS taslak hazırlığı sürecinde yaptığımız çalışmalar ile birlikte, şubemizde gerçekleştirdiğimiz üye toplantımızın ilk kez sendikalı olan bir işyerimiz için verimli geçtiği inancındayız. 5 Haziran 2023 Çarşamba günü genel merkezimizde son hali verilen sözleşme taslağımızın çalışan tüm arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Geçmişten bugüne sorunlarımızın var olduğunu biliyor, bunlarında zamanla aşılarak çözüleceğine inanıyoruz.” dedi.

“Yeni bir yol haritası çizilecek”

Ravago Petrokimya’da TİS sürecinde talep edilen haftalık çalışma saatinin 40 saate düşürülmesinin Ravago Petrokimya işçilerini mutlu ettiğini söyleyen Toptan, “Asgari ücrete yapılan zam sonrası CEO’muzun TİS masasında verdiği iyileştirme sözüyle önümüzdeki süreçte maddi anlamda makasın daralması durumunda konuyla ilgili tekrar bir araya gelerek, yeni bir yol haritası çizilecektir. Star Rafinerisi işyerimizde; TİS entegrasyon sürecini tamamladıktan sonra artık iş entegrasyonu konusunda yaşadığımız sorun ve sıkıntılarında temsilcilik bazında daha sık bir araya gelerek konuşularak çözüme kavuşturulacaktır. İşletme uygulamaları tarafında da uyum birliği konusunda çalışmaların yapılması değerlendirilmiştir. Norm kadro, kritik kadro gibi tanımların ünitelerin spesifik durumları ve yapılan iş gücü artışlarının güncel son halleri göz önünde tutularak tekrar bir değerlendirmeye giderilmesi gerekmektedir.” dedi.

“İyileştirmenin yetersiz olduğu açıkça ortada”

Petrol-İş Sendikası olarak örgütlü olunan Tüpraş İzmir Rafinerisi’nde alınan zam oranlarının ülkede yaşanan reel enflasyon karşısında eridiğini dile getiren Toptan, geçmişe göre çalışanların kök ücretinin asgari ücret brütlerine göre aşağı yönde oranladığını söyledi. Toptan, “2023 ocak ayında yüzde 15,4 olarak açıklanan son 6 aylık TUİK enflasyon rakamının üzerine sendikamız ile iş veren yetkililerinin yapmış olduğu görüşmeler sonrası çıkan enflasyon üzerine yüzde 9,6 refah payı ile Tüpraş çalışanlarının kök ücretlerine yüzde 25 olarak yansıtılması kararının ardından alınan yüzde 9,6 asla değersiz değildir. Ancak, Türkiye’nin bir numarası ve en büyük sanayi şirketi olan örgütlü iş yerimizin ülke ekonomisinde yaşanan reel enflasyon ile işçilik maliyetlerinin de düştüğü bir ortamda Tüpraş’ın karlılığı göz önünde de bulundurulduğunda iyileştirmenin yetersiz olduğu da açıkça ortadadır. Bu paralellikte devam eden ücret politikasının üyelerimiz tarafından sürdürülebilir bir tarafı kalmamıştır. Sorun tek bir rafinerinin sorunu değil, dört rafinerinin ortak sorunudur. Ülkemizin cari açığını karşılayan, stratejik yere ve öneme sahip olan Tüpraş iş yerimizde çalışmanın, üretmenin ağırlığını ve zorluğunu bir kez daha hatırlatırken, Temmuz ayında yapılacak iyileştirmenin Tüpraş’ın adına, markasına yakışacak ölçüde bir zam olacağını inanıyor ve talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Temsilciler kurulumuzun hayırlı olmasını diliyoruz”

Petkim ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin iyi bir sözleşme olduğuna inançlarının tam olduğunu söyleyen Toptan, “Emeği geçen tüm yönetici ve temsilci arkadaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz. EYT konusundaki tavrımızı temsilciler kurulumuzda bir kez daha net bir şekilde ifade ettik. Zaten oluşan istisnai durumları da doğru yönettiğimizi düşünüyoruz. Petkim de TİS sonrası ücret entegrasyonumuzun tamamlanması ile birlikte, iş entegrasyonu da karşılıklı konuşularak tamamlanacaktır. Sendikamızda görevli tüm yönetici ve temsilcilerimizin, sendikal ahlak ve disiplin gereği mahremiyetin korunması gibi söylediği, sergilediği her davranışla çevresine, üyesine örnek olmak gibi bir sorumluğu vardır. Geçmişi mücadele dolu olan 73 yıllık bir kurumun temsiliyetini taşıdığımızın bilincinde olmalı, işçi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda verdiğimiz her türlü mücadeleden dolayı onur ve gurur duymalıyız. Şeffaf bir şekilde tüm temsilci ve yönetici arkadaşlarımızın tek tek söz alarak fikir, görüş ve eleştirilerini ilettiği konuşularak aşılmayacak bir sorun olmadığı bilinci içerisinde olduğumuza olan inancımızla birlikte 11. Dönem 6. Temsilciler Kurulumuzun herkese tekrar hayırlı olmasını diliyoruz.” Dedi.

(SAMİYE ÖZTÜRK)







 
Son Eklenen Haberler