131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

BERBERLER JİLET VE USTURA KULLANAMAYACAK

8 Mayıs 2020, Cuma 06:26

     


İçişleri Bakanlığı; berber, güzellik salonu ve kuaförlerin yeniden açılmasına ilişkin genelge yayınladı. Genelgeye göre, berberlerde jilet ve ustura ile sakal tıraşı yapılamayacak. Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde de cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetleri verilemeyecek.

Koronavirüs (Covid-19) salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek amacıyla, berber, güzellik salonu, kuaför ve benzeri iş yerlerinin faaliyetleri 21 Mart’ta geçici süreliğine durdurulmuştu. Gelinen noktada kaydedilen olumlu gelişmeler ile Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda bu işyerlerinin Koronavirüs salgının etkileri gözetilerek belirlenecek kurallara uyulması kaydıyla 11 Mayıs tarihinde faaliyete geçebileceklerine ilişkin karar alındı. 11 Mayıs tarihi itibariyle berber, güzellik salonu, kuaför ve benzeri iş yerlerinin faaliyetlerine başlayabilmeleri için Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda ilgili Bakanlıklarca bazı kurallar belirlendi.

Randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacak

Belirlenen kurallar çerçevesinde bu iş yerleri saat 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebilecek. Müşterilere randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacak. Bu işyerleri aynı anda yan yana iki koltukta müşteri kabul edemeyecek, bir koltuk dolu, bir koltuk boş olacak şekilde hizmet verebilecek. Randevularda kayma ya da hizmette gecikme olabileceği hususu göz önüne alınarak işyeri içinde en fazla bir müşterinin beklemesine müsaade edilecek. Belirlenen kriterler dışında iş yeri içine müşteri kabul edilmeyecek. Ancak hava şartlarına göre randevusuz gelen müşteriler iş yeri dışında ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmek, maske takmak şartı ile bekleyebilecekler. İş yerleri hizmet alan ve bekleyen olmak üzere içeri kabul edecekleri maksimum müşteri sayısını işyerinin giriş kısmına herkes tarafından görünebilecek şekilde asacaklar. Çalışanlar muhakkak surette maske kullanacak. Müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak, ancak yapılacak işlemin özelliğine göre maskeyi çıkarabilecekler. Müşteriye yönelik işleme başlamadan önce mutlaka müşterinin oturacağı, temas edebileceği tüm alanlar ile zeminin temizliği-dezenfeksiyonu yapılacak, her işlem sonrasında bu temizlik işleminin tekrarlanması sağlanacak.

Müşteri isterse kendi kişisel malzemelerini yanında getirebilecek

Bu işyerlerinde müşteriye yönelik işleme başlanmadan önce çalışanlar müşterinin görebileceği şekilde ellerini dezenfekte edecekler ya da her müşteri için ayrı olmak üzere steril eldiven kullanacaklar. Eldiven kullanılacak ise eldiven değişikliğinin yapıldığı müşteriye gösterilecek. Müşteriye hizmet sunulması esnasında kullanılan tüm malzemeler hizmet sunumuna başlamadan önce temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon işlemi uygulanacak. Bu işlem her müşteri için tekrarlanacak. Saç kesimi, yıkama, boyama ve benzeri hizmetler esnasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık malzemeler olacak, ya da her müşteri için ayrı malzeme olması sağlanacak. Hizmet alan müşteri için kullanılan malzemeler gerekli dezenfeksiyon, sterilizasyon sağlanmadan kesinlikle başka müşteride kullanılmayacak. İsterlerse kendi kişisel havlu, tarak ve benzeri malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu randevu aşamasında müşterilere bildirilecek.

Sakal tıraşı makine ile yapılabilecek

Berberlerde jilet ve ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici süreliğine verilmeyecek. Sakal tıraşı makine ile kısaltılma şeklinde yapılabilecek. Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde, cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetleri geçici süreliğine verilmeyecek, bunların dışındaki faaliyetlere devam edilebilecek. Saç kesimi esnasında yüz ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gerecin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan Ense Fırçası’nın kullanımı geçici süreliğine durdurulacak. Bu işyerlerinde yiyecek ve içecek ikramında bulunulmasına geçici sürekliğine izin verilmeyecek.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler