24 Ekim 2024, Perşembe

GES Projesi için 20 Milyon TL borçlanma talebi

8 Eylül 2022, Perşembe 06:28

     


Aliağa Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, Güneş Enerjisi Santral Projesi (GES Projesi) kapsamında kullanılmak üzere 20 Milyon Türk Lirası nakit banka kredisi için borçlanma izni verilmesi talebi oyçokluğuyla kabul edildi.

Aliağa Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde iki oturum halinde gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda 2 ve 3 Ağustos 2022 tarihli meclis tutanağının okunup onaylanmasıyla başlayan toplantı, 7 maddeden oluşan başkanlıktan gelen önergelerin oylanmasıyla devam etti. Güneş Enerjisi Santral Projesi (GES Projesi) için kullanılmak üzere kapsamı, süresi ve zamanı Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından belirlenmek üzere azami 20 Milyon Türk Lirası nakit banka kredisi için borçlanma izni verilmesi ve kredi kullanılması için gerekli iş ve işlemleri yapmak üzere Acar’a yetki verilmesi hususu oy birliğiyle plan bütçe komisyonuna gönderildi. Konuyla ilgili CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan söz aldı.

Turan, “Borçlanmayı belediyenin parası olmadığı için mi istiyorsunuz?”

Turan açıklamasında, “Burada Belediyemizin GES Projesi için 20 milyon liraya kadar bir borçlanma yetkisi için bir talebi var. Geçtiğimiz aylarda gerek 2022 yılının bütçesi için sonrasında yapmış olduğunuz ek bütçeyle ilgili bütçemizi yaklaşık 700 milyon liraya kadar yükselmiştik. Yani kullanılabilecek rakam olarak. Bu konuyla ilgili de ihtiyaç halinde kullanabileceğinizi beyan etmişsiniz. Gerekçe olarak da yine ülkedeki ekonomik şartlar, maliyetlerin yükselmesi gibi sebepleri ileri sürmüşsünüz. Yine o mecliste şöyle bir açıklamanız olmuştu, ‘Aliağa Belediyesi’nin gücü her şeye yeter, bizim borçlanmaya da ihtiyacımız yok. Yeterli bütçemiz var. Kredi talebimiz de bu anlamda yok. Borçlanma noktasında da çoğu belediyeden daha iyi durumdayız. Faiz ödemiyoruz. Finansman giderlerimiz az seviyelerde.’ Şimdi o günden bugüne neler değişti ben sormak istiyorum. Çünkü bu süreçte yapılan bazı imalatlar ki belediyeciliğin gereği olarak var. Kendinizin üstlendiği ve yapmayı taahhüt ettiğiniz işlemler var, bunlar yürüyor. 20 milyon TL borçlanma istiyorsunuz. Fakat burada bir çelişki var. Burada bu borçlanma talebini, bu proje için Aliağa Belediyesinin parası olmadığı için mi istiyorsunuz? Gerekçeniz nedir?” dedi.

Sarı, “Satılacak arsa kalmadı da mı böyle bir talepte bulunuyorsunuz?”

Konuyla ilgili İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı da söz aldı. Sarı açıklamasında, “Son bir yıldır belki de daha uzun bir süredir arsa ve gayrimenkul satışıyla karşımıza çıkıyorsunuz. Her defasında sebebini sorduğumuzda da cevap alamıyoruz. Yetmedi ek bütçeyle yılın başında karşımıza çıktınız. 300 milyon TL kadar bir ek bütçe talebiniz oldu. Burada da bir arsa satışı söz konusuydu. Sizin ifadenizle ‘Biz sizin karşınıza krediyle de getirebilirdik ama biz ek bütçeleri krediyle değil öz kaynaklarla yapmayı tercih ediyoruz’ dediniz. Bütün bu söylemleriniz haricinde geçen yıl başlattığınız Damızlık Koyun Projeniz vardı. Burada da bir kredi talebiniz oldu ve bu yaklaşık 15 milyon lira kadardı. Bu projenin dört ayda tamamlanması gerekiyordu. Yedinci ayda sormuştum projenin son durumunu. Bir takım cevaplar vermiştiniz. Çalışmalar sürüyordu. Şimdi yeniden soracağım bu proje ne durumda diye? Sürekli satış yapıp bunu yaparken de caka satıyorsunuz. Bizim projelerimizi, borçlarımızı, işçi alacaklarını zaten ödeyecek kaynaklarımız var, bunlarla ilgili sorunumuz yok diye. Şimdi karşımıza yine kredi talebiyle çıkıyorsunuz. Kaldı ki 15 milyon liralık kredi talebinizin sonucu hala ortada yokken. Bugün acaba satılacak arsa kalmadı da mı böyle bir kredi talebinde bulunuyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Acar, “Caka satmak kahve muhabbetlerinde olur”

Sedat Sarı’nın ardından Başkan Serkan Acar açıklamasına başladı. Başkan Acar, “Sedat Bey burası meclis salonu. Burada üsluba dikkat etmekte fayda var. Caka satmak genelde kahve muhabbetlerinde olur. Bu kredi GES Projesi ile ilgili bir kredi başvurusudur. Aliağa Belediyesi’nin dediğiniz gibi krediye ihtiyacı yok. Ancak uygun koşullar olursa değerlendirilir. Konu bundan ibarettir.” Şeklinde konuştu.

GES Projesi ile ilgili madde oyçokluğuyla kabul edildi

Konuşmalardan sonra ikinci oturum için kısa bir ara verildi. Ardından ikinci oturum gerçekleştirildi. Birinci oturumda plan bütçe komisyonuna gönderilen Güneş Enerjisi Santral Projesi (GES Projesi) ile ilgili madde komisyondan geldiği şekliyle kabulüne oy çokluğu ile karar verildi. Aliağa Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclisi, dilek ve temennilerin ardından bir sonraki meclis toplantısının 4 Ekim 2022 Salı günü, saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesiyle son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler