131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

İZBAN’LA ULAŞIMDA DEĞİŞİKLİK

9 Şubat 2016, Salı 06:26

     


İZBAN, 6 Şubat Cumartesi gününden itibaren Torbalı hattında seferlerine başladı. Torbalı seferlerinin başlamasıyla birlikte Cumaovası ve Menemen istasyonları da transfer noktası oldu. Aliağa’ya tek trenle ulaşım kaldırıldı. İZBAN, Torbalı hattında 6 Şubat Cumartesi günü sabah 05.25’ten itibaren seferlerine başladı. Uç istasyonlardan karşılıklı gerçekleşecek seferler, gece 23.55’te kalkacak son trene kadar devam edecek. İZBAN, bu hat üzerinde 27 dakikada bir olmak üzere, günde 76 sefer yaparak, hizmetini kentin güney ucundaki yolculara kadar taşımış olacak. Yapılan planlamaya göre, Cumaovası ve Menemen istasyonları da transfer noktası olarak kullanılmaya başlandı.

YOLCU SAYISI 300 BİNİN ÜZERİNE ÇIKACAK

Torbalı yönündeki Develi, Tekeli, Pancar, Kuşçuburun, Torbalı ve Tepeköy istasyonlarının devreye girmesi ve hattın açılmasıyla birlikte İZBAN, 110 kilometrelik bir banliyö hattına kavuştu. Diğer yandan, istasyon sayısını ise 32’den 38’e yükseldi. Hattın uzamasıyla birlikte Torbalı yönünden günde ortalama 20 bin yolcunun eklenmesi ve böylelikle İZBAN’ın günlük yolcu sayısının ortalama 300 binin üzerine çıkması öngörülüyor. İZBAN’ın Torbalı hattı açılışı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Kazakistan ziyareti nedeniyle ileri bir tarihe ertelense de işletme planlandığı gibi seferlerine 6 Şubat Cumartesi günü başlamış oldu.

TRANSFER İSTASYONLARI YOLCULARI ŞAŞIRTTI

Cumaovası ve Menemen istasyonlarının transfer noktası olarak kullanılmaya başlanması, değişiklikten haberdar olmayan yolcular tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Daha önceleri Cumaovası yönünden Aliağaya tek seferde gelen yolcular yeni sistemle Menemen’de başka bir trene transfer ediliyor. Aliağa’dan Cumaovası yönüne giderken de yine aynı şekilde Menemen’de başka bir trene yolcu transferi yapılarak sefere devam ediliyor. Aynı sistem Cumaovası istasyonunda da gerçekleştiriliyor.

ÇAĞDAŞ RAYLI SİSTEMİ KULLANAN TÜM ÜLKELERDE DURUM AYNI

Yapılan değişiklikle ilgili bilgi aldığımız İZBAN Yetkilileri, çağdaş raylı sistemin yer aldığı bütün ülkelerde, raylı sistem mesafeleri uzadıkça transfer noktaları kullanılmaya başlandığını belirtti. İZBAN yetkililerinden edinilen bilgilere göre, 80 kilometrelik İZBAN hattı üzerinde daha önceleri bu transfer noktaları kullanılmıyordu. Aliağa’ya 24 dakikada bir tren gönderiliyordu. Diğer hatlar üzerinde ise 12 dakikada bir trenler dolaşıyordu. Torbalı hattının devreye girmesiyle İZBAN hattı 30 kilometre daha uzadı ve 110 kilometreye çıktı. 110 kilometreye çıkınca bu sistem içerisinde transfer noktaları kullanmak vazgeçilmez hale geldi. Bu sistem bütün Avrupa ülkelerinin yanı sıra Ankara ve İstanbul Metrolarında da aynı şekilde. Çağdaş raylı sistemin kullanıldığı bütün ülkelerde transfer noktalarını kullanmadan seyahat edilemiyor.

ASIL AMAÇ TREN SAYISINI MAKSİMUM DÜZEYDE TUTMAK

Edinilen bilgiye göre daha önce Aliağa yönüne 24 dakikada bir olan sefer sayısı günümüzde 15 dakikada bir olacak. Transfer noktalarında diğer treni bekleme süresi de çok yüksek değil. Cumaovası İstasyonunda başka bir trene yolcu transferi yapmak için bekleme süresi maksimum 3 ile 5 dakika arasında. Bu transfer sistemi, Halkapınar İstasyonunda olduğu gibi bir aktarma sistemi gibi değil. Yolcular transfer noktalarına geldiklerinde aynı peronda inip direk diğer terene geçebiliyor. Bu sistem işletmedeki tren sayısını maksimum düzeyde kullanmaya yarıyor. 110 kilometrelik bir hattı tren yaklaşık 120 dakikada geçebiliyor. Aliağa’dan kalkan tren Tepeköy’e geldiğinde 120 dakika geçmiş oluyor. 120 dakika da bu trenin geri dönüşü olduğu düşünülürse, bir tren 4 saat boyunca hat üzerinde kalmış oluyor ve bu şekilde olunca mevcut set sayısıyla seferleri yetiştirmek mümkün görünmüyor. Transfer sisteminin asıl amacı işletmedeki tren sayısını günün her saatinde maksimum düzeyde tutmak. Hattı kısaltıp hat üzerindeki tren sayısını arttırmak. İşletmedeki tren sayısı ve yolcu yoğunluğu arttıkça 24 dakikadan 15 dakikaya düşen sefer sayısı zamanla 12 dakikaya kadar düşecek. Yolcu sayısıyla otomatik olarak gelişecek bir sistem.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler