5 Mayıs 2025, Pazartesi

ŞAKRAN CEZAEVİ ÖNÜNDE EYLEM

9 Mart 2015, Pazartesi 09:51

     


“Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi” ile bir araya gelen sivil toplum örgütleri ‘Aliağa Şakran Cezaevi’ önünde bir eylem gerçekleştirdi. İnsan ve çocuk hakları örgütlerinden oluşan grup, “Biz burada çocuk cezaevlerindeki koşullar iyileştirilsin demiyoruz, çocuk cezaevleri hemen kapatılsın diyoruz” dedi.

‘Şakran Cezaevi’ olarak bilinen Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde “Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi” ile bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Cumartesi günü çocuk cezaevlerinin kapatılması için eylem yaptı. Son günlerde basında yer alan Şakran Cezaevi’ndeki çocukların birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüz haberleri üzerine toplanan grup “Çocuklar değil, cezaevleri kapatılsın” pankartı açarak “zindanlar boşalsın çocuklara özgürlük, çocukları değil karanlığı hapsedin, insanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atarak durumu protesto ettiler.

SORUNUN KAYNAĞI İHLALLER

Ülkemizde cezaevlerinin toplumsal bir yara haline geldiğini, cezaevlerine kapatılan insanların içerde insanlık dışı baskı ve sindirme yöntemleri ile karşılaştıklarını belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, “Bu baskı ve insanlık dışı uygulamalardan cezaevlerine konulan çocuklar da payını almakta ve çocuklar diğer toplumsal kesimlerden daha ağır bedeller ödemektedir” dedi. “Daha önce de çocuklara kötü muamele ile gündemde olan Şakran Cezaevi bu kez de devletin gözetimi altındaki çocukların birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüz haberleriyle basında yer aldı” diyen Aydın, çocuklara reva görülen bu insanlık dışı uygulamaların, devletin çocuk hakları politikalarındaki ihlallerinden kaynaklandığını dile getirdi.

2012 yılında Pozantı Cezaevi’nde de çocukların taciz, tecavüz ve kötü muameleye maruz kaldıklarını hatırlatan Aydın, “Çocuklar kendilerine uygulanan bu insanlık dışı uygulamaları anlattıkları için başka cezaevlerine sürgün edilmiş ve gönderildikleri cezaevlerinde de benzer ağır ihlallere maruz kaldıklarını ifade etmişlerdi” diye konuştu. Ayrıca Aydın, daha önce Sincan, Muğla, Antalya, Van gibi çocuk cezaevlerinde de benzer durumlar yaşandığını ve çocukların iddialarıyla ilgili hiçbir soruşturmanın başlatılmadığını ifade etti.

ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPATILSIN TALEBİ

Çocuk ve insan hakları alanlarında çalışan örgütler adına hükümet ve sorumlulara seslenen Aydın, çocuk cezaevlerinin kapatılması talebi başta olmak üzere, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan çocukların bir an evvel ailelerinin yanına gönderilmelerini, psikolojik olarak desteklenip yaşadıkları bu olayların etkisini en aza indirmek için çalışmaların başlatılması yönünde Aile ve Sosyal Politikalar ve Sağlık Bakanlığını göreve çağırdıklarını dile getirdi. Basın açıklamasının ardından grup sloganlar eşliğinde olaysız bir şekilde dağıldı. (Tarık Demir-Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler