2 Ağustos 2025, Cumartesi

Ege Yemekleri Zirvede Yarıştı

9 Mayıs 2013, Perşembe 10:30

     


Konak Belediyesi, Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, işbirliğinde düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesi'ne 'Ege Mutfağı' damgasını vurdu. Konak Belediyesi, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) işbirliğinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesi'nin üçüncü ve son gününde 'Ege Mutfağı' yarışması güne damgasını vurdu. Ege'nin beş ilinden katılan yarışmacılar Ege'ye özgü 200'ün üzerinde lezzeti jüriye beğendirmeye çalıştı. 2. Türk Mutfağı Zirvesi'nde, birbirinden maharetli ustaların lezzetlerini değerlendirmekte jüri üyeleri oldukça zorlandı. Araştırmacı Yazar Nevin Halıcı, Hacı Abdullah Lokantaları Genel Müdürü Abdullah Torun, Yeditepe Üniversitesi'nden Tahir Öztan, Turizm Bakanlığı'ndan Nihal Kadıoğlu Çevik, Orkide Genel Müdürü Ercan Erol ile ETİK Yönetim Kurulu Üyesi Şinasi Akçay'dan oluşan usta jüri lezzetli yemekleri tek tek tadarak, yarışmanın kazananını belirlemeye çalıştı. Yaklaşık 3 saat boyunca yemeklerin tadına bakan jürinin oylaması sonunda İzmir Bizim Mutfak'tan işkembeli nohut ve elmalı kuru fasülye, Kütahya'dan sarma hamur dolması ve Balıkesir'den de sübye yahnisi birinciliği elde etti. İkincilik ve üçüncülük plaketleri ise İzmirli lezzet ustalarına gitti. Hisar Balık Lokantası sübye ve fava, Sevim Lokantası karameliçe, Çorbacı Ali Osman enginar tatlısıyla ikincilik elde etti. Ayşa Boşnak Börekçisi evseleme, Güven Lokantası iç baklalı elbasan tava, Aliağa Balıklama yoğurtlu şevketi bostan yemeği ile üçüncülük plaketi aldı. Uşak'tan İlibada sarması ile tarhana çorbası, İzmir'den Girit Lokantası enginarlı kabak dolması ile jüri özel ödülüne layık görüldü.

KAYHAN USTA ALİAĞAYA ÖDÜLLE DÖNDÜ

Aliağa'da Balıklama lokantasını işleten Kayhan Eyüpoğlu, düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesinden üçüncülükle döndüğünü belirterek,'' İlk önce 1000 yemek arasında yarışma yapıldı. Stantlar jüri tarafından tek tek dolaşıldı ve bunların arasından 200 tane yemek seçildi. 3 yemekle katıldım yarışmaya bunlar Şevket-i Bostan, Erik Aşı ve Balık çorbasıydı. Jüri tarafından seçilerek bu 3 yemek ilk 200'de yerini aldı . Şevket-i Bostanla da 3. oldum. Diğer 2 yemeğimde ilk yirmide yerini aldığını düşünüyorum. Bir yemeğimle de üçüncülük aldım . Bu benim için ilk yarışmalardandı. Bundan sonrada Türkiye Lokantacılar Federasyon Başkanı Aykut Yenice bundan sonra yapılacak yarışmalara davet etti. Bundan sonra ki yarışmalarda da ahtapot yahnisi ve uskumru dolması gibi özel spesiyallerimle gireceğim. Aliağa Esnaf Sanatkarlar Odası Aliağa'dan yarışmaya bir tek beni gönderdi ve yarışmada dereceyi alacağıma inandılar. Esnaf Sanatkarlar Odasına bana inandıkları için onlara teşekkürümü sunuyorum.dedi.

BU ZENGİNLİK KİMSEDE YOK

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türk Mutfağı'nın dünyanın önde gelen lezzetlerini barındırdığını söyleyerek, "Fransız, İtalyan ve Çin mutfaklarına dünya hayran oluyor. Onların peynirlerini herkes tanıyor. Peki benim Bergama tulumuma, Van'ın otlu peynirine ne oldu? Türk Mutfağı'ndaki zenginlik kimsede yok. Türk Mutfağı'nda sağlık, lezzet, kalite ve ucuzluk bir arada bulunuyor. Türk Mutfağı'nın zenginlik ve güzelliğini de burada bir kez daha kanıtladık" dedi.






 
Son Eklenen Haberler