131019098
1 Mayıs 2024, Çarşamba

SOYER SÖZ VERDİ, YOLLARDA CÜRUF KULLANILMIYOR

10 Ocak 2020, Cuma 06:58

     


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çevrecilerin yıllardır mücadele verdiği, Aliağa ve Foça bölgesindeki arazi yollarının yapımında kullanılan, tehlikeli atık olduğu TÜBİTAK tarafından belgelenen cürufun kullanımını durdurdu. Soyer, konuyla ilgili henüz resmi bir karar olmasa da yollarda dolgu malzemesi olarak cüruf kullanılmayacağının sözünü verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan cürufları yol yapımında kullanmaya başlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan Aliağa ve Foça’da yaşanan önemli bir çevre sorununun çözümüne katkı koymayı, diğer yandan da cürufları ekonomiye kazandırmayı amaçlamıştı. Ancak bu durum bölgedeki çevrecilerden tepki görmüş, kullanılan malzemenin insan sağlığını tehdit ettiği iddia edilmişti.

SAĞLIĞA ZARARLI OLDUĞU TÜBİTAK RAPORUYLA BELGELENDİ

Gelinen noktada yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılan cürufun tehlikeli atık olduğu çevrecilerin girişimiyle TÜBİTAK tarafından belgelendi. Belgede, cürufun insan sağlığını tehdit eden zehirli ve ağır metaller içerdiği vurgulandı. Geçtiğimiz aylarda da Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ile Yeni Foça Forum Platformu ile Foçalılardan oluşan çevreci gruplar, yol yenileme çalışması yapılan Gencelli- Kozbeyli güzergahında toplandı. Çevreciler, cürufların dolgu malzemesi olarak yola dökülmesine karşı çıktı ve cürufların tehlikeli atık olduğunu savunup, TÜBİTAK raporunu belge olarak gösterdi. Bunun üzerine İZBETON mühendisleri, tekrar tahlil ettirmek üzere dökülen malzemeden numune aldı.

BAŞKAN SOYER SÖZ VERDİ

Yaşanan bu gelişmeler sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, duruma direk müdahale edip, cürufun yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılmayacağının sözünü verdi. Yol yapım çalışması yapılan bölgelere mıcır göndereceklerini söyledi. Konuyla ilgili henüz resmi bir karar olmasa da Başkan Soyer’in bu çıkışı çevreciler ve bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı. Tunç Soyer’in söz vermesinin ardından yollarda dolgu malzemesi olarak cüruf kullanımı durduruldu.

“UYGUN BİR MALZEME İSE KARAYOLLARI NEDEN KULLANMADI”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, “Girişimlerimiz sonucu bölgedeki yolların yapımında dolgu malzemesi olarak cüruf kullanımı durduruldu. Biz cürufun yol yapımında kullanılmasına sağlık sorunlarına neden olabileceği için öteden beri hep karşıydık. Biliyorsunuz yakın zamanda Kuzey Ege Otoyolu yapıldı. Eğer cüruf yol altı dolgusu için uygun bir malzeme ise Karayolları Genel Müdürlüğü neden bu yolun yapımında cüruf kullanmadı. Eğer Karayolları bu malzemeyi kullanmıyorsa o zaman İzmir’in kuzeyinde bulunan Aliağa, Foça, Menemen gibi ilçelerin köy yollarının yapımında da kullanılmamalı.” diye konuştu.

“ELİMİZDE RESMİ BİR BELGE YOK”

Ellerinde yol yapımında dolgu malzemesi olarak cüruf kullanılmasını yasaklayan bir karar olmadığını, ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yol yapımında cüruf kullanılmayacağının sözünü verdiğini ifade eden Bahadır Doğutürk, “Elimize ‘Biz bunu yasakladık’ diye bir karar geçmedi. Ama biz bu cüruf konusunun çok üzerine gittik. Hatta en son Bağarası’nda bir yolun yapımında cüruf dökülmüştü. Kozbeyli yolunda da dökülmüş olan cürufların üzerine yol yapılmasına izin vermedik. O zaman Tunç başkan olaya direk müdahale edip, ‘Yollarda cüruf kullanmayacağız, ben oraya mıcır göndereceğim’ deyip söz vermişti. Yazılı, resmi bir belge yok elimizde. Fakat şifahen söylenmiş bir söz var. Tunç Soyer’in bu sözünün üzerine şuan yol yapımında dolgu malzemesi olarak cüruf kullanılmıyor.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler