131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

MADENCİYE ÇİFTE STANDART

10 Mart 2021, Çarşamba 06:53

     


Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, Urla-Çeşme bölgesinde yönetmeliğe uygun olmadığı halde bazı taş ocaklarının çalışmasına müsaade ederken, tüm şartları yerine getiren bazı işletmelerin de zeytinlik alanlara yakın olduğu gerekçesiyle taş ocaklarını mühürlüyor. Bürokratların bu çifte standardına anlam veremeyen işyeri sahipleri haksızlığın giderilmesini bekliyor.

İzmir’de, Urla-Çeşme bölgesinde toplam 5 adet taş ocağı faaliyet gösteriyor. Zaman zaman basında da yer alan bu 5 ocaktan sadece bir tanesine zeytinlik alanlara yakın olduğu gerekçesiyle çevreciler tarafından sürekli dava açılıyor ve taş ocağı mühürleniyor. Diğer 4 taş ocağına ise karayoluna 250 metre mesafede olmalarına, zeytinlik alanlara yakın olmalarına rağmen dava açılmıyor. Faaliyette olan bu tesislerin üretim esnasında gerçekleştirdikleri patlatma işlemi sırasında karayoluna taşların sıçradığı ve kazalara davetiye çıkardığı da iddialar arasında.

YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAMALARINA RAĞMEN FAALİYETTELER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliğine göre madenlerin, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan yollara, 1/5000 ölçekli imar planı onaylanmış alanlara, tarım ve hayvancılık bölgelerine, denizlere, göllere, birinci derece sit alanlarında fiziki olarak ortaya çıkarılmış kültürel varlıkların ön görünüm alanında yatay olarak en az 500 metre mesafede, ön görünüm alanı dışında ise en az 150 metre mesafede olması gerekiyor. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan yol kenarlarında, alternatif alan bulunamaması veya coğrafik ve bölgesel şartlar dikkate alınarak, Karayolları Genel Müdürlüğünden izin alınması durumunda madencilik faaliyetlerine izin verilebiliyor. Urla-Çeşme bölgesinde faaliyette bulunan bu 4 adet maden işletmelerinin, yönetmeliğe uygun olmamasına rağmen çalışmalarına göz yumuluyor.

“HAKSIZLIĞIN GİDERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Tüm bunların yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliğine uygun olmasına, gerekli tüm şartları yerine getirmesine rağmen Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü tarafından bazı işletmelerin de taş ocaklarını mühürleniyor, madencilik faaliyetlerinde bulunmalarına müsaade edilmiyor. Bu konudaki mağdur yatırımcılardan biri olan İşadamı Ali Tekin, bu çifte standarda anlam veremediklerini söylüyor. Bölgedeki durumla ilgili değerlendirmede bulunan Ali Tekin, Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’ndeki şahsına ait taş ocağının mevzuata uygun olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından zeytinlik alanlara yakın olduğu gerekçesiyle mühürlendiğini belirtti. Tekin, “Madenler ve taş ocaklarının nerede ve nasıl faaliyette bulunacakları yönetmelikle belirlenmişken, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğündeki bürokratların neye göre karar alıp bazı işletmelerin çalışmalarına müsaade edip, bazılarının işyerlerini mühürlemelerini anlamak güç. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın zorlu pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde, yatırımcıların önünün açılması, teşvik edilmesi yönündeki açıklamalarına karşılık bürokratların böyle bir tutum içerisinde olmasına, çifte standart uygulamasına anlam veremiyorum. Buradaki haksızlığın bir an önce giderilmesini bekliyoruz. ” diyerek mahkeme kararının diğer ocaklara da uygulanmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden beklediklerini dile getirdi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler