131019098
7 Mayıs 2024, Salı

SOSYAL MESAFELİ MECLİS TOPLANTISI

10 Haziran 2020, Çarşamba 07:01

     


Aliağa Belediyesi Meclisi, sosyal mesafe kurallarına uygun bir şeklide yaklaşık üç ay aranın ardından toplandı. Koronavirüs salgınına karşı salonda bütün önlemler alındı.

Aliağa Belediye Meclisi uzun bir aranın ardından toplandı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda Koronavirüs nedeniyle tüm önlemler alındı. Meclis salonuna girerken meclis üyelerinin ateşleri tek tek ölçüldü. Salondaki herkes maskeliydi. Başkan Serkan Acar’ın açılış konuşmasıyla başlayan meclis, Başkanlıktan Gelen Önergeler ve Komisyondan Gelen Raporların okunup oylanmasıyla devam etti.

“Sağlıkla, sıhhatle bu süreci atlatalım”

Başkan Serkan Acar meclis başlamadan önce bir açılış konuşması yaptı. Acar konuşmasında, “Yaklaşık üç aylık bir aradan sonra bir araya geldik. Allah’a şükür sağlıkla, sıhhatle. Bundan sonraki süreçte meclis toplantılarımız devam edecek. Aliağamız bildiğiniz gibi bir sanayi şehri olarak, bir liman şehri olarak riskli bölgelerden bir tanesiydi. Ama Allah’a hamd olsun bir ölüm vakası yaşamadan süreci bu noktaya getirdik. İnşallah hep birlikte bundan sonra da aynı şekilde devam ederiz. Sağlıkla, sıhhatle olağan koşullara kavuşuruz. Bu pandemi süresi boyunca başta kaymakamlığımız ve onun bünyesinde tüm kamu kurumlarımız büyük bir özveri gösterdiler. Hepsine tek tek çok teşekkür ediyorum. Yine bu süre zarfında gerek siyasi parti temsilcilerimiz gerekse sivil toplum kuruluşlarımız örnek bir birlik ve beraberlik gösterdi. Hepsine tek tek çok teşekkür ediyorum. Yine belediye personelimiz büyük bir gayret ve özveri gösterdi. Onlara da teşekkür ediyorum. Ama tabi ki en büyük teşekkürü Aliağa Halkına yapıyorum. Allah’a şükür Aliağa olarak bu süreci güzel bir biçimde birlikte yönettik. İnşallah böyle bir salgınla, felaketlerle bir daha karşılaşmayalım. Sağlıkla sıhhatle bu süreci atlatalım.” İfadelerini kullandı.

Belediye kiracılarından para almayacak

Başkan Serkan Acar’ın konuşmasının ardından 03 Mart tarihli meclis tutanağı okunup oylandı. Tutanak oy birliğiyle kabul edildi. 03 Mart tarihli meclis tutanağının okunup oylanmasının ardından Başkanlıktan Gelen Önergelerin okunup oylanmasına geçildi. Başkanlıktan Gelen Önergeler kısmında bazı maddeler öne çıktı. Bu önergelerden ilki “Mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait olan taşınmazlarda kiracı olarak faaliyet gösteren işletmelerden faaliyeti durdurulan ve ya faaliyette bulunamayan işletmelerin Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin kira tahakkuklarının ilgili mevzuat çerçevesinde iptal edilerek tahsil edilmemesi hususunun görüşülmesi” maddesi oldu. Bu kapsamda bu taşınmazlarda kiracı olarak bulunan vatandaşlardan Mart, Nisan ve Mayıs aylarının kirasının Alınmaması Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

“Kredi belediye giderleri için kullanılacak”

Öne çıkan bir değer madde ise “Belediyece yatırım harcamalarının karşılanması ve Covid 19 ile mücadele kapsamında kullanılması için İller Bankası’ndan 15 bin 175 milyon 275 TL nakit kredi kullanılması ve Başkan Serkan Acar’a her türlü işlemi yapmak üzere yetki verilmesi hususunun görüşülmesi oldu. İlgili madde meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Madde hakkında açıklamada bulunan Başkan Serkan Acar, “Covid 19 süresince belediyelerin gelir kaybından dolayı gerek İller Bankası payından gerek ruhsat harçları payından yaşanan gelir kaybından dolayı hükümetimiz böyle bir krediyi öngördü. Bu kredinin kullanış amacı belediyenin giderleriyle ilgili doğal olarak. Yani bu kredi belediye giderleri için kullanılacak. Belediye giderlerinin içerisinde maske de olur, gıda da olur, yol da olur. Kredinin bir şartı yok. Doğal olarak kredi belediye giderleri için kullanılacak. Düşük faizli ve belli bir süre ödemesiz bir kredi olacak. Hükümet tarafından belediyelere böyle bir hak verildi.” ifadelerine yer verdi.

Komisyonlar kuruldu

Başkanlıktan Gelen Önergeler kapsamında kurulması zorunlu olan ve görev süresi dolan İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarının yeniden kurulması gündeme geldi. İmar ve Plan Bütçe Komisyonuna ek olarak Çevre ve Sağlık Komisyonu, Esnaf Komisyonu, Eğitim ve Kültür Komisyonu, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komisyonları kuruldu. Bu komisyonların beş kişiden oluşması ve görev sürelerinin Nisan 2021’e kadar olmasına karar verildi. Buna göre İmar Komisyonu üyeleri: Fatih Kürşat Kaplan, Eda Kılıç, İbrahim Halil Özer, Hakan Turan ve Orhan Ulaşzade’den oluştu. Plan Bütçe Komisyonu üyeleri: Serhat Aras, Fatih Kürşat Kaplan, Gülten Taşbaş, Murat Erden ve Yasin Cıvlan’dan oluştu. Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun üyeleri: İsmail Menderes, Zekai Erşan, Hilal Sadıkoğlu, Murat Erden ve Berkay Aktaş’tan oluştu. Esnaf Komisyonu üyeleri: İsmail Menderes, Zekai Erşan, Hilal Sadıkoğlu, Mikdat Topçu ve Mehmet Çelik’ten oluştu. Eğitim ve Kültür Komisyonu üyeleri: Gülten Taşbaş, İbrahim Halil Özer, Hilal Sadıkoğlu, Seçil Adalet Işık ve Sami Toydemir’den oluştu. Gençlik ve Spor Komisyonun üyeleri: Gülten Taşbaş, İbrahim Halil Özer, Hilal Sadıkoğlu, Hakan Turan ve Berkay Aktaş’tan oluştu. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyeleri: Gülten Taşbaş, Serhat Aras, Hilal Sadıkoğlu, Seçil Adalet Işık ve Hakan Turan’dan oluştu.

Başkanlıktan Gelen Önergeler kısmında öne çıkan bir diğer madde ise “ Aliağa Askerlik Şubesinin talebine istinaden ilçe 833 ada, 1 ve 2 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki mevcut tahsisin kaldırılarak, Siteler Mahallesi, İnönü Bulvarı No: 15/1 adresinde yapımı devam eden belediye ek hizmet binasının zemin katında 3 oda 1 arşiv odasının Aliağa Askerlik Şubesi olarak kullanılmak üzere 5018 sayılı Kamu Malı Yönetim ve Kontrol Kanununun 47. Maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 75. Maddesi gereğince 25 yıl süreyle tahsis edilmesi hususunun görüşülmesi” maddesi oldu. İlgili madde oy birliği ile kabul edildi.

Başkana yetki verildi

Mülkiyeti belediyeye ait 833 ada 1 parsel sayılı 803.00 metrekare miktarlı taşınmazın üzerine mevcut yapılar ile birlikte 833 ada 2 sayılı parsel sayılı 748.00 metrekare miktarlı taşınmazın üzerine mevcut yapılar ile birlikte ve 832 3 parsel sayılı 512.00 metrekare miktarlı arsa vasıflı taşınmazların ayni sermaye olarak Aliağa Belediyesi Petrol Anonim Şirketi’ne devredilmesi için Belediye Başkanı Serkan Acar’a Ticaret Mahkemesine değer tespiti yapmak üzere TTK’nın 343. Maddesi kapsamında yetki verilmesi ve mahkemece belirlenecek bedel üzerinden ayni sermaye olarak devir işlemlerini yapmak üzere Belediye Encümenine yetki verilmesi hususunun görüşülmesi maddesi dikkat çeken bir diğer madde oldu. İlgili madde CHP’li Belediye Meclis Üyeleri ve İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın ret oyu kullanmasına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye Meclisinin 05 Kasım 2019 tarihi ile Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’ye ve Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş.’ye nakit borçlanma yetkisi verilmişti. Borçlanma yetkisi verilen Meclis kararına ‘belediye ve bağlı kuruluşlarının finansmani için belediye gelirlerinin temin ve temlik verilmesi” ibaresinin ilave edilmesi gerektiği hususu meclis üyelerince görüşüldü. Yapılan oylama sonucunda ilgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.

Encümen Üyeleri seçildi

Daha sonra encümen üyelerinin seçimi bölümüne geçildi. Oylamadan önce söz alan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, seçilecek iki kişinin Cumhur İttifakı’ndan bir kişi Millet İttifakı’ndan bir kişi olmak üzere dağılmasının daha adil olacağını dile getirdi. Gizli oylama usulüyle yapılan oylama sonucu Hilal Sadıkoğlu encümen üyeliğine seçildi. Eşit oy alan Berkay Aktaş ve İsmail Meşe için tekrar gizli oylama yapıldı. Yapılan ikinci gizli oylamada da Berkay Aktaş ve İsmail Meşe’nin aldığı oy sayısı eşit çıkınca İsmail Meşe hakkından feragat etti. Buna göre Hilal Sadıkoğlu ile birlikte Berkay Aktaş da encümen üyeliğine seçilmiş oldu.

Dar gelirli gençler spor salonundan ücretsiz faydalanacak

Seçimin ardından Komisyondan Gelen Raporların görüşülmesi kısmına geçildi. Bu kısımda dikkat çeken madde ise “Aliağa Gençlik Merkezi içerisinde bulunan spor kompleksinden Aliağa’da ikamet eden 15 – 23 yaş aralığındaki dar gelirli gençlerin ücretsiz faydalanmalarına ilişkin talebe ait Gençlik ve Spor Komisyonu raporunun görüşülmesi hususu oldu. İlgili madde komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.

İkinci oturum yarın

Komisyonlardan Gelen Raporların görüşülmesinin ardından meclisin 2019 yılı Faaliyet Raporu’nun ve 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hesabının görüşülmesi için yarın (Perşembe) saat 17.00’de toplanılmasına karar verildi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler