131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

ÜÇ YILDA 12 MILYAR LIRAYI AŞAN YATIRIM

11 Nisan 2022, Pazartesi 11:02

     


“Başka bir hayat mümkün” diyerek çıktığı yolda görevdeki üçüncü yılını dolduran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte kentte tarihi bir dönüşüm yaşandı.

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde yüzde 58’in üzerinde oy oranıyla tarihi bir başarı elde eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görevdeki üç yılını doldurdu. Başkan Tunç Soyer üç yıl önce, 8 Nisan'da mazbatasını alarak göreve başladı. “İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” diyerek yola çıkan ve İzmir’i dünya kenti haline getirme hedefiyle çalışan Başkan Soyer, demokratik yerel yönetim uygulamaları, tarımı kalkındırmaya yönelik çalışmalar, yoksulluğu, eşitsizliği ve işsizliği azaltmaya, istihdamı geliştirmeye yönelik sosyal projeler, doğa dostu icraatlar, ulaşım alanında atılan adımlar, pandemi sürecindeki dayanışma odaklı kriz yönetim modeli, kentsel altyapı yatırımları, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarla kentteki tarihi dönüşümün temellerini attı.

Türkiye kriz belediyeciliği ile tanıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele ve sürecin getirdiği ağır mali yüke rağmen İzmirlilerin yaşam standardını yükseltmek için önemli projelere imza attı. 2020 yılında pandeminin etkileri sürerken 30 Ekim 2020’de depremle, 2021 yılı Şubat ayında sel felaketi sarsılan İzmir'de afetin yaralarını sarmak amacıyla örnek bir dayanışma sergilendi. Büyükşehir, bu dönem krizlere karşı dirençli kent modelini hayata geçirmek için de önemli adımlar attı. Başkan Tunç Soyer’in imzasını taşıyan kriz belediyeciliği uygulamalarıyla Türkiye'ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm bu olumsuz tabloya rağmen yatırımlarına ara vermeden devam etti.

Güçlü finans yapısı

Kentte yerelden kalkınma mücadelesini büyütmek, refahı artırmak ve adil dağılımı sağlamak amacıyla altyapı, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce proje yaşama geçirildi. Raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payını artırmak için önemli hamleler yapıldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan AAA ulusal derecelendirme notunu ise 2022’de bir kez daha onayladı. Uluslararası kalkınma bankaları ile Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu, Buca Metrosu ve İZSU'nun altyapı yatırımları için kredi sözleşmeleri imzalandı.

Harcamaların üçte biri yatırımlara

Büyükşehir’in ESHOT, İZSU ve iştirakleri ile birlikte kente yaptığı yatırımların tutarı 12 milyar 49 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma çalışmaları ve projelerine de yaklaşık 99 milyon liralık maddi destek sağlandı. Son üç yılın yatırım oranları dikkate alındığında harcamaların üçte biri yatırımlara ayrıldı.

İzmir dünya kenti olacak

“İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” diyerek yola çıktıklarını ve İzmir’i dünya kenti haline getirme hedefiyle çalıştıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  “Bu hedefe ulaşırken önceliğimiz kentteki refahı artırmak ve bu refahı adil bir şekilde paylaştırmak. Projelerimizi ve yatırımlarımızı planlarken arka sıralarda oturan yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına öncelik veriyor, kent merkezinde yaşayan yurttaşlarımızla aynı imkanlara sahip olmaları için çalışıyoruz. Çılgın değil, akıllı projeler üretiyoruz. İzmir ekonomisine güç vermek, tarımda dışa bağımlılığı engellemek için “başka bir tarım mümkün” diyoruz. İzmir Tarımı çalışmalarımızla üreticilerimizle yan yana yerli ve milli bir tarım ekonomisini İzmir'den başlayarak tüm Türkiye için inşa ediyoruz. Binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan bu kadim kenti yeşili, sağlıklı alt yapısı, çevreci tesisleri, kültür, sanat, turizm alanındaki çalışmalarımızla sadece Akdeniz çanağının değil dünyanın öncü kentlerinden biri haline getirmek için yürümüyor, koşuyoruz” dedi.

(SERKAN SELİNGİL)

 







 
Son Eklenen Haberler