131019098
19 Mart 2024, Salı

“HADDEHANEYİ İSTEMİYORUZ”

11 Haziran 2021, Cuma 06:09

     


Bozköy Mahallesi’nde, HABAŞ tarafından yapılması planlanan sıcak haddehane tesisi için ÇED sürecinde Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası açıklamada bulunan Mahalle Muhtarı Mehmet Öz, “Köyümüzde yaşayanların buradaki dumandan zehirlenip, kanser olup ölme riskini umursamıyorlar. Biz bu haddehaneyi istemiyoruz” dedi.

Bozköy Mahallesi’nde, HABAŞ tarafından yapılması planlanan sıcak haddehane tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan mahalle sakinleri haddehanenin çevreye vereceği olumsuz etkiden dolayı mahallelerinde haddehaneyi istemediklerini belirtti. HABAŞ’ın sıcak haddehane tesisi olarak uygun gördüğü 352, 353, 357 ve 359 numaralı parseller 35 bin 800 metrekare bir alanı kapsıyor.

Mahalleliler şikayet ve önerilerini yetkililere iletti

Bozköy Mahalle Meydanı’nda yapılan toplantıya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, HABAŞ yetkilileri, Bozköy Mahalle Muhtarı Mehmet Öz ve mahalleliler katılım gösterdi. İlk olarak HABAŞ yetkilileri sıcak haddehane tesisinin nasıl yapılacağı, çevreye olan etkileri ve kapasitesi hakkında bilgiler verdi. Daha sonra mahalleliler şikayet ve önerilerini yetkililere iletti. Tesis için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde halkın katılımı toplantısı alınan görüş alışverişinin ardından son buldu.

Mehmet Öz, “Mahallelinin kanser olup ölme riskini umursamıyorlar”

Halkın Katılımı Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Bozköy Mahalle Muhtarı Mehmet Öz, “HABAŞ’ın Osman Sönmez diye bir fabrikası var. Bu HABAŞ’a ait bir haddehane. Buraya ilave olarak yıllık 1 milyon 250 bin ton kapasiteli yeni bir haddehane yapılması planlanıyor. Haddehanenin çevreye, doğaya zararlı olmayacağı söyleniyor. Bu taahhüt ediliyor ama burada kullanılacak kütük demirler HABAŞ’ın yan taraftaki mevcut fabrikasında üretiliyor. Burada toz tutma sistemini açmıyorlar. Üretim kapasitesini arttıracaklar. ‘Haddehane kurulsun, kütüğü daha çok çekelim fabrikadan, haddehanede işleyip piyasaya sürelim’ düşüncesindeler. Burada 150 kişi çalıştıracaklarını, istihdam sağlayacaklarını söylüyorlar. Ama bizim köyümüzde yaşayan 575 kişinin buradaki dumandan zehirlenip, kanser olup ölme riskini umursamıyorlar. Sadece kendi kapasitelerini ne kadar artırabileceklerini düşünüyorlar. Onlar ne kadar çok üretim yaparsa toz o kadar çok buraya geliyor. Biz bu haddehaneyi istemiyoruz. Konuyla ilgili gerekli yerlere başvurularımızı da yaptık. Bu haddehanenin mahallemize zarar vermesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler