131019098
19 Nisan 2024, Cuma

ORHUN’DAN ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

11 Eylül 2019, Çarşamba 06:11

     


Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri ‘Halk Sağlığı Haftası’ olarak kutlanıyor. Halk Sağlığı Haftasını geride bırakırken Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun anne ve çocuk sağlığı ile ilgili açıklamada bulundu.

‘Halk Sağlığı Haftasını’ geride bırakırken Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun hafta ile ilgili açıklamada bulundu. Sağlık hizmetlerinin birinci basamağı olarak da adlandırılan koruyucu sağlık hizmetlerini ülke genelinde yaygın, etkili ve gereken kalite düzeyinde sürdürmenin temel amacı olduğunu belirterek açıklamasına başladı. Müdür Orhun,“Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, Aile Hekimliği birimlerimizde; 15- 49 yaş arasındaki tüm kadınların; sağlık açısından değerlendirilmesinin sağlanması, doğurganlık çağındaki kadında riskli durumların tespit edilmesi, gebelik öncesi danışmanlık verilmesi, erken dönemde gebelik tespiti yapılabilmesi için yılda en az iki kez aile hekimleri tarafından izleniyor. Evlilik öncesi sağlık raporu almak için başvuran kişilere; sağlıklı aile yapısı, üreme sağlığı, üreme sağlığı yöntemleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, akraba evliliği ve genetik geçişli hastalıklarla (kalıtsal kan hastalıkları hemoglobinopati) ilgili danışmanlık hizmeti verilmesi, evlenecek çiftlerin olası riskler, sonuçları ve korunma yolları konularında bilinçlendirilmesi yapılıyor. Gebelerin; doğum öncesi, doğum, doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak için Gebe Bilgilendirme Sınıflarında anne adaylarına bilgi verilmekte.” dedi.

“Bir sorun olduğunda müdahale ediliyor”

Çocuk izlemi, birinci basamak çocuk sağlığı ve hastalıkları hizmetlerinin temelini oluşturduğunu belirterek açıklamasına devam eden Özkan Orhun, “İzlem içerisinde çocukların yaş ve özelliklerine uygun gelişimin değerlendirmesi ve desteklenmesi, taramalar, aşılama hizmetleri, beslenme gibi çocuk sağlığı için yaşamsal konularda ailelere danışmanlık ve gelişim için önemli vitamin mineral destekleri yer almaktadır. Aile hekimliği birimlerimizde her bebek ve çocuğun büyüme ve gelişmesi değerlendirilerek yakından izlenmekte ve bir sorun olduğunda müdahale ediliyor. Halen ülkemizde doğan her bebekten alınan topuk kanı ile, zeka geriliğine ve ağır sekellere neden olabilecek fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis hastalıkları taranıyor. İşitme kayıpları, görme kusurları ile bazı göz hastalıkları ve kalça çıkıklığı açısından taranarak erken tanı ile tedavi edilebilmekte. Çocukluk çağında; Hepatit B, BCG (verem), DaBT-Hib (Beşli karma aşı; difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus ınfluenza Tip B aşısı), KPA (kojuge pnömokok), KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), OPA (çocuk felci), Td (erişkin tipi difteri tetanoz), Hepatit A, Suçiçeği aşılarını yapıyoruz.” şeklinde ifadelerini kullandı.

“Tüm çalışmalar ücretsiz olarak topluma sunuluyor”

Açıklamasının son bölümünde “Demir Gibi Türkiye Programı” kapsamındaki çalışmalardan da bahseden Müdür Özkan Orhun, “Bebeklerimizin sağlıklı gelişimleri için “Demir Gibi Türkiye Programı” ve “D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Geliştirilmesi Programı” kapsamında mikrobesin destek programları sürdürüyoruz. Bakanlığımızın okul sağlığı alanında yürüttüğü çalışmalar kapsamında, çocuklarımız için aşılama, işitme ve görme taraması ile ağız diş sağlığı programları yürütülmektedir. Bakanlığımız tarafından çocuk sağlığının geliştirilmesine yönelik tüm bu çalışmalar ücretsiz olarak topluma sunuluyor.”ifadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler