131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ALİAĞA ATA’YI ÖZLEMLE ANDI

11 Kasım 2020, Çarşamba 06:39

     


Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 82. Yıl dönümünde Aliağa’da yapılan törenle anıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 82. yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Aliağa’da da anıldı. Anma töreni kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Törene Kaymakam Ömer Karaman, İlçe Garnizon Komutan Vekili Binbaşı Bulut Çağlar Deniz, Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Salman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz, kurum ve daire amirleri, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi. Törende ilk olarak Kaymakamlık makamı çelengi daha sonra Garnizon Komutanlığı çelengi ve son olarak Belediye Başkanlığı çelengi anıta sunuldu. Anma programı Petkim, Tüpraş ve gemilerin verdiği siren sesi ve aynı zamanda "Ti" işareti ile 2 dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle devam etti. İstiklal Marşı bitiminde bayraklar yarıya indirildi, gün batımında tekrar göndere çekildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı

Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdoğan Akyüz günün anlam ve önemini belirten bir konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Akyüz, “ Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi ve bugün hayatta olmayan gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Hayatta olan tüm gazilerimize de sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum. Hayatını ülkesine ve milletine adayan Atatürk, ülkenin içinde bulunduğu zor şartlara ve sahip olduğu sınırlı imkanlara rağmen, milletinden aldığı güç ve destekle bağımsız ve millet egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna liderlik etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük ideali, Türkiye’yi birlik ve beraberlik içinde, müreffeh bir ülke olarak muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktı. Bugün büyük Türkiye yolunda hızla ilerleyen ülkemiz, demokratik hak ve özgürlükler alanında büyük mesafeler kat ederek dünyanın en saygın ülkeleri arasında yer almıştır. Atatürk'ün vefatının hemen ardından dünya liderleri tarafından yapılan bütün açıklamaların ortak noktası, O'nun dünya üzerinde yetişmiş çok nadir bir dahi oluşu, büyük devlet adamlığı ve dünya milletlerine örnek olabilecek çalışmaları olmuştur.” dedi.

“Tarihe damgasını vurmuş bir fikir adamı”

Mustafa Kemal Atatürk’ün sahip olduğu özellikleri sayarak konuşmasına devam eden Akyüz, “Atatürk, Sahip olduğu yaratıcı ve özgün düşünce kabiliyeti, derin askerî birikimi ve kitleleri peşinden sürükleyen liderlik vasıfları ile “harp sanatının” tüm inceliklerini muharebe meydanlarında başarıyla sergilemiş ve bu konuda tüm dünyaya örnek olmuş ender komutanlardandır. Bunun yanında Büyük Önder, eşine az rastlanır nitelikte bir devlet adamı ve birçok bakımdan tarihe damgasını vurmuş bir fikir adamıdır. Ulusun en karanlık günlerinde O nasıl bir Kahraman vatan evladı olarak zorlukları göze alıp yola koyulduysa, şimdi Ulusun gençliği de aynı azim ve kararlılıkla yola düşmek zorundadır. Büyük Önderin aramızdan ayrılışının 82.Yıldönümünde Cumhuriyetimizin kazanımları ve O’nun ilke ve inkılâpları ışığında; hoşgörü, uzlaşma, birlik, beraberlik ve barış içinde yaşamak, modern dünya ailesinin en saygın üyeleri arasında olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlığı için çok çalışmak, hepimizin temel bir görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle, 82 yıl önce ebediyete uğurladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, rahmet, minnet, şükran ve özlemle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Nice 82 yıllarda aramızda olmaya devam edecek”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz’ün ardından Kaymakam Ömer Karaman konuşmasına başladı. Karaman, “Bugün 10 Kasım. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan bedenen ayrılışının 82. Yıl dönümü. Evet bedenen bir ayrılış bu. Zira O, idealleriyle, düşünceleriyle ve bize kazandırdıkları ile 82 yıldır aramızda Ve nice 82 yıllarda aramızda olmaya devam edecek. Atatürk’ü anlamak, O’nun çizdiği çağdaşlık yolunda ilerlemek, geleceğin Türkiye’sini ortaya çıkarmak ve genç nesillere O’nu ve ideallerini aktarmak konusunda bizlere büyük görevler düşmektedir. O’nun çizgisinden sapmadan, sürekli gelişen ve yenilenen bir Türkiye ortaya çıkarmak için var gücümüzle çalışmamız gerekmektedir. Bu ilkeler doğrultusunda hareket eden, vatansever, dürüst, çalışkan ve hedefleri olan nesiller gençlerimizin ellerinde şekil bulacaktır. Büyük önder Atatürk, kahramanlık, vatan sevgisi, bilim ve fenne bağlılık, sanata değer verme gibi üstün özelliklere sahip Yüce Türk Ulusunun, çağdaş dünya içinde yer alacağına inanmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın ardından söylediği ‘En büyük davamız, en medeni ve gelişmiş, refah içinde bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir.’ sözü bunu kanıtlamaktadır.” Dedi.

“Atatürk asla ölmeyecek”

Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamanın önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine devam eden Karaman, “Bugün O'nu anmak için sıradan bir gün değildir. Bugün, karalar bağlama günü hiç değildir. Bugün O'nu daha iyi anlamak, O'nu takip edebilmek, O'nun gibi ileri görüşlü ve vatansever olabilme günüdür. ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ diyen Mustafa Kemal Atatürk bu gün bedenen aramızdan ayrılmış, o çok sevdiği vatan topraklarının sinesine kavuşmuştur. Lakin O'nun fikirleri, hayal ve özlemleri, ilke ve gayreti, hedef ve arzuları yaşamaktadır, kahraman ecdadımız ile birlikte kurduğu Cumhuriyet ve elde ettiği bağımsızlık O'nun bu vatana en büyük hediyesidir. Bu yüzden Atatürk asla ölmeyecek, kalplerde ve dimağlarda yaşamaya devam edecektir. Hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan, Türk Ulusu değil dünya ulusları tarafından da sevgi ve saygı gören Büyük Önder Mustafa Kemal’i, ölümsüzlüğe geçişinin 82. yıldönümünde saygı, sevgi, özlem ve rahmetle anıyorum.” İfadelerini kullandı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından tören son buldu. Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman anma programını hazırlayan ekibe teşekkür ederek alandan ayrıldı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler