131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

SU HASADI PROJESİ UYGULANDI

13 Mart 2019, Çarşamba 06:07

     


Aliağa’da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Su Hasadı Projesi, Güzelhisar Mahallesi’nden Ayşe Erdem isimli kadın çiftçinin tarlasında uygulandı.

Tarım Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden Süleyman Şen öncülüğünde Ayşe Erdem isimli vatandaşa ait 1 dekarlık alana İlçe tarım personeli tarafından 24 Adet Gemlik ve Ayvalık zeytin çeşidi dikildi. Görevliler tarafından Ayvalık ve Gemlik zeytin çeşitlerinin fidanlarının dikimleri yarı dairesel seddeler açılarak, 1m x 1m x 1m ebatlarında açılan dikim çukurlarına, toprak su tutma kapasitesini artırmak ve toprak yapısını iyileştirmek için organik madde ilave edildi. Ayrıca su tutma kapasitesini daha fazla artırmak için kimyasal madde olan su tutuculardan (polimer) her fidan toprağına karıştırıldı. Bu dikim esnasında Geleneksel fidan dikimi de yapılarak iki uygulama arasında ki farkın üretici ile katılımcılara gösterildi.

Su Hasadı projesi ile kurak alanlarda yağışlı dönem boyunca fazla suyun depolanarak, bitkinin ihtiyaç duyduğu zaman suyu kullanabilmesini sağlanarak kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak hem de erozyona bağlı olarak toprak kaybının önlenmesi hedefleniyor. Su Hasadı Projesinin uygulanmasına Aliağa Kaymakamı Erhan Günay, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden Süleyman Şen, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Levent Yönten, İlçe Tarım ve Orman Müdürü personeli, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün ve vatandaşlar katıldı.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler