131019098
30 Nisan 2024, Salı

% 0.79 VADE FARKIYLA ALİAĞA’DA TEK

13 Mart 2020, Cuma 06:41

     


ERTÜRK LİDYA - Devlet bankalarının uyguladığı faiz indiriminden, inşaat halindeyken faydalanılabilen Aliağa’daki tek proje.

Geçtiğimiz aylarda ekonomik düzenleme paketleri kapsamında faiz indirimi konusunda inşaat sektöründeki duraksamanın önüne geçmek için açıklanan teşviklerini hepimiz biliyoruz.

Düşen faizlerle birlikte ev almak isteyen vatandaşlar, bankalara gittiğinde bu koşullardan faydalanabilmek için istedikleri evi değil, gerekli şartları sağlayan konutları satın alabileceklerini öğrendiler. Bu şartlarda en çok öne çıkan ise, yeni tamamlanmış ve sıfır yani hiç kullanılmamış dairelerin 0,79 vade farkı oranı ile satın alınabileceği maddesiydi. Bu madde yatırım amaçlı daire sahibi olmak isteyen vatandaşların isteklerini karşılamadığı için düşük faizli kredi çekme fırsatı beklenen ilgiyi göremedi diyebiliriz.

Ancak Aliağa’da bu durumu proje aşamasında daire almak isteyenlerin lehine çeviren bir gelişme yaşandı.

Ertürk Grup 2019 yılında yapımı tamamlanan projesi Ertürk Loca’da bir çok müşterisini düşük faizli kredi fırsatından faydalandırmıştı.

Aynı şekilde talep gören ve yapımı Siteler Mahallesinde devam eden, 2020 yılı yaz döneminde sahiplerine teslim edeceği bir diğer projesi Ertürk Lidya için şirket güvencesini kullanarak bankalarla anlaşma imzaladı. Bu anlaşmayla birlikte Aliağa’da yapımı devam eden ve 0,79 düşük faiz oranından faydalanabilen tek proje Ertürk Lidya oldu.

Sadece Ertürk Lidya’da geçerli olan, henüz yapımı tamamlanmamış bir projede 0,79 vade farkıyla daire sahibi olabiliyorsunuz. Konunun ayrıntılarını öğrenmek için Ertürk Grup yönetim kurulu üyelerinden Coşkun Ertürk’le bir röportaj gerçekleştirdik.

• Coşkun Bey süreç nasıl gelişti, Ertürk Lidya projesinden daire almak isteyenler bu faiz indiriminden nasıl faydalanıyorlar?

Devlet bankalarının düşük faizli kredi uygulaması başladığında ev sahibi olmak isteyenlerden çok fazla talep aldık. Atatürk Mahallesinde bulunan Ertürk Loca Projemiz tamamlanmış olduğu için talepleri karşılayabildik. İnşaatı devam eden Siteler Mahallesinde bulunan projemiz Ertürk Lidya’dan daire almak isteyenlere bankaların bu oranda konut kredisini sadece yapımı tamamlanmış konutlara verdiğini anlattığımızda, müşterilerimizde doğal olarak bir hayal kırıklığı yaşandı ve Ertürk Lidya projesiyle ilgili elimizdeki var olan satın alma talebine karşılık veremedik.. Bunun üzerine Bankalarla gerekli görüşmeleri yaptık. Bankalar, sektörde uzun yıllardır gerçekleştirdiğimiz projeleri ve finansal yapımızı göz önünde bulundurarak, halihazırda yapımı devam eden inşaatımızın da eksiksiz tamamlanacağına inandıkları için Lidya projemizi, inşaası tamamlanmış binalar ile aynı nitelikte değerlendirip düşük faizli krediyi Ertürk Lidya’dan daire alacak kişilere de kullandırma konusunda adım attılar. Mart ayı itibariyle müşterilerimize Halk Bankasından 180 aya kadar 0,79 faiz oranı ile kredi kullandırabiliyoruz. Diğer bankalarla da sürecimizi yürütüyoruz, kesinleştiğinde diğer bankalardan da kredi kullandıracağız.

• Tepkiler nasıl oldu? Taleplerde bir artış söz konusu mu?

Ertürk Lidya zaten takip edilen bir projeydi. Bulunduğu konum itibariyle, biliyorsunuz Siteler Mahallesi Aliağa’nın en gözde lokasyonlarından biri. Ayrıca o bölgede yeni yapılar için çok fazla yer de kalmadı. Yatırımcılar ve ikamet için daire sahibi olmak isteyenler bölgenin değerinin farkındalar. Biz lansman döneminde hedeflediğimiz daire satışına kısa sürede ulaşmıştık. Ancak Faizlerin çok yükseldiği dönemde yatırımcılar bir süre inşaat sektöründen uzaklaştı. Şimdi böyle bir fırsat doğunca da talepler arttı tabi. Şu anki talepten biz de memnunuz. Tabi bu talebi sadece faiz oranlarına bağlamak da yanlış olabilir. Aliağa’da yapılacağı açıklanan sanayi yatırımlarının da satışlarımıza katkısı olduğunu biliyoruz.

• Etrafta bazı söylentiler duyuyoruz. Bu faiz indiriminin ardından daire fiyatlarında ciddi bir yükseliş olmuş bu konuda ne diyorsunuz? Ertürk Lidya’da böyle bir fiyat artışı söz konusu mu?

Hayır. Ertürk Lidya projemizde herşey ilk planlandığı şekilde ilerlemeye devam ediyor. Fiyat politikamız da aynı şekilde. Piyasadaki fiyat artışının sebebinin Faiz indirimi ile ilgili olmadığını,malzeme fiyatlarındaki ciddi artışla bağlantılı olduğunu düşünüyorum.

• Ev sahibi olmak isteyenlere bu dönemle ilgili bir tavsiyeniz var mı?

Devlet bankalarında kredi faizleri şu anda çok uygun. Özel bankalar faiz oranlarını arttırmaya başladılar. Bu da bize bu düşük faiz uygulamasının çok uzun sürmeyeceğini gösteriyor. İster yatırım ister kullanım amaçlı olsun daire almak için şu an uygun zaman. Maliyetlerdeki sürekli gerçekleşen artış tüm ürünlerde olduğu gibi inşaatta kullanılan ürünlerde de gerçekleşiyor. Bu da ilerleyen dönemlerde konut fiyatlarında artışlara sebep olacaktır. Özellikle şartlar bu kadar makulken değerlendirmekte fayda var. Bu faiz indirimi konusunun geçici bir süreç olduğunu unutmasınlar. Şartlar bu kadar uygunken gayrimenkule yatırım yapabilirler. Kazançlı çıkacaklardır.







 
Son Eklenen Haberler