131019098
28 Mart 2024, Perşembe

ALİAĞA’NIN KURTULUŞU KUTLANDI

15 Eylül 2020, Salı 06:36

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutladı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılında kutlama programı düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kutlama programına siyasi partilerin ilçe başkanları ve temsilcileri, demokratik kitle örgütleri, Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, Aliağa Motosiklet Kulübü üyeleri, Pedalhane Bisiklet Kulübü üyeleri ve vatandaşlar katılım gösterdi.

“Aliağa’nın kurtuluş günü kutlu olsun”

Kutlama programında konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Suat Çağan, “Öncelikle geçtiğimiz hafta, 13 Eylül Aliağa’nın kurtuluş gününü resmi programa alınarak kutlanması amacı ile Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyeleri’nin verdiği önergeyi oy birliği ile kabul eden bütün parti meclis üyelerine, derneğimiz ve Aliağa halkı adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Aliağamız için, bu gün, ileride tüm bütün siyasi partiler ve topluluklar adına, milli birlikteliğin ön plana çıktığı, siyasi anlaşmazlıklar ve itilafların unutulduğu, omuz omuza, yürek yüreğe kutlandığı bir gün olmasını temenni ediyorum. Aliağa’nın kurtuluş günü kutlu olsun. Derneğimiz geçtiğimiz 17 yıl boyunca bu zafer günümüzü resmi olarak kutlanması için büyük çabalar sarf etmiştir. Gelinen şu aşama emeklerimizin ve çabalarımızın boşa gitmediğini görmek derneğimiz adına onur ve gurur vericidir. 26 Ağustos ta 1922 Afyon’da başlayan ve başta büyük riskler içeren Taarruz harekâtı, Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 9 Eylül 1922 de İzmir’in Düşmanın denize dökülmesi ile son bulmuştu. Lakin halen birçok köy kasaba ve şehirlerde düşman yakıp yıkıyor ufak çaplı çatışmalar yaşanıyordu. Taarruz sonrası artık takip harekâtını icra ediyordu muzaffer ordular.” İfadelerini kullandı.

“Şehir ve kasabalar tekrar Türk vatanı oluyordu”

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Suat Çağan’ın konuşmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi üyesi Selim Erkmen konuşmasına başladı. Erkmen, “Kurtuluş Savaşı’nın son evresi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz ile başlamış ve 9 Eylül 1922 günü İzmir’in Yunan işgalinden kurtarılmasıyla sonuçlanmıştır. 15 Mayıs 1919 günü suyun karşı yanından gelip İzmir’i işgal eden Yunan askerleri işgalden 27 gün sonra Aliağa Çiftliği’ni de işgal ettiler. Aliağa Çiftliği için kara günler başlamıştı. Aliağa Çiftliği’ne ilk yerleşen Koçana’dan göç eden Türkler Yunan baskısına dayanamayıp içerilere doğru göç ettiler. 30 Ağustos 1922 günü Mustafa Kemal’in askerleri Dumlupınar’da düşmanı yendi. 13 Eylül 1922 günü Aliağa’dan geçen Mustafa Kemalin Askerleri kendilerine direnecek herhangi bir düşman bulamadılar. Kaçanlar direnmeyi değil bir an önce suyun öte yanına geçmeyi düşünüyorlardı. Bu nedenle herhangi bir direniş ile karşılaşılmadan Ege şehir ve kasabaları tek tek tekrar Türk vatanı oluyordu.13 Eylül Aliağa’nın kurtuluş bayramıdır. Ahmet Onbaşı (Ahmet ÇAKIR), Terzi Hüseyin Ay ile Esat Kaya Aliağa’yı düşman işgalinden kurtaran, kurtuluş mücadelesine silahı ile katılan Kuva-yı Milliye’nin kahraman askerlerinden sadece birkaçı. Her bayram törenine mutlaka katılmışlar. Hep ön saflarda olmuşlar. Kurtuluş mücadelesinde de hep ön saflarda mücadele etmişler. Verdikleri mücadele sonucu vatan kurtulmuştur. Ruhları şad olsun. Aliağa’nın kurtuluşunun 98. Yılı hepimize kutlu olsun. Yunan Başbakanı Venizelos 12 Ocak 1934 tarihli bir mektup ile Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermiştir.” Şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından kutlama programı son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler