131019098
23 Nisan 2024, Salı

ALİAĞA’NIN KURTULUŞUNU KUTLADILAR

15 Eylül 2021, Çarşamba 06:20

     


Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşu Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanlığı öncülüğünde kutlandı.

Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılı Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Suat Kıvılcım Çağan ve yönetiminin hazırladığı bir etkinlikle Demokrasi Meydanı’nda yapılan törenle kutlandı. Hazırlanan törene Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri ve vatandaşlar katılım gösterdi. Tören saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Suat Kıvılcım Çağan konuşmasına başladı.

“Bir etkinlik oluşturulmaması karşısında şaşkınız”

Başkan Çağan, “Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99 yıl dönümü. Geçen yıl tam da bu zamanlarda, yıllardır derneğimizin öncülüğünde yapılan düşman işgalinden kurtuluşumuzun kutlama etkinlikleri, öncesinde Aliağa Belediye Meclisinde alınan resmi kutlama programlarına alınma önergesi oy birliği ile kabul edilirken, derneğimiz başta olmak üzere, Aliağa’da yaşayan tüm halkımız sevinmiş ve katkılarından dolayı tüm meclis üyelerimize teşekkür etmiştik. Lakin geldiğimiz bu noktada bir etkinlik oluşturulmaması karşısında şaşkınız. Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi olarak bizler, her ne olursa olsun hangi şartlarda olursa olsun her yıl 13 Eylül’ü Kurtuluş günümüzü burada sizlerle birlikte kutlamaya ve kurtuluş günümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bilindiği üzere 26 Ağustos’tan başlayan Büyük Taarruz sonrası düşman İzmir’e kadar sürülmüş 9 Eylül 1922 de İzmir düşman işgalinden kurtulmuştur. Sonrasında muzaffer ordularımız tarafından icra edilen takip harekâtı İzmir’in çevre ilçelerinin kurtuluşu ile sonuçlanarak devam etmekteydi.” Diyerek o günlerde Aliağa’da yaşananları anlatması için sözü Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Selim Erkmen’e bıraktı.

“Aliağa’nın kurtuluşunun 99. Yılı hepimize kutlu olsun”

Erkmen konuşmasında, “Korkma. Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak. Korkmadılar. Önce; Ateşi ve ihaneti gördük ve yanan gözlerimizle durduk bu dünyanın üzerinde. İstanbul 1918 Teşrinlerinde, İzmir 1919 Mayıs’ında Ve Manisa, Menemen, Aydın, Akhisar, Mayıs ortalarından Haziran ortalarına kadar yani tütün kırma mevsimi, yani, arpalar biçilip buğdaya başlanırken yuvarlandılar. 15 Mayıs 1919 günü suyun öbür yanından gelip İzmir’i işgal eden yunan askerleri işgalden 27 gün sonra Aliağa Çiftliği’ni de işgal ettiler. Aliağa Çiftliği için kara günler başlamıştı. Aliağa Çiftliği’ne ilk yerleşen Koçana’dan göç eden Türkler Yunan baskısına dayanamayıp içerilere doğru göç ettiler. Sonra; korkmadılar. “6 Ağustos emri” verilmiştir ve ayın altında kağnılar yürüyordu Akşehir üstünden Afyon’a doğru. Birinci ve ikinci ordular, Kıt’aları, kağnıları, süvari alaylarıyla yer değiştiriyordu, yer değiştirecek. 98.956 Tüfek, 325 Top, 5 Tayyare, 2.800 Küsur mitralyöz, 2.500 Küsur kılıç ve 186.326 Tane pırıl pırıl insan yüreği ve bunun iki misli kulak, kol, ayak ve göz kımıldanıyordu gecenin içinde. Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun başına kadar, Eğildi, durdu. Bıraksalar ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı. ‘Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir. İleri.’ emri verilmişti. 26 Ağustos 1922 günü başlayan Büyük Taarruzda Mustafa Kemal’in Askerleri 30 Ağustos 1922 günü Dumlupınar’da düşmanı yendi. Yunan orduları komutanı General Trikopis dahil Birçok düşman askerini esir aldı. 14 ncü piyade tümeni 13 Eylül 1922 günü Aliağa Çiftliği’ne ulaşmış, üşmanın burayı terk ettiğini görmüş, güvenliği tesis ederek Bergama yönüne düşmanı takip harekatına devam etmiştir. Türk Ordusunun yaptığı bir takip harekatı idi ve hiçbir zaman bir imha harekatı olmadı. Düşman askerlerine ülkeyi terk etmeleri için bir koridor bırakılmıştı. Bu nedenle Ege kıyılarındaki bazı kentlerde düşman ile çatışma olmamıştır. Çatışmanın olmaması o kentin düşman işgalinden kurtulmadığı anlamına gelmemektedir. Bugün Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluş günü. Aliağa’nın kurtuluşunun 99. Yılı hepimize kutlu olsun.”dedi. Selim Erkmen’in ardından Araştırmacı Yazar Cevat Yıldırım konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

“Aliağa 13 Eylül’de düşman işgalinden kurtulmuştur”

Cevat Yıldırım konuşmasında Aliağa tarihinden söz etti. Yıldırım, ordunun düzenlediği kuzey takip harekatının belgelerine artık herkesin ulaşabileceğini ifade ettikten sonra, “1922’de Aliağa ilçe değildi diyorlar. Aliağa o tarihte ilçe değildi ama Samurlu vardı, Karakuzu, Çıtak, Çaltılıdere, Güzelhisar, Kalabak vardı. Türk ordusu bu topraklardan geçerek düşman işgalini temizledi. Güvenliği sağladı. Aliağa’da bir çatışma olmadı. Fakat çatışma olmaması kurtuluş olmaması anlamına gelmez. Bu yüzden Aliağa birileri kabul etse de etmese de 13 Eylül’de düşman işgalinden kurtulmuştur.” dedi. Yıldırım’ın konuşmasının ardından CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

“Bu tavrı doğru bulmadığımızı buradan yeniden tekrarlıyoruz”

Başkan Oğuzhan konuşmasında, “Geçtiğimiz yıl Eylül Belediye Meclisi’nde Aliağa’nın kurtuluşunun resmi olarak kutlanması için Millet İttifakı Belediye Meclis Üyelerimizce önerge verildi. Bu önerge mecliste oy birliğiyle kabul edildi. Oy birliğiyle kabule rağmen Cuma günü Belediye Meclis Üyelerimizin tekrar hatırlatmasına rağmen resmi bir programın olmadığını öğrendik. Aliağalılık bilincinden uzak bu tavrı doğru bulmadığımızı buradan yeniden tekrarlıyoruz. Umarım Aliağa’nın kurtuluşunun 100. Yılını hep beraber burada büyük bir coşkuyla kutlarız. Aliağa idarecilerinin Aliağa’nın kurtuluş gününe olan ilgisizliğini sizin takdirlerinize bırakıyoruz.” Şeklinde konuştu. Başkan Oğuzhan’ın ardından İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu sahne aldı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler