131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

Mesut Gün, “Üretici yem bitkileri üretmeye yöneldi”

17 Haziran 2022, Cuma 06:19

     


Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün, başlayan hasat zamanıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Gün, artan maliyetlerden dolayı hayvancılıkla uğraşan üreticinin yem bitkisi üretimini artırdığını belirtti.

Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün, Aliağa Bölgesinde başlayan hasat zamanıyla ilgili Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulundu. Açıklamasına Aliağa Bölgesinde bulunan tarım arazileri hakkında bilgiler vererek başlayan Başkan Gün, “Aliağa bölgemiz yıllardır tarıma tanıklık etmiş topraklara sahip. Tarım buralarda doğmuştur. Geçmiş çağlarda KYME, Nemrut Limanımız, Karadut bölgelerinde tarım yaygındı. Bölgemizde tarım çok eski çağlara dayanıyor. Burada üzüm, zeytin, hububat ürünleri, incir, yemiş, meyve her dönemde üretilmiştir. Akdeniz Bölgemize dağılımlar olmuştur. Buralardan limanlar aracılığıyla bu bölgelere ürünler nakledilmiştir. Bizlerde yıllar sonra bu topraklarda tarım yapmaya devam ediyoruz. Bu sene Mayıs ayında yem bitkileri hasadına başladık. Mayıs ayının ilk haftasından itibaren fiğ, reygras, İtalyan çimi ve yonca hasadı yapıldı. Bu ürünler arasında yonca hasadı sezon boyunca devam ediyor. Yani altı yedi sefer biçim yapılır. Bu sene yem bitkileri üretimimiz arttı. Bunun nedeni hayvancılarımız kendi hayvanlarının yemini kendileri üretiyor. Artan üretim maliyetleri üreticimizi yem bitkileri üretmeye yöneltti.” dedi.

“Çiftçimiz ülke ekonomimiz için üretmeye devam etti”

Aliağa ovasında kapalı sulama sistemi olduğu için su sıkıntısı olmadığını söyleyen Gün, “Güzelhisar Barajımızdan yaklaşık 10 bin dekar alanımızı suya kavuşturduk. Bizim için çok iyi oldu. Nisan yağmurunu almadığımız zamanlarda bu kanallar yoluyla ürünlerimizi suluyoruz. Helvacı Bölgemiz yine büyük tarım arazilerimizin olduğu bir bölge. Bu bölgemiz hububat ağırlıklı çalışıyor. Bu bölgemizde de Haziran’ın ilk haftasından beri hububat hasadımız başladı. İlk rekoltelerimiz orta seviyede. Bunun sebepleri; Nisan yağmurlarını yeterli alamamak. Çiftçimiz yeterli gübre kullanamadı artan maliyetlerden dolayı. Ama çiftçimiz bütün bunlara rağmen ülke ekonomimiz için üretmeye devam etti.” ifadelerini kullandı.

“Buğday çok stratejik bir ürün haline geldi”

Devletin çalışmalarından bahsederek sözlerine devam eden Başkan Mesut Gün, “Devletimiz, Toprak Mahsulleri Ofisimiz fiyat politikasını açıkladı. Bu fiyat 6 lira 5 kuruş taban fiyat, 1 lira da mahsulünü Toprak Mahsullerine verirsen 7 lira 5 kuruş oluyor. Evet, bu fiyat normal bir fiyat ama artan maliyetler fazla olduğu zaman çiftçimizi memnun etmiyor. Bizler için önemli olan rekoltenin artmasıydı. Rekolte nasıl artar? Zamanında gübre, zamanında su, iklim şartlarının iyi olması, zamanında toprak işlemeyle tarım ürünlerinin rekoltesi artar. Hububat ürünlerimizin hasadı devam ediyor. İlçe tarım elamanlarımız bizim için tarlamıza düşen bir buğday tanesinin bile çok önemli olduğunu belirtiyor. Çünkü buğday çok stratejik bir ürün haline geldi. Gıda güvenliği çok önemli bir hale geldi. Bunun için biçerdöver kontrolleri çok sık yapılıyor. Bizim için yüzde üçlük kayıp bile çok önemli. Biçerdövercilerimize önemli bir çağrım var. Ayarlarınızı iyi yapın, bir buğday tanesi bile çok önemli.” Şeklinde konuştu.

“Çiftçimiz anızlarını yakmasın”

Vatandaşlara uyarıda bulunarak sözlerine devam eden Başkan Mesut Gün, “Tarım alanlarımızda gezen vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız gezerken sigara içmek istiyor. Bu durumda çok dikkatli olmalıyız. Bir anlık dikkatsizlik çiftçimizin bir yıllık emeğini yok edebilir. Ormanlık alanlarımızda kesinlikle sigara içmeyelim. Ormanlık alanlarımızı da korumamız lazım. Bir de çiftçimiz buğdayını biçip samanını yaptıktan sonra anızlarını yakmasın. Anız yakmak zaten yasal olarak yasak. Bunun yerine toprağını sürsün. O organik maddeler toprağa karışsın. Onlar seneye gübre olarak geri dönüşecek.” dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler