131019098
19 Mart 2024, Salı

“BU OLAYLAR KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİDİR”

17 Temmuz 2021, Cumartesi 06:25

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, geçtiğimiz günlerde gemi geri dönüşüm bölgesindeki bir firmada meydana gelen iş kazası hakkında basın açıklamasında bulundu. Platform bileşenleri adına konuşma yapan Sabahattin Yeşiltepe, “Bu tür olaylar kaza değil tarafımızca iş cinayetleri olarak değerlendirilmektedir” dedi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri geçtiğimiz günlerde bir gemi söküm firmasında iki işçinin hayatını kaybettiği iş kazası hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklamayı platform bileşenleri adına DİSK’e bağlı Emekli Sen’in Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe okudu. Sabahattin Yeşiltepe konuşmasında, “Geçen hafta Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde meydana gelen iş cinayetinde hayatlarını kaybeden emekçilerimizi anmak ve olayla ilgili halkımızı bilgilendirmek için toplanmış bulunmaktayız. Basına yansıyan şekliyle kaza olarak nitelendirilen bu olayı iş cinayeti olarak değerlendirmemizdeki sebep vahşi kapitalizmin doymak bilmeyen kazanç hırsıdır. Okullarımızda iş güvenliği tanımı yapılırken oluşan kazaların yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu anlatırız. Burada ekmek için emeğini ortaya koyan arkadaşlarımızın kazanç uğruna güvenli ortamlar oluşturulmadan çalıştırılmalarından dolayı bu tür olaylar kaza değil tarafımızca iş cinayetleri olarak değerlendirilmektedir. Türk Loydu’nun yapmış olduğu açıklamaya göre; ‘Aliağa’da faaliyet gösteren Gemi Söküm Tesislerinin çevreye duyarlı, iş güvenliğine ve işçi sağlığına uygun hale getirilmesi gerekmekte ve Aliağa’da sökülecek geminin kumsala oturtulup ırgatlar vasıtası ile çekilmesi yeterli bulunmamakta, bunun yerine kuru havuzda gemi sökümü yapılmalıdır’ denilmesine rağmen ilkel yöntemlerle uluslararası sözleşmeler dikkate alınmadan sökümlere devam edilmektedir.” Dedi.

Gemi sökümde yerine getirilmesi gereken hususlar

Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde derhal uygulanması gereken hususları hatırlatarak devam eden Yeşiltepe, “ Bu bağlamda Aliağa Gemi söküm tesislerinde derhal; potansiyel iş tehlikeleri konusunda çalışanların eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ve işverence gerekli önlemlerin alınması, çevre koruma eğitimleri ve önlemleri, hurda gemilerdeki tehlikeli atıklar ve atıkların toplanması, ayrıca sökümünde çevre ve iş sağlığı önlemleri, atıkların cins, miktar ve yer tespiti, atıkların geçici depolanması ve bertarafının sağlanması, asbest dahil diğer tehlikeli maddelerin sökümü-toplanması, söküm öncesi ve sırasında patlayıcı gazlar ve radyasyon ölçümleri, gemi söküm faaliyetlerinin çevre ve iş sağlığına uyumlu olarak yapılması için uluslararası uygulamaların tesislere adapte edilmesi işlemlerinin ivedilikle yerine getirilmesi gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

“Güzel ilçemiz dünyanın çöplüğü değil”

Aliağa’nın dünya çöplüğü olmadığını dile getirerek sözlerine devam eden Yeşiltepe, “Güzel ilçemizin dünyanın çöplüğü olmadığını, hiçbir kurum, kuruluş ve ülkenin de burayı çöplük olarak görmesine izin vermeyeceğimizi, nefesimizin yettiğince, duymayanların duyacakları görmeyenlerin görecekleri güne kadar haykırmaya devam edeceğiz. Çevremizin kirletilmesine doğanın talan edilip katledilmesine ve en önemlisi yaşama hakkımızın gasp edilmesine sessiz kalınmayacağının herkes tarafından bilinmesini isteriz. İktidarı uyarıyoruz! Risk her zamankinden daha büyüktür ve ağır tablolarla karşı karşıya kalınmaması için bir an önce harekete geçilmelidir Bu vesile ile konu ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını görevlerini yapmaya davet ediyoruz. İş cinayetlerine sessiz kalmayacağız. Emekçilerimize ve tüm halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle tedbirlerin alınmasındaki ısrarımız devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler