131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

MECLİSTE FİLİSTİN’E DESTEK, İSRAİL’E KINAMA

19 Mayıs 2021, Çarşamba 07:03

     


Aliağa Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, meclis üyeleri tarafından İsrail kınandı, Filistin halkına destek mesajları verildi.

Aliağa Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’ndaki oturum 6 - 8 Nisan 2021 tarihli meclis tutanağının okunup oylanması ve başkanlıktan gelen önergeler ile komisyondan gelen raporların meclis üyelerinin görüşüne sunulmasıyla başladı. Toplantıda; 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı, imar planı değişiklikleri, kiralama, Helvacı eski belediye binasının Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’na tahsisi gibi hususlar meclis üyelerince tek tek oylandı.

Başkanlıktan gelen önergeler komisyonlara gönderildi

Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında yer alan; Helvacı Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait 6540 ada 1 parsel üzerindeki binanın 25 yıl süreyle Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesi konusu oy birliğiyle İman Komisyonu’na havale edildi. 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı’nın görüşülmesi maddesi oy birliğiyle Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Aliağa Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer alan 4,5 hektar alanlı taşınmazın üzerine belediyenin hazırlayacağı ve onaylayacağı projeye uygun olarak yapımı karşılığında 18 yıl süreyle kiraya verilmesi hususu İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarına oy birliğiyle gönderildi.

Komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü

Karaköy Mahallesi’nde bulunan mülkiyetleri belediyeye ait 103 ada 7 numaralı 494 metrekare yüzölçümlü ve 102 ada 7 numaralı 493 metrekare yüzölçümlü taşınmazların satılması komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi. Helvacı Mahallesi’nde, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait 27 ada 19 numaralı 354 metrekare yüzölçümlü taşınmazın satılması hususu da komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.

Hakan Turan, “İsrail'in saldırıları, yaşam hakkının ihlalidir”

Maddelerin oylanmasının ardından söz alan grup sözcüleri Filistin’e destek, İsrail’in saldırılarına ise kınama mesajları verdi. İlk olarak Millet İttifakı adına söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan, “Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrail'in arefe günü başlattığı, çocuklar ve kadınlar dâhil çok sayıda masum Filistinlinin yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine sebep olan menfur saldırıları kınıyoruz. Bayram günlerinde sürdürülen ve Gazze'ye de yöneltilen saldırılar, çok vahim bir boyuta ulaşmıştır. Olaylar sonucu yaralanan ve yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. İsrail'in bu saldırıları, en kutsal hak olan yaşam hakkının ihlalidir. Filistinlilerin nesiller boyunca yaşadıkları topraklara el konulmasını hedefleyen bu saldırılar, orantısız güç kullanılarak hukuk dışı bir oldu-bitti yaratmaya yöneliktir. İsrail'in bu gayri insani saldırılarını şiddetle kınıyor, Birleşmiş Milletler'in (BM) saldırıların durdurulması için uluslararası hukuk ve temel insan hakları hukuku çerçevesinde yaptığı çağrıyı destekliyoruz. Kudüs ve Gazze'de son bir haftadır devam eden İsrail saldırganlığı BM kararlarına aykırı şekilde sürdürülen işgalin ve hukuk tanımazlığın geldiği son aşamayı ibretle gözler önüne sermektedir.” Dedi.

“Birlikte hareket etme zamanı gelmiştir”

Konuşmasına devam eden Turan, “Filistin topraklarında işlenen bu suçlardan dolayı sorumlularının tespit edilerek yargılanması ve cezalandırılması için uluslararası toplumun birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Bu çerçevede, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) ivedilikle harekete geçmesini talep ediyor, bu maksatla insana ve yaşam hakkına saygı duyan herkesi sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz. Artık İsrail'e karşı net, güçlü ve etkili bir tavır alınması şarttır. Aliağa ilçesi Millet İttifakı Meclis Üyeleri olarak, İsrail'in saldırganlığının ve Filistin halkına yaptığı zulmün karşısında durmaya, Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının haklı özgürlük, adalet, hukuk ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi beyan ederiz.” İfadelerini kullandı.

Hilal Sadıkoğlu, “Kudüs'ün onurunu korumak her Müslümanın boynunun borcu”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan’ın ardından Cumhur İttifakı adına MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hilal Sadıkoğlu söz aldı. Sadıkoğlu konuşmasında, “Üç dinin kutsallarını barındıran Kudüs'ü vicdansız, ahlaksız, hukuksuz, saygısız saldırılarıyla kirleten zalim İsrail, barbarlığını bir kez daha gösterdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. Ama bu işgalci zihniyet hiçbir kural tanımaksızın saldırılarını yeniden başlatarak hastane, okul, basın binaları demeden yüzlerce çocuk ve masumu katletmiştir. Kudüs'teki kiliseler bile ortak bir bildiriyle İsrail'in şiddete ve provakatif eylemlerine son vermesi çağrısında bulundu. Mescidi Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki ibadethanelere ve Müslümanlara yönelik her saldırı aynı zamanda bizlere yapılmış demektir. Mukaddes şehir Kudüs'ün onurunu, şerefini, izzetini, haysiyetini korumak her bir Müslümanın boynunun borcudur.”dedi.

“En güçlü iradeyi Türkiye temsil etmektedir”

Sadıkoğlu konuşmasına Mescidi Aksa’nın insanlığın kalbi olduğunu belirterek devam etti. Sadıkoğlu, “Kudüs insanlıktır. Mescidi Aksa insanlığın kalbidir. İsrail insanlığın kalbini hedef alırken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan uluslararası camianın İsrail'e güçlü bir tepki ve caydırıcı bir ders vermesi için 20'nin üzerinde devlet başkanı ile görüşerek büyük bir diplomasi trafiği başlatmıştır. Tüm dünyayı harekete geçirme gayretlerini sürdüren Sn Cumhurbaşkanımız'ın dışında dünyayı harekete geçirmeye çalışan kimse gözükmemektedir. Filistinli kardeşlerimizin yanında olan en güçlü iradeyi Türkiye temsil etmektedir. Ruhunu İslam'ın yoğurduğu Türk milleti yok olmadan, Siyonistler bu toprakları nihai olarak işgal edemeyecek, buradaki halkları köleleştiremeyecektir. Filistin'deki genç şehidin tabutuna sarılan Türk bayrağı, bizim beklenen olarak görüldüğümüzün bir sembolüdür. Türkiye tüm mazlumların umudu olmuştur. İnsanlığa yeniden insanca, hakça bir dünya kuracak hakikat medeniyeti yolculuğunu yine bizler armağan edeceğiz. Son olarak haykırıyoruz ki; İsrail işgal güçlerinin, Kudüs'teki sivil ve savunmasız Filistin halkına karşı uyguladığı şiddet derhal sona ermelidir. Filistinlileri evlerinden etmeye ve yurtlarından çıkarmaya yönelik her türlü doğrudan ve dolaylı baskıların derhal sonlandırılması gerekmektedir. Bölgenin istikrarı açısından BM'nin devreye girerek, İsrail'in saldırıları ve işgalleriyle alakalı daha önce alınmış BM kararlarının uygulanması ve adil bir çözümün bulunması tesis edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Grup sözcülerinin ardından konuşan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Aliağa Belediye Meclisi bir ve diri olarak, tüm Türk Milleti gibi, İsrail’i saldırılarından dolayı kınıyor, Filistin halkının yanında olduğunu ifade ediyor.” dedi.

İkinci birleşim cuma günü

Komisyonlara havale edilen maddelerin görüşüleceği Aliağa Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı’nın ikinci birleşimi, 21 Mayıs 2021 Cuma günü saat 15.00’te yapılacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler