131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

BİR TEPKİ DE EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU’NDAN

23 Ağustos 2019, Cuma 06:21

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, son günlerde artan orman yangınları ile Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, son günlerde sıklıkla meydana gelen orman yangınları ile Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak kayyum atanması ile ilgili basın açıklaması yaptı. DİSK Emekli-Sen ve Eğitim-Sen Aliağa Temsilciliğinin ortak binasında yapılan basın açıklamasında, demokrasinin halkın seçimle iktidarı belirleyebileceğini teminat altına alan bir yönetim şekli olduğu vurgulandı. Açıklamada, yerel yönetimlerin ülkemiz için demokrasinin can damarı işlevini yerine getirdiği belirtilerek, Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde bir kez daha hukuksuz bir sabaha uyandığı ifade edildi. Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının, henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek bir idari kararla görevlerinden uzaklaştırıldığı ve yerlerine bu illerin valilerinin kayyum olarak atandığının hatırlatıldı.

“Kayyum halk iradesine darbedir”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri adına ortak basın açıklaması metnini okuyan Eğitim-Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu, “YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen bu üç belediye başkanının görevlerinden uzaklaştırılması, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kere daha açık etmiş, ülkemizin idari yapısının yanı sıra yargısı da ağır bir darbe almıştır. Ayrıca İstanbul, Ankara ve diğer bazı illerde uygulandığı üzere görevden alınan, ya da uzaklaştırılan belediye başkanı yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, bariz bir çifte standart doğurmuştur. Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda, tekçi ve faşizan politikaların sonucu olarak halkın ezici çoğunluğunun meclise, yargıya, adalete ve basına inancı ve güveni dramatik bir şekilde azalmıştır. Aliağa Emek ve Demokrasi güçleri adına şunu belirtmek isteriz ki, kayyum halk iradesine darbedir ve seçilmiş belediye başkanlarının hızla görevine iade edilmesi ve bu tür uygulamalara son verilmesi siyasal hayatımız için kritik bir önem ve anlama sahiptir. Asıl ihtiyacımız olan güçlü bir demokrasidir. Demokrasinin güçlenebilmesinin yolu da eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu, adil ve barışçıl bir yaşamın sağlanmasından geçmektedir.” dedi.

Basın açıklamasının devamında, son günlerde giderek artan orman yangınları ile ilgili de açıklamalarda bulunuldu. Yangın söndürme çalışmalarının gecikmesine tepki gösterildi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler