131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

ÇEVRECİLERDEN NEMPORT’A ASFALT TEPKİSİ

24 Haziran 2016, Cuma 07:15

     


Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi tarafından, Kyme arkeolojik SİT alanı sınırları içindeki Nemport Şirketi’nin idari binası önündeki üzeri asfaltla kapatılan arkeolojik kazı çalışmalarının bulunduğu alanda basın açıklaması yapıldı.

Kyme Antik Kenti alanında kurulu olan Nemport şirketi idari binası önünde toplanan çevreciler, şirket tarafından geçtiğimiz günlerde tarihi bölgedeki arkeolojik araştırma kazısı çukurlarının kapatıldığını iddia ederek tepkilerini dile getirdi. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına Birleşik Haziran Hareketi, Şehir Plancıları Odası, Emekli-Sen ve Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubeleri ile Fikir Kulüpleri Federasyonu Aliağa Temsilciliği gibi demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

“KORUMA KURULU VE ŞİRKET HAKKINDA DAVA AÇACAĞIZ”

Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Ülkemizin koruma yasalarına, anayasasına, imar yasasına aykırı işlemlerin yapıldığını bir kez daha sizlerle paylaşmak için burada bulunuyoruz. Birinci işlem Nemport Şirketinin idari binasının hemen altında yapıldı. İkinci işlem de yine Nemport İdari Binasının hemen yanındaki bu alanda yapıldı. Birinci alanda Kültür Bakanlığı belgelerinde gördüğü gibi dünyanın en önemli antik kentinin en önemli birimi olan su dağıtım istasyonu ve beraberindeki birçok eser ortaya çıktı. İzmir Arkeoloji Müzesi bu eserleri belgeledi. Hatta Kültür Bakanlığı’nın dergisinde resmi olarak yayınlandı. Bu belgelerin üzerinde görevli arkeologların isimleri ve görevleri var. Bu bölgede buldukları eserler var. Sanki bu eserler bulunmamış, İzmir Arkeoloji Müzesi burada inceleme yapmamış gibi eserlerin bulunduğu yere bina yapılması yasadışı yöntemlerle 2 Numaralı İzmir Koruma Kurulu’ndan onay aldı. Biz her iki işlem için de 2 Numaralı Koruma Kurulu ile ilgili şirket hakkında ağır cezalık dava açacağız” diye konuştu.

“BU BÖLGEYİ ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORLAR”

Aynı bölgede geçtiğimiz günlerde bir yasa dışı işlemin daha gerçekleştiğini ifade eden Karaçorlu, “Geçtiğimiz aylarda burada kazı çukurları açıldı ve antik eserler bulundu. Birinci derece arkeolojik SİT özelliği gösteren çukurların bulunduğu bu bölgeye şimdi de aynı şekilde koruma kurulu tarafından, eserlerin korunması gerektiği raporu verildiği halde yasa dışı yollarla yapı izni verildi. Alınan izin yanlıştır ve suçtur. Bu suçu işleten Nemport Şirketi özel çıkarları için, bölgeyi yapılaşmaya açmak için hızla bu çukurları kapattırdı. Bu çukurları kapattırıp, Koruma Kurulundan izin alıp yine buraya yapılar dikecek. Yapılar dikilince bu bölgede bir müze oluşturulamayacak. Bu bölgeyi göz göre göre ortadan kaldırıp daha sonra da hiçbir şey yapılamaz hale getirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“MUSA ÇAM NEMPORT İÇİN ARACI OLDU”

Aliağalı yurttaşlar olarak bu duruma izin vermeyeceklerini kaydeden Karaçorlu, bunun için gerekli işlemleri yaptıklarını, bu işlemlerle ilgili gelişmeleri ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Yaptıkları basın açıklaması öncesinde Nemport Şirketinin, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ı aracı olarak kullandığını iddia eden Karaçorlu, “Farklı siyasi partilerden, farklı milletvekilleri bizi aradı. Nemport Şirketi’nden bilgi almadan neden böyle bir şey yaptığımız sordu. Burada biber veya domates ekilmiyor ki görüş alışverişi yapalım. Biz bu eylemde CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın bizim yanımızda olmasını beklerdik. Biz o görüşmede kendisine etnikliğin ne amaçla yapılacağını ilettik. Bizim daha önceleri yaptığımız bir başka etkinliğimizde henüz milletvekili seçilmemişken yanımızda yer almıştı. Ama Musa Çam bu defa bizim yanımızda olmadığı gibi Nemport Şirketi’nin bu işlemlerine da farklı biçimde ortak olmuştur. ülkemiz siyasilerinin halktan yana, toplumsal örgütlenmelerden yana, yasalardan yana olmaları gerekir” dedi. Çevreciler yapılan basın açıklamasının Nemport Şirketi’ni alkışlarla protesto ederek alandan ayırdılar.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler