131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

UĞUR MUMCU KATLEDİLİŞİNİN 27. YILINDA ANILDI

25 Ocak 2020, Cumartesi 06:19

     


Ankara'daki evinin önünde 27 yıl önce gerçekleştirilen bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, her yıl olduğu gibi bu yıl da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi’nin düzenlediği programla Aliağa Uğur Mumcu Parkı'ndaki heykeli önünde anıldı.

Ankara’da 24 Ocak 1993 tarihinde evinin önündeki otomobiline konulan bombanın infilak ettirilmesi sonucu öldürülen Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 27. yılında Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi tarafından Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törene Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi’nin yanı sıra, CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan ve partililer, İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan temsilciler ile Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Suat Kıvılcım Çağan bir konuşma yaptı.

“Yeri doldurulamayacak büyük bir şahsiyet”

24 Ocak 1993 tarihinde, karanlık eller tarafından arabasına konulan bir bombanın patlaması sonucunda yaşamını yitiren Uğur Mumcu’nun, yeri hiçbir zaman doldurulamayacak büyük bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Suat Kıvılcım Çağan, “Aydın kimliği ve başarılı meslek hayatıyla gazeteci olmasının ötesinde ömrünü Türkiye’nin çağdaşlaşma ve gelişme mücadelesine adayan ve kendisini kalpaksız Kuvayi Milliye neferi olarak nitelendiren Uğur Mumcu, yazıları ve eserleri ile kalemin kılıçtan keskin olduğunu ortaya koymuştur. İnsanlara fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmalarını öğütleyen Uğur Mumcu, araştıran, sorgulayan ve korkusuzca mesleğini icra eden bir gazeteciydi.” dedi.

“Mumcu’nun yazıları bugün hala geçerli”

Suat Kıvılcım Çağan, Uğur Mumcu’nun katledilmesi ile kaybedilenin sadece Uğur Mumcu değil, Uğur Mumcu gazeteciliğinin de yitirildiğini ifade etti. Uğur Mumcu’nun yazılarının bugün için hala geçerli olduğunu söyleyen Çağan, “Bu durum Uğur Mumcu’nun uzak görüşlülüğü açısından övünülecek bir durum gibi görülse de toplum adına utanç vericidir. Çünkü 30 yıl öncesinden uyarılmış olmasına karşın toplum, tuzağa düşmeyecek uyanıklığı gösterememiş, yıllarca olduğu yerde debelenmeye devam etmiştir. Hiç şüphesiz, bu suikastın arkasındaki karanlık güçler Uğur Mumcu’nun temsil ettiği Kuvayı Milliye ruhunu hedef almışlardı. Şu bilinmelidir ki, bu topraklarda ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyen, Kuvayi Milliye ilke ve anlayışını benimsemiş Cumhuriyet sevdalıları var olduğu sürece hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklar. Uğur Mumcu ve demokrasi uğruna mücadele eden tüm şehitlerimizi saygıyla, özlemle ve minnetle anıyoruz.” diye konuştu.

Asker arkadaşı, Uğur Mumcu’yu anlattı

Suat Kıvılcım Çağan’ın konuşmasının ardından, Aliağa’nın Helvacı Mahallesi’nde ikamet eden, 1973 yılında Ağrı Patnos’ta Uğur Mumcu ile birlikte askerlik yapan Tuncay Kalaycı, Mumcu ile ilgili askerlik anılarını anlattı. Anma töreni, katılımcıların Uğur Mumcu heykeline karanfil bırakmasıyla son buldu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler