S plaka ihalesi yargı kararlarına uygun olarak yapılacak
25 Temmuz 2023, Salı 06:47Tweet |
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’nden yapılan açıklamada Sayıştay raporları ve yargı kararları doğrultusunda, İzmir il sınırları içinde faaliyet gösterecek ticari plakalı araçların “kiralama yoluyla” verilebileceği belirtildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmet sınırları içindeki S plakalı araç sayısının ilk etapta 400 adet artırılmasına yönelik karar doğrultusunda gerekli işlemlerin mevzuatın ve yargı kurumlarının yönlendirmeleri ve kararlarına göre yapıldığını açıkladı. Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu amaçla açık teklif usulü ile ihale yapılmasına ilişkin encümen kararının açılan dava üzerine Danıştay tarafından iptal edildiği hatırlatılarak Sayıştay’ın “Dolmuş, Taksi, Servis ve Minibüs Plakalarının Süresiz Olarak Verilmesi” başlıklı raporundan şu ifadelere yer verildi: “(Belediyelerin) Danıştay’ın görüşü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararıyla süresi 49 yılı geçmemek üzere imtiyaz yoluyla devredilebileceği, toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceği, toplu taşıma hatlarını kiraya verebileceği veya hizmet satın alma yoluyla yerine getirebileceği belirtilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun ‘Kiralarda Sözleşme Süresi’ başlıklı 64.maddesinde ise kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresinin, 10 yıldan çok olamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile Danıştay kararı birlikte değerlendirildiğinde, belediyelerin toplu taşıma hizmetindeki görev, yetki ve sorumluluklarını ancak belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda, belirli bir süre için özel hukuk kişilerine gördürülebileceği yönünde düzenlemeler yapılmış olup bu kapsamda ihale sürelerinin, kiralama yöntemi için en fazla 10 yıl, imtiyaz yöntemi için en fazla 49 yıl, ruhsat vermede ise muhammen bedelin belirlenerek imtiyaz ve tekel oluşturmayacak şekilde belirli bir süre olarak belirlenmesi gerekmektedir. Sonuç olarak yolcu taşıma faaliyetinde bulunulması için verilecek plakaların 5393 sayılı Kanun’da gösterilen usuller ve 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi gerekmektedir.”
Ticari plakalı araçlar kiralama ile verilebilecek
İzmir Büyükşehir Belediye Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamanın devamında ise şöyle denildi: “Belediyemiz tarafından; Sayıştay Raporları ve Danıştay/Mahkeme Kararları doğrultusunda, İzmir il sınırları içerisinde faaliyet gösterecek ticari plakalı araçlar ‘kiralama yoluyla’ verilebilecektir. 23.03.2021 tarihli 211/144 sayılı UKOME Genel Kurul kararının gereğini yerine getirebilmek amacıyla ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 64.Maddesi ‘Kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi, on yıldan çok olamaz’' hükmü doğrultusunda; 400 adet 'S' plakanın ihale (kiralama) yoluyla dağıtılması ve kullanım süresinin 10 yıl olarak belirlenmesine ilişkin 12.07.2023 tarihli 05.725 sayılı Meclis Kararı alınmış olup, bu doğrultuda iş/işlemler yürütülmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, mevzuatın ve yargı kurumlarının yönlendirmeleri ve kararlarına göre işlem yapılmaktadır.”
(HABER MERKEZİ)

Yüzünüzle tamamen uyumlu, doğal ve estetik bir burun mümkün

Aliağa'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde "Zaferin

Kendi hikâyesini notalara döken müzisyen Anıl Kaplanoğlu ile müzik

FIBA Avrupa Kupası'nın yeni sezonunda mücadele edecek takımlar belirlendi.

İZSU’nun 10 Temmuz verilerine göre, kentin tüm barajlarındaki doluluk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da yangın emniyet şeridi oluşturdu,

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşları,

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), son günlerde kenti etkileyen

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gezici Açıkhava Film Günleri

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören

Ocak-mayıs döneminde Türkiye'den yapılan 110 milyar doları aşan ihracatın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,

Tüm dünyada ekonomik belirsizlikler ve riskler arttıkça bireyler

Portföy yönetimi, yatırımcıların varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmelerine

Finansal hedefler, kişisel ve kurumsal yaşamda uzun vadeli başarının anahtarını oluşturur.

CHP Genel Başkanı Özel, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde, İzmir Büyükşehir

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde