BARAJLARIN SU SEVİYESİNDE DÜŞME YOK
28 Mayıs 2022, Cumartesi 06:18Tweet |
Bölgede kurak geçen ilkbahara rağmen sonbahar ve kış aylarında etkili olan yağışlar sayesinde barajların önemli bölümünde geçen yıla göre su seviyesinde aşırı düşme yaşanmadı.
İlkbahar mevsimini kurak geçiren Ege Bölgesi'nde sonbahar ve kış döneminde etkili olan yağışlar, barajların önemli bölümünde su seviyesinde aşırı düşme yaşanmasının önüne geçti. Türkiye'de su/tarım yılı yağışları, her sene 1 Ekim'den başlanarak 12 ay boyunca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce takip edilerek hesaplanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "Nisan ayı yağış değerlendirmesi" verilerinden derlenen bilgilere göre, Ege Bölgesi'nde 1991-2020 dönemi uzun yıllar nisan ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 54 kilogram olarak hesaplandı. Uzun yıllar su/tarım yılı ekim-nisan yağışları 491,9 milimetre olarak ölçülen Ege Bölgesi'ne bu yılın (su/tarım yılı) aynı döneminde metrekareye 446,2 kilogram yağış düştü. Bu anlamda yağışlarda normaline göre yüzde 9 azalma, geçen yıla göre ise 8 artış gerçekleşti. Bölgede kurak geçen ilkbahar ayına rağmen sonbahar ve kışın etkili olan yağış sayesinde barajların önemli bir bölümünde su seviyesi geçen yıla göre düşmedi.
Baraj doluluk oranları yüzde 55
DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre İzmir'deki 15 barajın doluluk oranı, geçen yılın mayıs ayında yüzde 56 olarak kayıtlara geçerken, bu senenin aynı döneminde yüzde 55 seviyesine geriledi. Barajlardan Bademli'de rakam yüzde 96'dan yüzde 100'e, Alaçatı'da yüzde 63'ten yüzde 81'e, Güzelhisar'da yüzde 82'den yüzde 83'e, Çaltıkkoru'da yüzde 72'dan yüzde 81'e, Zeytinova'da yüzde 29'dan yüzde 30'a, Beydağ'da yüzde 7'den yüzde 11'e yükselirken, geçen yıl yüzde 100 olan Karareis Barajı, bu yıl da yüzde 100 olarak kayıtlara geçti. Doluluk oranı Ürkmez'de yüzde 97'den yüzde 95'e, Kestel'de yüzde 58'den yüzde 50'ye, Kavakdere'de yüzde 99'dan yüzde 96'ya, Yortanlı'da yüzde 62'den yüzde 50'ye, Seferihisar'da yüzde 90'dan yüzde 77'ye, Balçova'da yüzde 90'dan yüzde 70'e, Tahtalı'da yüzde 77'den yüzde 64'e, Ödemiş Aktaş'ta yüzde 47'den yüzde 38'e geriledi.
Manisa'daki barajların durumu
Yeterli yağışı alamayan Manisa'da da doluluk oran Güneşli'de yüzde 99'dan yüzde 100'e, Afşan'da yüzde 26'dan yüzde 37'ye, Buldan'da yüzde 2'den yüzde 6'ya yükseldi. Doluluk, Demirköprü'de yüzde 14'ten yüzde 6'ya, Gördes'te yüzde 9'dan yüzde 6'ya, Sevişler'de yüzde 67'den yüzde 53'e, Marmara Gölü'nde yüzde 2'den sıfıra geriledi. Uşak'taki Küçükler Barajı'nda ise su seviyesi yüzde 22'den yüzde 26'ya çıktı.
İkinci ürünlere su verilmeyecek
DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, bölgede su seviyesinin geçen yılla benzer olduğunu ifade ederek, su sıkıntısı olan yerlerle ilgili de gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Bu durumu çiftçilerle paylaştıklarını vurgulayan Çınar, "İkinci ürünlere kesinlikle su vermeyeceğimizi ve gece sulaması yapmamız gerektiği, sulama sahası dışına kesinlikle su verilmeyeceği, su ihtiyacı az olan bitkilerin tercih edilmesi konusunda aylar öncesinden bilgilendirme yapmıştık. Dolayısıyla bu sene sulamada herhangi bir problem yaşayacağımızı düşünmüyoruz." dedi.
Su tasarrufu uyarısı
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Güney Bölgesi Su Arıtma Şube Müdürü Serhat Ural da ilkbahar döneminde mevsim normallerinden daha az yağış düşmesine rağmen barajlardaki durumun genel itibarıyla iyi seviyede olduğunu söyledi. Su tasarrufu konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan Ural, İzmir metropol alanının yüzde 40'lık su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'nda yağışsız döneme girilmesine rağmen 560 günlük su bulunduğunu dile getirdi.
(AA)

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören

Ocak-mayıs döneminde Türkiye'den yapılan 110 milyar doları aşan ihracatın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,

Tüm dünyada ekonomik belirsizlikler ve riskler arttıkça bireyler

Portföy yönetimi, yatırımcıların varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmelerine

Finansal hedefler, kişisel ve kurumsal yaşamda uzun vadeli başarının anahtarını oluşturur.

CHP Genel Başkanı Özel, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde, İzmir Büyükşehir

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde

Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Hollandalı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yolsuzluk soruşturması kapsamında

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Aliağa Şoförler

Karşıyaka Veteran Hentbol takımı, Burhaniye Turnuvası’nı namağlup birincilikle

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa