131019098
23 Nisan 2024, Salı

Arkadaşlık Uygulamaları Nasıl Güvenli Kullanılır?

7 Mart 2018, Çarşamba 12:28

     


Özgür ve kendine güvenen, yeni etrafındaki yeni olasılıkları fark etmek isteyen öğrenciler arasında arkadaşlık uygulamaları son hızıyla yayıldı. Hala gittiğimiz partilerde yeni kişilerle tanışmak ilgimizi çekiyor olsa da kendimizi arkadaşlık uygulamalarındaki profillere bakmaktan alamıyoruz. Üniversitedeki birçok arkadaşım için, tabii ben de dahilim buna, Tinder gibi arkadaşlık uygulamaları hayatımızın sıradan bir parçası artık.

Peki bu uygulamaları kullanırken ne kadar güvende olduğunuzu düşünüyorsunuz? Aklıma düşen şüpheler yüzünden daha güvende hissetmek için neler yapabileceğimi öğrenmek istedim ve çok faydalı önerilerle karşılaştım.

1. Kural: Araştırmanızı İyi Yapın

Peşinde olduğumuz şey karşımızdakinin küçük yalanları değil. Yani kendisini birkaç yaş küçük göstermiş, kilosunu az bir şey az söylemiş... Bunları sonuçta herkes söylüyor. Bundan daha fazlasını saklayan kişilerin gerçek yüzünü ortaya çıkarmak gerekir. Kim bir sapıkla veya evli bir adamla ilişkiye başlamak ister ki?

Sohbet ettiğiniz, buluşmayı düşündüğünüz kişiyi internetten araştırma konusunda tereddüt etmeyin. Bu milletin arkasından iş çevirmek değil, kendinizi korumak için yapmanız gereken bir şey.

Karşınızdakinin adını, telefon numarasını ve e-posta adresini öğrendikten sonra araştırmaya başlayabilirsiniz. Şüphesiz ilk olarak bakacağımız yer sosyal medya hesapları olacak. Haklarında bilgi toplarken arkadaş sayısına ve fotoğraflarına dikkat etmeyi ihmal etmeyin. Bu yerlerden profilin sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz. Elbette bir SMS takip programı kullanmak gibi etkili çözümleri tercih etmek de çok mantıklı.

Araştırmanız sonucunda hoşunuza gitmeyen şeylerle karşılaşırsanız ilişkinizi uzatmadan bitirin. Uygulamadan kişiyi engelleyip silmek gerçekten çok kolay ve rahatlatıcı.

2. Kural: Uygulamadan Sohbeti Uzatmayın

Birini anında tanımanın imkansız olduğunu biliyorum. Ama uygulamadan sohbet ettiğinizde tanıdığınız kişinin gerçekten karşınızdaki kişi olduğunu bilemezsiniz. İnsanlar uygulamalar üzerinden çok rahat yalan söyleyebiliyor. Bu yüzden yalan söylemenin, numara yapmanın daha zor olduğu bir buluşmaya çıkmak için uzun süre beklemeyin.

Karşınızdaki kişi buluşma konusunda normal olamayacak kadar hevesli veya isteksizse temkinli davranın. Henüz vakti olmadığını düşündüğünüz halde karşıdaki çok ısrarcıysa, tam tersine siz vaktinin geldiğini düşünürken hep bir bahane üretip buluşmaktan kaçıyorsa ortada hoş olmayan şeyler dönüyor demektir.

3. Kural: İlk Buluşmayı Doğru Şekilde Yapın

İlk buluşmayı planlarken karşı taraftan çok hoşlanmış olsanız bile uslu bir kız olarak romantizminizi kenara koyup mantığınızla düşünmelisiniz.

Akşam saatlerini tercih etmek ilk buluşma için tehlikeli bir fikir. Havanın aydınlık olduğu saatlerde buluşmanız daha güvenli. Buluşma içinse bir sürü insanın etrafınızda olacağı, hatta güvenlik kameralarının olduğu bir yer seçmelisiniz. Karşınızdaki kişinin aklında değişik planlar varsa bu onu caydıracaktır. Caydırmazsa bile etrafta müdahale edecek bir sürü kişi olur.

Tahmin edebileceğiniz gibi baş başa kalacağınız yerler uygun değil. Evine gitmeyi veya kendi evinize çağırmayı da aklınızdan çıkarabilirsiniz.

4. Kural: Arabasına Binmeyin

Henüz tam olarak tanımadığınız birinin arabasına binmek büyük hata olabilir. Sizi arabayla bir yere bırakmak isteyen herkesi zan altında bırakmak istemesem de arabaya bindiğinizde kontrolü tamamen sürücüye bırakmış oluyorsunuz. Arabayı istediği yere götürebilir, kapıları tek tuşla kilitleyebilir ve başınıza büyük dert olabilirler.

Sizi evine bırakmayı ve evden almayı teklif etmesi de başka bir açıdan riskli. Belki sonradan görüşmek istemeyeceğiniz birine nerede oturduğunuzu göstermeyi ve başınıza musallat etme riskini almayı istemezsiniz.

Otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarına yakın veya en azından kolayca taksi bulabileceğiniz bir yerde buluşun. Kendi aracınız varsa da yanlış anlaşılıp güzel bir buluşmayı kötü noktalama riski olduğu için karşıdaki kişiyi arabaya davet etmeyin.

5. Kural: Yediğinize, İçtiğinize Dikkat Edin

Televizyon izlerken, gazete okurken rastladığımız bütün o kaçırılma, tecavüze uğrama ve öldürülme haberlerini ciddiye almalıyız. Yani size yeni tanıştığınız kişilerden yiyecek, içecek bir şey kabul etmeyin dediğimde bana gülmemelisiniz. Hatta sigara ikramını bile geri çevirmelisiniz. Başkalarının verdiği şeylerin içinde her şey olabilir.

Sadece ikramlara karşı temkinli olmanız yetmek. Yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri gözünüzün önünden ayırmamalısınız. Yani içkinizi bırakıp tuvalete gitmeyin.

Ayrıca alkollü bir şeyler içiyorsanız sınırını iyi ayarlamalısınız. Alkol muhakeme gücünü kötü etkilediği için istemediğiniz şeyler yapmanıza, yanlış kararlar almanıza ve gözünüzün önünde olan bitenleri bile fark etmemenize neden olabilir. Aşırıya kaçırdığınızdaysa çok daha kötü veya utandırıcı şeyler yaşayabilirsiniz.

6. Kural: Arkadaşlarınıza Nerede Olacağınızı Söyleyin

Arkadaşlarınız bu tip uygulamalar kullanıyor olmasalar bile onlara nereye gideceğinizi, kiminle buluşacağınızı ve ne zaman döneceğinizi söylemelisiniz. Vaktinde dönmezseniz bunu hemen fark edecek ve sizi nerede arayacağını bilen kişilerin olması gerek.

Buluşma sırasında başka bir yere gitmeyi isterseniz bunu da arkadaşlarınıza haber vermeyi ihmal etmeyin. Ufak bir mesaj bile yeterli. Elbette yaptığınız her şeyi arkadaşlarınıza söylemeniz buluşmanızı baltalayabileceği için aranızdaki mesajlaşmayı, konuşmayı minimum düzeyde tutmalısınız.

Eğer arkadaşlarınız da bu uygulamaları kullanıyorsa çok daha iyi. Buluşacağınız kişinin profilini göstererek onlardan mutlaka fikir alın. Duruma daha mesafeli yaklaşacakları için sizin fark etmediğiniz detayları görecekler, faydalı tavsiyeler vereceklerdir.







 
Son Eklenen Haberler