131019098
9 Mayıs 2024, Perşembe

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN “EVDE TAKİP İZLEMİ”

10 Nisan 2020, Cuma 06:44

     


Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hastaneye yatış gerekmeyen hastalar için uygulanan yöntemlerden biri olan evde hasta izlemi bölümü paylaşıldı. Paylaşılan izlemde bu hastaların tedavi boyunca evden çıkmamaları gerektiği önemle vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü evde hasta izlemi bölümünü paylaştı. Paylaşılan bölümde hastaneye yatış gerekmediği düşünülen 50 yaş altı, kliniği hafif ve COVID-19’un ağır seyretmesine neden olabilecek risk faktörü olmayan yani hipertansiyon, diyabet, kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, kronik böbrek yetmezliği veya bağışıklık yetmezliği ve benzeri kesin COVID-19 vakaları semptomlar düzelene kadar gerekirse uygun tedavi başlanarak evde takip edilebiliyor. Ancak hastanın ev koşulları, evde yaşayan 65 yaş veya COVID-19’un ağır seyretmesine neden olabilecek risk faktörü olan birey var ise hekim kararı ile hastanede takip edilebiliyor. Hastaneye yatırılan ve taburculuk kriterlerini taşıyan hastalar da iyileşme sürelerini evde tamamlayabilecek. Paylaşılan evde hasta izleminde bu hastalara ilaçları ve yeterli sayıda maske verilerek hasta evine gönderilebilecek. İzlemde, “Evde izlenen hastalar iyileşene kadar aile hekimi tarafından takip edilmelidir. Hastaya ait tıbbi bilgiler aile hekimi ile paylaşılmalı, ve 14 gün süreyle gün aşırı telefon ile sağlık durumu semptomlar yönünden sorularak değerlendirilir. Evdeki izlem süresinde yapması gerekenler ve cezai sorumluluğu anlatıldıktan sonra bu bilgileri içeren onam formu imzalatılır. Hasta izlem süresini evde geçirmelidir. Eve ziyaretçi kabul edilmemelidir. Başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığı zaman tıbbi maske takmalıdır. Ev halkına bulaş riskini önlemek için evde takipli hasta(lar) mümkünse diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalıdır. Maske nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirmelidir. Özellikle evde yaşayan > 65 yaş ve/veya COVID-19’un ağır seyretmesine neden olabilecek risk faktörü olan bireyler mümkünse aynı evde bulunmamalı ya da temas riski en aza indirilmelidir. Hastanın ev içindeki hareketi olabildiğince sınırlı olmalıdır. Hasta, varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmalıdır. Ortak tuvalet, banyo kullanılıyorsa bu alanlar iyi havalandırılmalıdır. Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmelidir.” İfadelerine yer verildi

“Yüzeyler çamaşır suyuyla temizlenmeli”

İzlemde evde kalma koşulları da açıkça belirtilirken, “Hastaya ve yakınlarına solunum hijyeni konusunda eğitim verilmelidir (Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen kağıt mendille) ağzını kapatmalı, kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere konularak ağzı kapatılarak, ikinci bir naylon poşet içerisinde atılmalı, ellerini sık yıkamalı). Hasta, kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyalar su ve sabunla yıkanmalıdır. Vakanın kullandığı kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri 60-90°C’de çamaşır deterjanı ile yıkanmalıdır. Hasta odasının temizliği esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanılmalıdır. Solunum yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları ile kontamine olması durumunda tüm yüzeylerin normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyuyla temizlenmesi, belirgin şekilde kirlenme olduğunda normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyuyla kullanılmalıdır. Tüm ev sakinleri kendi sağlık durumlarını takip etmeli ve herhangi bir belirti ortaya çıkması durumunda sağlık kurumuna başvurmalıdır. Hastanın genel durumu bozulduğunda 112 aranarak tıbbi yardım istenmeli ve hastanın durumu hakkında sağlık kuruluşuna bilgi verilmelidir. Hastanın nakli gerekli ise nakil sırasında mutlaka tıbbi maske takmaları sağlanmalıdır.” İfadeleri kullanıldı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler