131019098
19 Mart 2024, Salı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI NASIL ÖNLENİR?

30 Ekim 2020, Cuma 06:48

     


Ailelerin en büyük sorunu: kardeş kıskançlığı nasıl önlenir? Kardeş ilişkisi çocuğun kimlik gelişimi ve sosyal gelişimini etkileyen çok önemli bir faktördür. Kıskançlık duygusu insanın hangi yaşta olursa olsun baş edebilmesi en güç duygulardan biridir. Bir çok çocuk ise anne babasının sevgisini, ilgisini paylaşmak istemez ve zorlanırlar. Ailesinin sevgisini kardeşi ile paylaşacağını düşünen çocuk o arzulanan sevgiyi kaybedeceğini düşünür. Bu düşünceler ise acı veren duygulara dönüşebilir. Bazı zamanlarda çocuk hiçbir zaman kardeşi olsun istemez. Bazı durumlarda ise bir kardeşi olması için ailesine isteklerde bulunur. Fakat kardeşi dünyaya geldikten sonra problem oluşturan davranışlar ortaya çıkar. Aileler ise bu kadar istekli olduğu halde ne olduğunu anlayamaz. Çocuklar kardeş isterken daha çok oyun arkadaşının olmasını isterler. Hayatını ve ebeveynlerini paylaşma fikrini düşünemezler. Kardeş kavramı bilinen değil öğrenilen bir kavramdır. Kardeşi olan çocuklar bir daha tek çocuk rahatlığına ve konforuna ulaşamayacağını anlamaktadır. Yeni doğan çocuğun fiziksel ihtiyaç ve bakımı gereği daha fazla ilgiye muhtaç olarak dünyaya gelir. Bu durum ilk çocuk için büyük bir değişimi gerektirir çünkü onunla ilgilenen sürenin kısıtlanmasına yol açmaktadır.

Kardeş kıskançlığının şiddeti ilk çocuğun yaşı, cinsiyeti, aile içinde ki durumu ve mizacına göre değişim göstermektedir. Eve yeni bir kardeş geldiği takdirde her çocuk kendini tedirgin hissedebilir. Bunun sebebi aile ve ev hayatında oluşacak değişiklikleri bilmemesi ve öngörememesidir. Değişiklikleri fark ederek tepki göstermeye başlar. Bildiği ve alıştığı durumlarda olmaması çocuk için güvensizlik yaşatır. Kardeşler arasında yaş farkı kıskançlık seviyesini etkileyen bir değişkendir. Aralarında ki yaş farkı azaldıkça kıskançlık seviyesinin arttığı görülmektedir. Anneye karşı yoğun ilgi duyulan dönemde çocuğun annesini bir başka kardeş ile paylaşma fikri tepki vermesine neden olmaktadır. Büyük çocuğun hayatında ki olumsuz değişimler kardeşi gelmesi ile birlikte oluştuysa bu durum kardeşine bakış açısını etkilemektedir. Örneğin; büyük çocuğun kreşe başlaması, yatak odalarının ayrılması gibi değişimlerin zamanının iyi düzenlenmesi gerekmektedir. Çocuk neden-sonuç ilişkisi kurmaya başladıktan sonra evden ve ebeveynlerinden uzaklaşmanın sebebi olarak kardeşini görmemelidir.

Öncelikle ikinci çocuğa sahip olma kararını ebeveynler olarak sizin vermeniz en uygunudur. Çocuğun istek ve arzuları değişkendir Bu sebepler kardeşi olma kararı çocuğa bırakılmamalıdır. Kardeşi olduktan sonra büyük çocuğa zorlayıcı ve istem dışı şekilde kardeşinin sorumlulukları yüklenmemelidir. Kardeşine olan duyguları ile anne-baba konuşma sağlamalı ve kardeşi hakkında olumsuz şeyler söylediğinde cezalandırma yerine kendine ifade ettiği için cesaretlendirilmelidir. Çocuk için ise en önemli olan şeyin sizin sevginiz ve ilginiz olduğunu unutmayın. Aile içinde kardeş kıskançlığı ile baş edemiyorsanız; Aliağa, (Alp Oğuz An. Lisesi karşısında) Karşıyaka Psikolog ve pedagog hizmeti olarak Ege Pozitif Psikoloji de hizmet veriyoruz. Kardeş kıskançlığı ile ilgili ayrıntılı yazımızı okumak için linki tıklayınız: https://www.bayramsimsek.com/kardes-kiskancligi-nasil-onlenir/

(Pedagog Beril Özsoy) 







 
Son Eklenen Haberler