131019098
30 Nisan 2024, Salı

CHP’li Kadınlar: “Bu haklar bizim can simidimiz”

2 Ağustos 2022, Salı 06:58

     


CHP Aliağa İlçe Kadın Kolları Başkanı Güneş Ataş, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 8. yıldönümü nedeniyle eş zamanlı yapılan basın açıklamasında, “İstanbul Sözleşmesi’nden de Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan da kazanılmış haklarımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Bu haklar bizim can simidimizdir” dedi.

İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin yıldönümü nedeniyle CHP Kadın Kolları, bütün illerde eş zamanlı olarak basın açıklaması yaptı. CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndaki açıklamayı CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Güneş Ataş okudu. Ataş, “Tam adı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açıldı. Bilindiği gibi; Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe girdi. Bugün sözleşmenin 8. yıldönümünü kutlamamız gerekirken, yeniden uygulanması için hukuki ve siyasi mücadele veriyoruz” dedi.

“Yurdun dört bir yanında alanlara çıkıp haykırdık”

Ataş, “Cumhuriyet tarihine geçecek olan bu hak mücadelesini gelin hep beraber hatırlayalım: Erdoğan, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece yarısı kararname ile kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’ni hukuksuzca feshetti. Milyonlarca kadının eşitlik ve yaşam hakkının güvencesi gasp edildi. Bu kararın yayımlandığı gün olan 20 Mart 2021’de, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, MYK ve Parti Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantıda bu kararın yok hükmünde olduğu kararı alındı. CHP Kadın Kolları olarak kadın örgütleri ile birlikte yurdun dört bir yanında alanlara çıkıp ‘Kadınlar 1’den büyüktür’ diye haykırdık” dedi.

“Yaşam hakkımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu yok sayanlara tekrar hatırlatıyoruz” diyen Güneş Ataş, “Hiç kimse Anayasa’dan, TBMM’den üstün değildir! Biz kadınlar, yaşam hakkımızın sizin eşitlik karşıtı karanlık zihniyetiniz tarafından elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Yol haritamız belli: Öncelikle Danıştay’ın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvurarak, karara itiraz edeceğiz. İç hukuk yolları ile İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi sağlanmadığı takdirde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” ifadelerini kullandı.

“Haddinizi bilin! Geliyor gelmekte olan”

Tek adama karşı, ‘Adam Tek, Biz Çoğuz’ şiarından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Güneş Ataş, “Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Az kaldı. İktidara geldiğimizde ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe sokacağız. İstanbul Sözleşmesi’nden de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan da kazanılmış haklarımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Bu haklar bizim can simidimizdir. Haklarımızı tek tek budamaya heves edenlere, Cumhuriyetimizin kararlı savunucuları olarak sesleniyoruz: Haddinizi bilin! Geliyor gelmekte olan” şeklinde konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler