131019098
29 Mart 2024, Cuma

CHP MADENCİLERİ UNUTMADI

6 Aralık 2021, Pazartesi 06:52

     


CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan ve yönetimi, 4 Aralık Madenciler Günü kapsamında açıklamada bulundu.

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan ve yönetimi Madenciler Günü’nü unutmadı. Madenciler Günü kapsamında Demokrasi Meydanı’nda anma programı düzenleyen CHP yönetimi, Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci anısına meydana 301 karanfil bıraktı. Daha sonra olumsuz hava koşullarından dolayı açıklama parti binasında okundu. CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan yaptığı açıklamada, “Bugün, emeğin makus kaderinin emekçinin alnına kara bir leke gibi yazıldığı gün. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Kutlamıyoruz; çünkü aklımıza Soma geliyor. Kutlayamıyoruz; çünkü Zonguldak, Ermenek, Şırnak, Elbistan ve birçok maden havzasında adını sayamadığımız onlarca yerde canlarını kaybeden, aralarında mühendislerin de bulunduğu maden işçileri aklımıza geliyor. İnsan hayatının tek bir kömür parçası kadar düşünülmediği, doğanın altın hırsına ve kapitalizmin aç gözlülüğüne yenik düştüğü bir düzende bizler; yüreği maden işçileriyle, madenci yakınlarıyla birlikte atanlar bu günü kutlamıyor, maden kazalarında ve emek mücadelesinde hayatını kaybeden kardeşlerimizi anıyoruz. 1924’te yabancıyı kovup bakır, petrol, demir, bor, kömür çıkartmaya başlayan Türkiye Cumhuriyeti’nden, faizle, kapitalizmle mücadele ettiğinden bahseden ve her fırsatta ‘yerli ve milli’ diyenlerin yeni Türkiye’sinde yeraltı zenginliklerimizin en çok parayı verene peşkeş çekildiği günlere geldik. Artık Türkiye’nin dört bir yanında, dünyanın egemen kapitalist güçleri ormanlarımızı kesip dağı taşı delik deşik ederek değerlerimizi sömürüyor. Bunun yolunu açan, yeterli denetim olmaksızın buna göz yuman kim? Tabii ki AKP” dedi.

“Emekçilerin yürüyüşleri engelleniyor”

Açıklamasına maden işçilerinin zor şartlarda çalıştığını belirterek devam eden Başkan Oğuzhan, “ Taşeronlaştırma, özelleştirme ve patronların kâr hırsı nedeniyle güvencesiz ve denetimsiz koşullarda çalışmaya mahkûm edilen işçilerin yaşadığı zorluklar, AK Parti iktidarının emekçiye bakışının bir özetidir. Sadece maden sektöründe değil, bütün sektörlerde yaşanan ölümlü iş kazalarında Avrupa’nın birinci, dünyanın üçüncü ülkesi olmamız AK Parti iktidarının yanlış politikalarının bir sonucudur. Maden işçilerimizin her hak arayışı, karşısında baskı ve yasakları buluyor. Emekçilerin yürüyüşleri engelleniyor, eylemleri kısıtlanıyor, direnenler haksız şekilde gözaltına alınıyor. Ancak kimsenin şüphesi olmasın ki, mevcut iktidar ve sırtını dayadığı sermayenin uşakları elbette bu yaptıklarının hesabını önünde sonunda hem Türkiye işçi sınıfına hem de bu ülkenin emekçi insanlarına vereceklerdir. Çünkü biz unutmadık, unutmayacağız: ‘Çok güzel öldüler’ diye hayatını kaybeden madencilerimizin ardından açıklama yapan da sizdiniz, madenci yakınlarını tekmeleyenler de sizlerdendi! AKP iktidarının bütün baskı ve yasaklarına karşın haklarını aramak için mücadele eden emekçilerimizi coşkuyla, sevgiyle selamlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Madenci kardeşlerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız”

Başkan Oğuzhan, “Bizler biliyoruz ki; yerin yüzlerce metre altında zorluklara karşı alın teri dökerek, kahramanca mücadele veren ve canlarını hiçe sayarak dünyanın en zor mesleğinde çok zor koşullarda ve canları pahasına çalışan madenci arkadaşlarımızın ve kardeşlerimizin emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir. Zonguldak’ta, Soma’da, Ermenek’te, Şırnak’ta, Şirvan’da madencilerle birlikte yüreği yananlara, doğal zenginliklerin talan edilmesine karşı çıkanlara binlerce teşekkür, binlerce selam olsun. Vardiyaya giderken ailesi tarafından ‘hayırlı işler’ sözüyle uğurlanan; her akşam ‘geçmiş olsun’ diyerek karşılanan, ekmeğini yer altından çıkaran maden işçilerimize saygı ve sevgilerimizi iletiyor, tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak madenci kardeşlerimizin haklarını sonuna kadar savunacağımızı bir kez daha hatırlatıyor, ihmallerin kurbanı olmadıkları, çalışma şartlarının düzeltildiği bir Türkiye diliyoruz.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler