Türeli: “Enerji yoksulluğu derinleşecek”
18 Şubat 2025, Salı 06:51Tweet |
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, elektrik zamları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Türeli, vatandaşını düşünmeyen iktidarın elektrik dağıtım şirketlerine ucuz tarife için düğmeye bastığını söyledi.
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, 1 Şubat itibariyle vatandaşın elektrik faturalarına gizli zam yapan iktidarın, elektrik dağıtım şirketlerine ucuza elektrik satmaya hazırlandığını ifade etti. Türeli, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “İktidar 1 Şubat itibariyle vatandaşa fatura desteğini kaldırdı. Vatandaşını düşünmeyen iktidar elektrik dağıtım şirketlerine ucuz tarife için düğmeye bastı” dedi.
“İktidar kendi hatasını yine vatandaşa fatura ediyor”
Türeli, yaptığı yazılı açıklamada, “Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, EÜAŞ elektrik dağıtım şirketlerine elektrik satacak. Fiyatını serbestçe belirleyebilecek. Yıllardır özelleştirme politikalarının yanlış olduğu uyarılarına kulak asmayan iktidar şimdi kendi hatasını yine vatandaşa fatura ediyor. Emekliye, asgari ücretliye, yoksula kaynak yok diyerek destek olmayan iktidar şimdi bu firmaları kurtarmak için EÜAŞ üzerinden ucuz elektrik sağlayacak. EÜAŞ talebi yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerinden karşılayabilecek. Süreç doğru işletilmezse kamu yararına çalışması gereken EÜAŞ büyük zarara uğratılabilir.” Dedi.
“Vatandaş şimdi de enerji yoksulluğu ile boğuşacak”
İktidarın yanlış enerji politikasının faturasının vatandaşa çıktığını söyleyen Rahmi Aşkın Türeli, “Şirketleri kurtarmak isteyen iktidar vatandaşın faturalarına gizli zammı devreye soktu. 1 Şubat itibariyle aylık elektrik tüketimi 1.050 lira tutarındaki 417 kilovatsaatten fazla olan mesken abonelerine fatura desteği kaldırıldı. Yüz binlerce hane özel elektrik üretim şirketlerinin insafına bırakıldı. Gıda ve barınma krizi içindeki vatandaş şimdi de enerji yoksulluğu ile boğuşacak. Önlem alınmazsa enerji yoksulluğu derinleşecek. Özelleştirme işlemleri yapılırken ortaya konulan hedeflerin hiçbiri gerçekleşmedi. İktidarın aldığı bu kararlar nedeniyle ne faturalar azalıyor ne de sektör Türkiye’de arz güvenliğini sağlayacak bir yapıya kavuşuyor. İktidar yanlış politikalarından da dönme niyetinde değil ve TEİAŞ’ı da satmayı planlıyor. Türkiye büyük bir enerji çıkmazı ile karşı karşıya” diye konuştu.
“Enerji yoksulluğu çeken vatandaşlara elektrik desteği sağlanmalı”
Türeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarının enerji yoksulluğunu gözeten ve halkın enerjiye rahat ulaşımını sağlayan bir içerikte politika üretmeleri hususunun önemini vurgulayarak yapılması gerekenleri ise şöyle ifade etti, “ Enerji yoksulluğunu gözeten ve halkın enerjiye rahat ulaşımını sağlayacak kamu politikaları uygulaması kapsamında nesnel ve kapsayıcı bir şekilde enerji yoksulluğu tanımının yapılması, kamuoyu ile paylaşılması, kamu şirketleri üzerinde zarar oluşturmadan enerji yoksulluğu çeken vatandaşlara (hane halkına) elektrik desteği sağlanması, kamunun enerji politikalarındaki rolünün yeniden yapılandırılması kapsamında uluslararası enerji politikalarının ve enerji fiyatlarının gelişim eğilimlerinin izlenmesi ve ulusal enerji güvenliği amacı çerçevesinde dış ilişkilerin gözetilmesi, EÜAŞ ve TEİAŞ’ın özelleştirilmeyerek yeni dönemde enerji dönüşümünün uygulanması aşamasında özel konuma sahip olmaları, kamunun sahip olduğu BOTAŞ, TPAO şirketlerinin özelleştirme kapsamına alınmaması, bunların uluslararası akarsularda yer alan hidroelektrik santraller, iletim hatları ve yeraltı doğalgaz depolama gibi stratejik varlıkların sahibi olarak kalmaya devam etmesi, enerji arz güvenliğini önemseyen piyasa yapısı oluşturulması amacı çerçevesinde enerji sektörünün bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ve şeffaf ve paydaşların katılımı ile çevreye duyarlı orta-uzun vadeli ulusal strateji ile yönetilmesi, enerji piyasası tarafları arasında ayrımcılık yapılmaması, çevreyi koruyan enerji kaynakları ve düşük karbonlu teknolojilerin kullanılması kapsamında, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği potansiyelinin azami şekilde hayata geçirilmesi ve bu kapsamda gerekli şebeke yatırımlarının ivedi olarak tamamlanması, enerji tasarrufu ve enerji verimliliği uygulamalarının çeşitlendirilmesi, ülkemizin enerji politikalarının temelini oluşturmalıdır.”
(HABER MERKEZİ)

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören

Ocak-mayıs döneminde Türkiye'den yapılan 110 milyar doları aşan ihracatın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,

Tüm dünyada ekonomik belirsizlikler ve riskler arttıkça bireyler

Portföy yönetimi, yatırımcıların varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmelerine

Finansal hedefler, kişisel ve kurumsal yaşamda uzun vadeli başarının anahtarını oluşturur.

CHP Genel Başkanı Özel, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde, İzmir Büyükşehir

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde

Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Hollandalı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yolsuzluk soruşturması kapsamında

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Aliağa Şoförler

Karşıyaka Veteran Hentbol takımı, Burhaniye Turnuvası’nı namağlup birincilikle

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa