131019098
29 Mart 2024, Cuma

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “BUGÜNE KADAR NE SÖZ VERDİYSEK YAPTIK”

27 Kasım 2021, Cumartesi 06:51

     


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayraklı Manavkuyu'da düzenlenen Deprem Konutları Teslim Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Bugüne kadar ülkemize ve vatandaşlarımıza ne söz verdiysek yaptık. Teslim ettiğimiz konutlar da sözümüzün eri olduğumuzun son örneğidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'deki depremzedeler için yapılan deprem konutlarından, 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli ödeme planına göre, 2+1 konutların taksitinin 740 liradan, 3+1'lerin 1020 liradan başlayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayraklı Manavkuyu'da düzenlenen Deprem Konutları Teslim Töreni'nde konuştu. Sözlerinin başında İzmir depreminde hayatını kaybeden 117 vatandaşı rahmetle yad eden Erdoğan, ailelerine başsağlığı diledi. Erdoğan, "Rabb'im ülkemizi ve milletimizi bu tür afetlerden muhafaza eylesin." dedi.

"Bugün sözümüzü tutuyoruz"

Elazığ'da 23 bin 677 konut ve 2 bin 515 köy evi, Malatya'da 6 bin 287 konut ve 1555 köy evi inşa ederek vatandaşlara teslim ettiklerini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti: "İzmir depreminin ardından da Bayraklı'da yerinde 1391 konut ve 302 dükkan, rezerv alanda ise 3 bin 649 konut ve 511 dükkan inşa etmek için hemen harekete geçtik. Böylece Bornova Eğridere'deki 34 köy eviyle birlikte İzmir depreminin ardından toplam 5 bin 74 konut ve 353 dükkan yapma kararı aldık. Bu evleri de bir yıl içinde teslim etmeye başlama sözü verdik. İşte bugün sözümüzü tutuyor ve ilk etap konut ve dükkanları depremzedelere teslim ediyoruz. Kardeşlerim, bizler AK Parti'yiz. Bizler söz veririz, sözümüzü tutarız. Adalet, Manavkuyu ve Mansuroğlu mahallelerimize yayılan projelerimizdeki 546 konut ve 145 dükkan biraz sonra sahipleriyle buluşacak."

"397 konut, yılbaşına kadar sahiplerine teslim edilmiş olacak"

Bu bölgedeki inşaatlardan kalan 741 konut ve dükkanı da çok yakında hak sahiplerine teslim edeceklerini belirten Erdoğan, sadece bu 3 mahalledeki inşaatların yatırım tutarının 750 milyon lira olduğunu, rezerv alanda ise 1,5 milyar lira yatırım bedeli olan 3 bin 649 konut ve 51 dükkan yapıldığını anlattı. Erdoğan, bu alandaki projenin ilk etabını oluşturan 397 konutun yıl başına kadar tamamlanıp sahiplerine teslim edilmiş olacağını bildirdi. Son Kabine toplantısının ardından İzmir'de yapılan deprem konutlarının ödeme tutarları ve vadeleriyle ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Erdoğan, buna göre 2+1 konutları 160 bin ile 180 bin lira, 3+1 konutları da 220 bin lira ile 260 bin lira arasında bedelle sahiplerine vereceklerini, ilk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli ödeme planına göre 2+1 konutların taksitlerinin aylık 740 liradan, 3+1 konutların taksitlerinin ise aylık 1020 liradan başlayacağını belirtti.

İzmir'e yapılan yatırımlar

Erdoğan, İzmir'e son 19 yılda 85 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını, kentte 11 bin 65 adet yeni derslik inşa ettiklerini, 3'ü devlet olmak üzere 4 yeni üniversite kurduklarını, 7 bin 100 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurtları açtıklarını, şehir genelinde 115 adet spor tesisi inşa ettiklerini söyledi. Alsancak'taki 14 bin kişilik tribüne sahip, 101 milyon lira yatırım bedeli olan ve adını "Alsancak Mustafa Denizli Stadı" olarak belirledikleri yeni stadı hizmete açacaklarını belirten Erdoğan, tesisin İzmir'e hayırlı olmasını diledi. Sosyal yardımlar alanında İzmirli ihtiyaç sahibi vatandaşlara 8,5 milyar lira tutarında kaynak aktardıklarını dile getiren Erdoğan, sağlık alanında ise toplamda 2 bin 285 yataklı 42 hastaneyle birlikte 122 sağlık tesisi kazandırdıklarını ifade etti. Yatak kapasitesi 2 bin 60 olan Bayraklı Şehir Hastanesi ile birlikte 6 hastanenin yapımının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, Bayraklı Şehir Hastanesini gelecek yılın haziran ayında hizmete sunacaklarını bildirdi. 547 kilometre ilave bölünmüş yol yaparak İzmir'in bölünmüş yol uzunluğunu 952 kilometreye ulaştırdıklarını ifade eden Erdoğan, İstanbul-İzmir ve Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyollarını İzmir-Manisa yolu üzerindeki Sabuncubeli Tüneli ve bağlantı yollarını, Konak Tüneli'ni, İzmir Çevre Yolu ile Koyundere Kavşağı Otoyolu'nu tamamlayarak trafiğe açtıklarını dile getirdi. Erdoğan, Torbalı-Ödemiş-Kiraz yolunu, Belevi-Tire bölünmüş yolunu, İzmir-Seferihisar-Selçuk-Kuşadası ayrım yolunu, otoyol kavşağı Torbalı-Belevi yolunu, İzmir-Çeşme ayrımı Karaburun yolunu seneye, Selçuk-Ortaklar- Aydın yolunu ve İzmir-Turgutlu ayrımı Kemalpaşa-Torbalı yolunu ise 2023 yılında tamamlayacaklarını bildirdi.

“Çandarlı Limanı'nın altyapı inşaatının geçici kabulü yapıldı”

Demir yolu alanında da kente Aliağa-Selçuk arasındaki İzban'ı kazandırdıklarını, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne demir yolu bağlantı hattı inşa ettiklerini ve buranın bitişiğinde yer alan Kemalpaşa Lojistik Merkezinin altyapı inşaatlarını tamamladıklarını söyleyen Erdoğan, inşası süren İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın ilk etabını 2023'te hizmete sunacaklarını belirtti. Erdoğan, Adnan Menderes Havalimanı'nı yenilediklerini, Çeşme yat limanını hizmete sunduklarını, Yeni Foça yat limanının yapımının sürdüğünü dile getirdi. Doğu Akdeniz'deki ana konteyner taşımacılığının merkezi olacak Çandarlı Limanı'nın altyapı inşaatının geçici kabulünün yapıldığını belirten Erdoğan, limanın geri sahasında da alternatif bir sanayi tesisi kurulmasına yönelik değerlendirmelerin sürdüğünü ifade etti. İzmir'e 31 baraj ve 8 gölet yaptıklarını, 10 baraj daha inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, ayrıca yapılan 3 adet tesisle 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 59 milyon metreküp içme suyunun temin edildiğini, 4 adet içme suyu tesisinin de inşasının sürdüğünü kaydetti. Erdoğan, toprakların verimini artırmak için inşa ettikleri 42 adet sulama tesisiyle 549 bin dekar araziyi sulamaya açtıklarını, İzmir'in en önemli problemlerinden biri olan sel ve taşkınlara karşı 100 adet taşkın koruma tesisi inşa ettiklerini bildirdi. Erdoğan, İzmirli çiftçilere son 19 yılda 6,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdiklerini söyledi.

Alsancak Mustafa Denizli Stadı'nın açılışını yaptı

İzmir programı kapsamında Deprem Konutları Teslim Töreni'nin ardından Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle halkı selamlayarak Alsancak semtine geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan Alsancak Mustafa Denizli Stadı'nın açılış törenine katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile diğer bakanların yanı sıra AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Altay Teknik Direktörü Mustafa Denizli, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener'in de katılımıyla stat kurdelesi kesildi. Altay'ın altyapı ve kadın futbol takımı oyuncularıyla milli jimnastikçiler İbrahim Çolak ve Göksu Üçtaş Şanlı'yı da kurdele kesimine davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdele kesimi sonrası stadı gezerek fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Mustafa Denizli ile Altay Kulübü Başkanı Özgür Ekmekçioğlu forma hediye etti.

“Bu faizler düşecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra, Menemen’de gerçekleştirilen 96 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Burada da açıklamalarda bulunan Erdoğan, ekonomi politikasına yönelik mesajlar verdi. Erdoğan, "Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Menemen’de yaptığı konuşmada: “AK Parti'nin tek başına iktidarına kadar Türkiye ekonomik olarak ithalata dayalı modellere mahkum edildi. Bugünlerde CHP ekibi ülke yandı bitti diye ortalığı birbirine katıyor. CHP'nin iktidarda olduğu dönemde gecelik yüzde 7500'leri bulan faizleri gördü mü? İşsizliğin can yaktığı, başbakanlığın önüne yazar kasa fırlatıldığı sıkıntılı günleri yaşadı mı? Bu ülke onların döneminde tefecilerin yağmaladığı krizlere maruz kaldı mı? Bu ülke onların döneminde bankaların içlerinin boşaltılarak ihanetler gördü. Biz onlardan böyle bir Türkiye devraldık. CHP'nin parti sözcüsü IMF ile el ele kol kola geziyor. Ülkemizdeki mandacı siyasetçiler var güçleriyle üzerimize geliyorlar. Bizi ekonomi programımızdan geri döndüremeyecekler. Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz." Dedi.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler