131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

GLUTEN MUCİZESİ DİYETİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER

2 Eylül 2019, Pazartesi

     


Uzm. Diyetisyen Ahsen TÜFEKÇİ ORAK

Glutensiz diyet nedir?

Öncelik ile bir tedavi diyetidir. İlk başlarda Çölyak hastalığına tedavi olarak geliştirilmiş bozulan bağırsak yapısını düzeltmek amacı ile laktozsuz diyet ile kombine şeklinde yürütülmeye başlanmıştır.

Son dönemlerde;

Çölyak, uzun süreli ishal, kabızlık, geçmeyen karın ağrıları, şişkinlik, huzursuz bağırsak sendromu, otoimmün hastalıklarında eşlik eden bağırsak sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaya devam etmektedir.

Peki neden zayıflama diyeti olarak kullanmayalım?

Uzun süreli olarak uygulaması zor ve maliyetlidir tahıl grupları özellikle B vitamininden zengindir (B12 hariç).Eksikliğinde enerji ve aminoasit metabolizması bozulabilir, günlük posa ihtiyacınızı karşılamanız zorlaşacaktır, Eksikleri kapatmak için hayatınız da bir çok değişiklik yapıp karabuğday, kinoa, amarat, teff, chia gibi yeni besinleri hayatınıza dahil etmeniz gerekir ki genetik geçmişimiz de bu tarz bir beslenme öykümüz yoktur Bireyler kendi genetik ve coğrafi koşulları çerçevesinde beslenmelidir.

Glutensiz besinler pirinç ve mısır bazlı ürünlerdir tatlarını güzelleştirmek adına içine fazladan şeker ve yağ eklenir ki bu da ileride yağmurdan kaçarken doluya tutulmanıza sebep olabilir.

E o kadar anlattım, ben yaptım, kilo verdim diyeceksiniz…

Öncelik ile kilo kaybı mekanizması ‘alınan enerjinin harcanan enerjiden az olmasına dayanır’ bu konuda hem fikir olalım.

Hayatımızdan çıkardığımız gluten ile beraber günlük hayatta keyfi olarak tükettiğimiz karbonhidrat kaynaklarının çoğunluğunu ve gluten içeren bütün paketli ürünler de çıkarmış oluruz. Ayrıntılı örnek verecek olur isek;

Unlu mamuller, pastalar, börekler, tatlılar, bulgur, makarna, erişte, kuskus, tarhana vs. Bütün bunları göz önünde bulundurunca bakış açısı biraz daha değişiyor. Glutensiz diyet mucizesi, bir den glutensiz beslenme kilo verdirir den ziyade tedavi psikolojisine giren bireylerin yasaklardan dolayı tüketemedikleri keyfi yiyeceklerden uzak kalması ve otomatikman kalori açığı oluşturmasına dönüyor.

Ve eveet ağırlık kaybı oluyor. Fakat bu gluten mucizesi değil tamamen kalori açığına dayanan bir mekanizmadır. Glutensiz diyet zayıflama diyeti değil bir tedavi diyetidir.



Yazarın Tüm Yazıları
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE İLİNTİSİ 5 Mayıs 2022, Perşembe
GELİN DİYETİ 15 Mayıs 2020, Cuma
Güçlü Bağışıklık Sistemi Hayat Kurtarır 15 Nisan 2020, Çarşamba
YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ 31 Aralık 2019, Salı
Kadın ve erkek sporcularda beslenme nasıl olmalıdır? 11 Ekim 2019, Cuma
OKUL VE BESLENME 12 Eylül 2019, Perşembe
GLUTEN MUCİZESİ DİYETİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER 2 Eylül 2019, Pazartesi
Kurban eti nasıl tüketilmeli 10 Ağustos 2019, Cumartesi